Hyppää pääsisältöön

Tervan tiellä kalassa

Tervansoutajien mukaan nimetty Tervareitti on historiallinen kulkuväylä Oulujoen latvavesistöissä. Kuhmon koskilla kiemurtelevan reitin varrelle jää erinomaisia kala-apajia.

Tervareitin Kuhmon osissa vedet ovat säännöstelemättömiä Ontojärveä lukuunottamatta. Järvien kuha-, hauki- ja ahvenkannat ovat erittäin vahvoja. Jokiosuuksilta nousee runsaasti taimenta ja harjusta.

Iso Lentuankoski on Kuhmon suosituimpia kalapaikkoja.

Kuhmon kosket ovat pääasiassa vapaasti kalastettavissa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Lentiiran Aittokoski on kokonaan rauhoitettu kalastukselta. Myös Kaarneenkoski on kesästä 2017 lähtien toistaiseksi rauhoitettu. Tällä pyritään edistämään luonnontaimenen lisääntymistä.

Koskikohtaiset kalastussäännöt ja -vinkit sekä ajankohtaiset rauhoitukset voi tarkistaa Kalalla Kainuussa -verkkosivustolta. Samasta paikasta saa hankittua myös tarvittavat kalastusluvat.

Osalla vesistöistä voi kalastaa lähes ympäri vuoden.

Kuhmon luonnontaimenkannat ovat pääsääntöisesti paremmassa kunnossa kuin useimmissa paikoissa Suomessa. Asian eteen tehdään paljon töitä muun muassa rakentamalla kutusoraikkoja.

Kalavesiä löytyy lähes jokaiselle kalastustyylille. Parhaimmat paikat löytää tutustumalla alueisiin rauhassa, etsimällä taustatietoa kalojen lymypaikoista sekä koettamalla onneaan. Kun luvat ovat kunnossa ja seikkailumieltä löytyy, on edessä takuulla onnistunut kalareissu.