Hyppää pääsisältöön

Tytöt ottavat päiväksi vallan Suomessa, maailmalla ja Ylessä

Tyttö seisoo talon seinän vieressä ja hymilee
Priya Härkönen Tyttö seisoo talon seinän vieressä ja hymilee Kuva: Aaro Keipi Priya Härkönen

Yle on mukana Plan Internationalin järjestämässä Girls Takeover -päivässä 11.10.

Tytöt ottavat päiväksi haltuunsa yhteiskunnallisten päättäjien paikkoja eri puolilla. Suomessa Plan International Suomi ja Planin lastenhallitus toteuttavat Girls Takeoverin nyt ensimmäistä kertaa.

Priya pomoksi uutisiin

Kampanjan tavoitteena on, että tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan yhteiskunnallisiin päätöksiin. Ylessä tämä näkyy Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa. Uutisten Yhteiskuntatoimituksen päälliköksi nousee päivän ajaksi helsinkiläinen 14-vuotias Priya Härkönen.

“Priya käytännössä johtaa Yhteiskuntatoimituksen työtä päivän ajan. Hän aloittaa päivänsä Yhteiskuntatoimituksen aamukokouksessa ja tekee päivän aikana sisältöpäätökset. Yle haluaa olla mukana lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempauksessa joka kiinnittää huomion tyttöjen syrjintään, mutta myös tyttöjen mahdollisuuksiin", kertoo päällikön tehtäviä muina päivinä hoitava Jukka Niva.

“Osallistun Girls Takeoveriin Ylen uutistoiminnassa Jukka Nivan kanssa. Maailman tytöille haluan lähettää sellaisen viestin, että tavoitelkaa unelmianne sukupuoleenne katsomatta”, kertoo Priya.

Kampanja näkyy laajasti Suomessa

Girls Takeoverissa tytöt astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta.

Suomessa Planin lastenhallituksen tytöt ”valtaavat” symbolisesti pääministerin paikan, sekä johtoasemassa olevien paikat mm. Elinkeinoelämän keskusliitossa, Finlaysonissa, Joensuun kaupungissa, jääkiekon SM-Liigassa, Kotipizzassa, Nokiassa, Opetushallituksessa, Orionissa, Supercellissä, SAK:ssa ja Yleisradiossa.

Maailmalla tytöt valtaavat esimerkiksi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun paikan, ministeriöitä Indonesiassa ja Ugandassa sekä Australian Googlen, Sveitsin Ikean ja Kanadan Unileverin johtopaikat.

Tavoitteena aito vaikuttaminen

Plan Internationalin mukaan tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksien turvaaminen on yksi aikamme polttavimmista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksistä. Girls Takeover -tempaus toteutetaan YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10. ympäri maailmaa, kaikkialla missä Plan toimii.

Plan International Suomi: Girls Takeover

Lisätiedot:
Jukka Niva, Yhteiskuntatoimituksen päällikkö, Ylen uutis-ja ajankohtaistoiminta, jukka.niva@yle.fi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • 2018 on ihmiskunnan historian kiinnostavin vuosi

  Tutkimusmatkalle pääsee mukaan pysymällä hengissä!

  Ikinä ennen ei ole ollut näin hykerryttävän kiinnostavaa aikaa olla elossa - koska tiede! Tekniikan kehitys tapahtuu nopeammin kuin koskaan ja tutkimusmatkalle pääsee mukaan vain pysymällä hengissä, kirjoittaa biotekniikan tohtori Lauri Reuter blogissaan. Koko tammikuu on listattu viime vuoden saavutuksia ja maalailtu trendejä seuraavalle.

 • Synkin hetki kuvaa Britannian kohtalonhetkiä – Yksi kohtaus melkein pilaa Churchill-elokuvan

  Synkin hetki (Darkest Hour) luottaa populismiin

  Dunkirkin eli Dunkerquen evakuointioperaatio Dynamo on Britannialle samaa kuin meille talvisota, häviön partaalta koko valtakunnan pelastanut onnistunut myyttinen sotaoperaatio, josta tehdään yhä uudestaan elokuva. Juuri nyt Brexitin ollessa kuuma neuvottelukysymys yleisöjä lämmittelee Synkin hetki (Darkest Hour), jossa Winston Churchill pelastaa Britannian. Mutta antaako elokuva Churchillista oikean kuvan?