Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Zarathustralla Terraan ja takaisin – hemmottelupaketti scifi-korville

Näkymä planeetalle, miehen kasvot ja lentävä avaruusalus.
Salainen planeetta -kuunnelma vie kuulijan Data I Suuren hallitsemalle robottiplaneetalle. Näkymä planeetalle, miehen kasvot ja lentävä avaruusalus. Kuva: Yle kuunnelmat,Salainen planeetta

Gaialla vaeltavien valjunkaisten iloksi on radiodraaman arkistoista louhittu esiin Philip K. Dickin, Mark Twainin, Stanislaw Lemin, William Gibsonin ja Arthur C. Clarkin teoksiin pohjautuvia kuunnelmia. Suuntaamme katseen ulkoplaneetoille ja niiden elämään, maapallon tulevaisuuteen ja rinnakkaistodellisuuksiin.

"Olen ylpeä kun olen robotti. Olen syntynyt kylmäksi koneeksi, ei rinnassain syki sydäntä. Oon terästä vaan ja sähköä." Salaisen planeetan (1986) tenhoava alkulaulu vie kuuljan Data I Suuren robottiyhteiskuntaan, jossa vihataan Öklö-planeetan valjunkaisia. Data I Suuren (Aimo Tepponen) julmassa valtakunnassa havahduttaa Elina Salon (Nukke) herkkä ääni. Musiikin on säveltänyt Pekka Laitinen ja laulun sanat kirjoittanut Yleisradion dramaturgi Esko Salervo. Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Kuunnelmasarja Arcturuksen kaatopaikka (1983) perustuu samoin Stanislaw Lemin kirjoihin, joista on dramatisoitu kolme itsenäistä tarinaa. Kyberion yksinäinen, Arcturuksen kaatopaikan vartija (Seppo Wallin), kertoo kolme titaaninhohtoista tarinaa rakkaudesta, runoudesta ja Maimos omasyntyisestä, Sattuman ja Entropian lapsesta. Kuunnelmien tapahtumat liittyvät toisiinsa, mutta ovat kuunneltavissa myös itsenäisinä kertomuksina. Arcturuksen kaatopaikan kertomukset ovat kuunneltavissa Areenassa vuoden ajan. Jaksot Prinssi Ferrix ja prinsessa Kide sekä Elektroninen runoilija ovat ladattavissa.

Kuvituskuva kuunnelmaan Arcturuksen kaatopaikka
Kuvituskuva kuunnelmaan Arcturuksen kaatopaikka Kuva: Yle Arcturuksen kaatopaikka

Kuuntele kaikki jaksot täältä.

Seitsemän vuotta sitten aika-avaruus oli kriittisessä tilassa. Ehkä jo eletty ei olekaan pysyvää.― Kotimatka, Radioteatterin käsikirja mahdollisille maailmoille

Radioteatterin käsikirja mahdollisille maailmoille (1996) on yhdeksänosainen kuunnelmasarja, joka perustuu Atro Lahtelan suomentamiin ja sovittamiin Philip K. Dickin 1950-luvulla kirjoittamiin novelleihin. Radioteatterin käsikirjat vievät kuulijan tulevaisuuteen ja vieraille planeetoille, mutta myös omalle rakkaalle Gaiallemme post-apokalyptiseen aikaan ja mahdollisiin tulevaisuuksiin. Jaksossa Kotimatka keskiössä on juna-asema ja Rautatieyhtiön tarkastaja. Missä on kadonnut asema ja siihen liittyvä lähiö? Toteutus on tehty kolmen ohjaajan ja laajan näyttelijäkaartin voimin. Kaikki jaksot ovat itsenäisiä kertomuksia ja ovat Areenassa vuoden ajan. Jaksot Suojamekanismi, Tavaraverkko ja Kiitos kaikesta, Gaia ovat ladattavissa.

Kuvituskuva kuunnelmaan Radioteatterin käsikirja mahdollisille maailmoille.
Kuvituskuva kuunnelmaan Radioteatterin käsikirja mahdollisille maailmoille. Kuva: Yle Radioteatterin käsikirja mahdollisille maailmoille

Kuuntele kaikki jaksot tästä

Raketti-insinöörin kostea ilta keskeytyy telepaattiseen viestiin Thaar-planeetalta. Täytyyhän jokaisen kehittyneen lajin keskuudessa olla ainakin muutamia telepaatteja. Bill Cross (Rauno Ketonen) on ainoa, jonka aivot ovat vastaanottavaiset kehittyneen rodun viesteille. Ja viesti on karu: aurinkonne räjähtää kolmen päivän päästä. Pelastukseksi tarjotaan tunneleita, jonka kautta maan asukkaat voivat evakuoitua asumiskelpoiselle planeetalle. Pelastaako Bill maailman? Ei seuraavaa aamua (1977) on kuunneltavissa ja ladattavissa pysyvästi Areenassa.

