Hyppää pääsisältöön

Piispa Irja Askolan vastaus vihapostin lähettäjälle: “Kerro mitä sulle kuuluu?”

Helsingin piispa Irja Askola
Helsingin piispa Irja Askola piispat,Irja Askola

Helsingin piispa Irja Askola jää eläkkeelle tämän kuun lopussa. Piispasta on pidetty, mutta viran mukana on tullut myös paljon negatiivista palautetta, osa suoraa vihapostia. Siihenkin pitää osata suhtautua, Askola sanoo.

Puoli seitsemän -ohjelman vieraana olleen Askolan mielestä rajunkin palautteen ja kritiikin vastaanottaminen kuuluu julkiseen virkaan. Mutta silloin kun se muuttuu vihapuheeksi, solvaamiseksi ja ivaamiseksi, menee se pakostikin ihon alle.

Puhumisen vai suuttumisen kulttuuri

Askola toivoo, että asioista voitasiin olla eri mieltä pitäen samalla kiinni erimielisyyden etiikasta.

– Välillä minua välillä kauhistuttaa se, että mihin tämä meidän puhumisen kulttuuri on mennyt, että eikö voida sanoa, että hei, mä ajattelen eri tavalla ilman että toinen suuttuu siitä aivan hirveästi ja joutuu jonkun vihan ja vimman valtaan.

Piispa lukee kaiken palautteen, joka tulee sähköpostilla, mutta somekeskusteluja hän ei seuraa. Sen hoitaa avustaja.

Piispan tärkein työväline on herkkyys

Kiukun, raivon ja vimmaisuuden täyttämässä palautteessa on siinäkin Askolan mukaan viesti, joka pitää pystyä kuulemaan.

– Piispan tärkein työväline on herkkyys. Ja jos muutun teflonpannuksi niin menetän yhden oleellisimman työvälineen. Ei voi olla herkkä vain niille kauniille ajatuksille, vaan täytyy olla herkkä kaikelle.

Siellä se piispa hyysää kaiken maailman maahanmuuttajia

– Yksi kuvaava tekijä on se vastine jonka sain, että siellä se piispa hyysää kaiken maailman maahanmuuttajia ja toivottaa niitä tervetulleiksi, mutta minä olen asunut yksin leskenä, vaikka kuinka monta vuotta työttömänä, mutta kukaan ei ole koskaan toivottanut minua tervetulleeksi, ei mihinkään!

– Siinä on minusta viesti meille, ettei me ruveta vihaamaan vihapostin lähettäjiä, vaan mentäisiin lähemmäs ja kysyttäisiin: Hei, kerro sun tarina. Kerro mitä sulle kuuluu.

Katso Irja Askolan koko haastattelu Puoli seitsemän -lähetyksessä:

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän