Hyppää pääsisältöön

Santa Cruz kiertää maailmaa, julkaisee kolmannen albuminsa ja nauttii rokkikliseistä: “Tavoitteena platinalevy Jenkeissä”

Rock-yhtye Santa Cruz vaihtoi levy-yhtiötä ja vapautui studiossa. Tuloksena syntyi bändin samaan aikaan rankin ja herkin albumi Bad Blood Rising, joka julkaistaan perjantaina 6. lokakuuta.

Santa Cruzin Archie ja Johnny. // Kuva: YleX

Santa Cruz on tehnyt edellisen albumin ilmestymisen jälkeen lähes 200 keikkaa ympäri maailmaa Japanista Pohjois-Amerikkaan, jossa viimeksi yhtye kiersi Skid Row’n nokkamiehen Sebastian Bachin kanssa. Bändi kertoo, että erilaiset mielentilat korostuvat rundilla.

- Jos soittaa elämänsä parhaan keikan ja kaikki pitää sua jumalhahmona ja lähdet jatkoille suihkuttamaan shampanjaa kaikkien päälle molemmissa kainaloissa joku malli, se on sitä elämää makeimmillaan. Pahimmillaan istut krapulassa bussissa ja olet just riidellyt bändikavereiden kanssa, tsiigaat lonkeron väristä maisemaa ja mietit, että pääsispä himaan takaisin äidin viereen, laulaja-kitaristi Archie Cruz kertoo YleX:lle.

Yksinäisyys iskee vasten kasvoja kotiinpaluun koittaessa, kun samaa sosiaalista verkostoa ei enää ole kuin kiertueella.

Bändi riitelee keikkareissuilla hyvin erikokoisista asioista.

- Tapellaan siitä, mitkä biisit tulevat levylle tai jos joku ottaa vikan bissen tai siitä, jos joku röyhtäisee toista päin rundilla, Archie Cruz ja Johnny Cruz kertovat.

Santa Cruz elää rokkiunelmaansa täysillä. Erityisesti bändin keulakuva Archie Cruz nauttii rokkikliseistä. Kitaristi Johnny Cruz puolestaan pitää tärkeimpänä juttuna koko bänditoiminnassa sitä, että yleisö tuntee yhtyeen musiikin keikoilla.

- Mulle siisteintä on se, että jengi osaa laulaa sanat ulkoa keikalla, Johnny kertoo.

Archie puolestaan ottaa kaiken irti rokkisuosion tuomista lieveilmiöstä. Hän haluaa kliseisesti nauttia elämästä kattohuoneistossa mallien kanssa. Toki rokkikukon unelmissa on myös musiikillisia tavoitteita.

- Haluan myydä platinaa Jenkeissä ja soittaa Madison Square Gardenissa. Emme ole ikinä tähdänneet mihinkään realistiseen, Archie sanoo.

- Jos unelmamme olisivat olleet realistisia, emme olisi edes tässä. Mulla on muuten sama unelma kuin Archiella, mutta haluan soittaa Wembleyllä, Johnny jatkaa.

Bändi kertoo ottaneensa musiikillisia riskejä uudella Bad Blood Rising -albumilla. Levylle on mahtunut mukaan bändin historian raskaimpia ja juustoisimpia kappaleita. Osa biiseistä kertoo myös aiempaa rankemmista aiheista, kuten erosta, kuolemasta ja masennuksesta.

Slipknotin ja Godsmackin hittilevyt tuottanut Dave Fortman tuotti yhden kappaleen albumille, jonka nimi on Voice of the New Generation. Muuten Cruzit ottivat ohjat omiin käsiinsä, ja kitaristi Johnny Cruz tuotti loput levyn biisit.

- Levy kertoo osittain masennuksen kanssa kamppailusta. Olen aiemmin laulanut bailaamisesta ja muusta, mikä nuoruuteen kuuluu, mutta näin 25-vuotiaana olen käynyt syvemmissäkin vesissä, Archie kertoo.

Vuonna 2007 perustettu Santa Cruz on julkaissut tätä ennen kaksi albumia, Screaming For Adrenaline ja Santa Cruz. Bändi on päässyt tekemään ja kokemaan uransa aikana suomalaisittain hyvin poikkeuksellisia juttuja. Yhtyeen musiikkia on kuultu myös kansainvälisessä Mercedes-Benzin mainoksessa sekä maailman katsoituimpiin urheilukanaviin lukeutuvan ESPN-kanavan inserteissä. Kesällä Santa Cruz nousi otsikoihin, kun vaikutusvaltainen yhdysvaltalaismedia Rolling Stone nosti yhtyeen tämän hetken kymmenen ”pakko tietää”-artistin listalle.

Yhtye juhlii levyjulkkareitaan Helsingin Tavastialla 6. lokakuuta. Siitä alkaa myös mittava kiertue, joka vie Santa Cruzin kotimaan rundin jälkeen ympäri Eurooppaa.

Santa Cruzin Bad Blood Rising -levyltä kuunneltiin jo viisi biisiä ennakkoon YleX:n Uuden musiikin iltavuorossa, kun Ida Karimaa sai vieraakseen Archien ja Johnnyn.

Yhtyeen tuoreen Young Blood Rising -musavideon ohjasi Tuukka Temonen, johon Santa Cruz tutustui Teit meistä kauniin -elokuvan kuvauksissa. Santa Cruz näytteli elokuvassa **Tehosekoitinta.

Lue myös:

Tavoitimme Santa Cruzin vauhdikkaalta jenkkirundilta: kiertuetatuointi, villejä jatkoja ja loppuunmyytyjä saleja

Suomalaisbändi Santa Cruz jenkkirundille hevilegenda Sebastian Bachin kanssa: Helvetin hyvin menee

YleX Apulanta-leffan kuvauksissa: Menestysbändin tarinaan mahtuu myös riitoja, epäonnistumisia ja romansseja

Santa Cruzin leirissä tapahtuu taas kummia: Esiintyy heviristeilyllä Motörheadin ja Slayerin kanssa ja fiittaa Robinin biisissä