Kuvituskuva kuunnelmaan Ei seuraavaa aamua.
Kuvituskuva kuunnelmaan Ei seuraavaa aamua. Kuva: Yle / Hannele Sädelahti-Lassila kuunnelmat,Ei seuraavaa aamua.

Tulevaisuus, New Yorkin Manhattan - maailman suurin ihmisen rakentama vuoristo: "Suunnittelemme tietokoneita, jotka suunnittelevat tietokoneita, jotka suunnittelevat tietokoneita." Jumalan yhdeksän biljoonaa nimeä (1968) on Arthur C. Clarken aiheeseen perustuva, Pekka Lounelan kirjoittama tieteiskuunnelma. Kuunnelma on ladattavissa ja kuunneltavissa pysyvästi Areenassa.

Kuvituskuva kuunnelmaan Jumalan yhdeksän biljoonaa nimeä.
Kuvituskuva kuunnelmaan Jumalan yhdeksän biljoonaa nimeä. Kuva: Yle Jumalan yhdeksän biljoonaa nimeä

”Tämä on outo paikka, eriskummallinen ja mielenkiintoinen”, kirjoittaa Saatana kollegoilleen Pyhälle Mikaelille ja Pyhälle Gabrielille. Tarkkailija toteaa ihmiset, eläimet ja maapallon kaikkineen mielipuolisiksi. Ihminen on merkillinen kuriositeetti. Saatana lähetetään ekskursiolle luojan luoman ihmiskunnan pariin Mark Twainin postuumisti julkaistussa kirjassa Matkakirjeitä Maasta (1963). Solja Kievarin kirjoittama kuunnelma sai ensiesityksensä 1976. Pääosaa esittää Martti Tschokkinen. Matkakirjeitä Maasta julkaistiin yli 50 vuotta Twainin kuoleman jälkeen. Burleskia pilkkaa ja satiiria tihkuva kertomus herätti julkaisuaikanaan vuonna 1962 melkoista kohua Amerikassa. Twain ruoskii railakkaasti ihmisten tekopyhyyttä ja tapakristillisyyttä. Kuunnelma on pysyvästi Areenassa.

Kuvituskuva kuunnelmaan Matkakirjeitä Maasta.
Kuvituskuva kuunnelmaan Matkakirjeitä Maasta. Kuva: Yle Matkakirjeitä Maasta

Kuuntele kaikki jaksot täältä.

Datacowboy Case (Harri Leskinen), huippuluokan hakkeri, on petkuttanut työnantajaansa ja hänen hermoratansa on käristetty. Case yrittää selvityä päihteiden ja hanttihommien turvin, kunnes vastaan tulee tarjous, josta ei voi kieltäytyä: täysremontti ja paluu entisiin hommiin. Kuvaan astuu kuuma katusamurai Molly (Erja Manto). Mustanpuhuvassa kyberpunk-maailmassa kuuntelijaa kuljettaa vahva kertojaääni Matti Pellonpää. Neurovelho (1995) perustuu William Gibsonin romaaniin Neuromancer (1984). Kuunnelma on Areenassa vuoden ajan.

Kuvituskuva kuunnelmaan Neurovelho.
Kuvituskuva kuunnelmaan Neurovelho. Kuva: Yle Neurovelho

Kuuntele kaikki jaksot täältä.

Radioarkistosta on aiemmin julkaistu tieteiskirjallisuuteen pohjautuvia kuunnelmia: Isaac Asimovin Järjen voitto (1985) ja Aldous Huxleyn Uljas uusi maailma (1958, 1966), Arthur C. Clarken Turvallisuustarkistus (1977) ja Laura Ruohosen Oluenpelastaja (1989). Kaikki scifi-kuunnelmat kootaan Areenan sivulle: Scifiä, Matkoja tulevaisuuteen ja ulkoavaruuteen.

Kommentit