Hyppää pääsisältöön

Tanskalaiset soittavat raikkaan rauhallista kansanmusiikkia

Ylistystä ja lukuisia palkintoja kerännyt Danish String Quartet on levyttänyt kaikkea Brahmsista pohjoismaisiin nykysäveltäjiin, mutta kansanmusiikki tuntuu olevan sille läheisintä. Jousikvartetin toinen kansanmusiikkia sisältävä kokoelma Last Leaf soi kuvankauniisti, mutta maalaa tummemmilla sävyillä kuin edeltäjänsä, vuoden 2014 Wood Works.

Danish String Quartet / Last Leaf
Danish String Quartet / Last Leaf Uudet levyt

Last Leaf huokuu syksyä, nimestään lähtien. Näitä äänimaailmoja käpertyisin mielihyvin kuuntelemaan sohvannurkkaan teekuppi kädessä pisaroiden piiskatessa ikkunalaseja. Syvä, kaihoisa sointi vain tuntuu kotoisalta. Ehkä syynä on se, että harrastin nuorena kansantanssia. Vaikka en enää viiteen vuoteen ole tanssinut mitään katrilliin päinkään, sydämeeni on jäänyt tietty paikka kansanmusiikin soinnille ja pelkistetyn kauniille äänimaailmalle.

Rune Tonsgard Sørensen, Frederik Øland, Asbjørn Nørgaard ja Fredrik Schøyen Sjölin ovat soittaneet yhdessä vuodesta 2002. He muotoilevat levyn hitaat osat uskomattoman kauniisti. Nopeammat kappaleet soivat tarmokkaan taidokkaasti, mutta niistä puuttuu spontaania rohkeutta. Kuten olen viulunsoittovuosienikin aikana oppinut, kansanmusiikin soittamiseen tarvitaan runsaasti heleitä, ronskia jousenkäyttöä ja railakasta meininkiä. Danish String Quartetilta niitä kyllä löytyy, mutta ei niin paljon kuin olisin toivonut.

Soitinkokoonpano on tällä levyllä raikas: perinteisten jousisoitinten lisäksi kuullaan myös harmonia ja kellopeliä. Levyn kappaleet on koonnut, sovittanut ja osin säveltänytkin ryhmä itse. Last Leaf onkin selvä kokonaisuus, kuin pidempi teos, joka kulkee temposta ja sävellajista toiseen. Levylle kootuista kuudestatoista sovituksesta löytyy sekä uutta skandinaavista musiikkia että kansanperinnettä Färsaarilta, Ruotsista ja kaikkialta siitä väliltä, mutta uudet ja ikivanhat sävellykset soivat samaa, hartaan melankolista tunnelmaa. Kaiken kaikkiaan Last Leaf on kuin Murakamin romaani - sen maailmaan tekee mieli uppoutua tuntikausiksi, ja kuuntelun jälkeen se jää soimaan päähän surumielisen kauniina mutta sateenraikkaana.

“Last leaf”, kokoelma skandinaavista perinne- ja uutta musiikkia. - Danish String Quartet. (ECM New Series, ECM 2550)

Tämän levyarvostelun on tehnyt peruskoulun yhdeksäsluokkalainen Eevi Gustafsson osana TET-jaksoaan.

Kuuntele Uudet levyt 6.10.2017, toimittajana Kare Eskola.

Kommentit