Hyppää pääsisältöön

Tytöt ottavat päiväksi vallan Suomessa, maailmalla ja Ylessä

Tyttö seisoo talon seinän vieressä ja hymilee
Priya Härkönen Tyttö seisoo talon seinän vieressä ja hymilee Kuva: Aaro Keipi Priya Härkönen

Yle on mukana Plan Internationalin järjestämässä Girls Takeover -päivässä 11.10.

Tytöt ottavat päiväksi haltuunsa yhteiskunnallisten päättäjien paikkoja eri puolilla. Suomessa Plan International Suomi ja Planin lastenhallitus toteuttavat Girls Takeoverin nyt ensimmäistä kertaa.

Priya pomoksi uutisiin

Kampanjan tavoitteena on, että tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan yhteiskunnallisiin päätöksiin. Ylessä tämä näkyy Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa. Uutisten Yhteiskuntatoimituksen päälliköksi nousee päivän ajaksi helsinkiläinen 14-vuotias Priya Härkönen.

“Priya käytännössä johtaa Yhteiskuntatoimituksen työtä päivän ajan. Hän aloittaa päivänsä Yhteiskuntatoimituksen aamukokouksessa ja tekee päivän aikana sisältöpäätökset. Yle haluaa olla mukana lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin Girls Takeover -tempauksessa joka kiinnittää huomion tyttöjen syrjintään, mutta myös tyttöjen mahdollisuuksiin", kertoo päällikön tehtäviä muina päivinä hoitava Jukka Niva.

“Osallistun Girls Takeoveriin Ylen uutistoiminnassa Jukka Nivan kanssa. Maailman tytöille haluan lähettää sellaisen viestin, että tavoitelkaa unelmianne sukupuoleenne katsomatta”, kertoo Priya.

Kampanja näkyy laajasti Suomessa

Girls Takeoverissa tytöt astuvat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta.

Suomessa Planin lastenhallituksen tytöt ”valtaavat” symbolisesti pääministerin paikan, sekä johtoasemassa olevien paikat mm. Elinkeinoelämän keskusliitossa, Finlaysonissa, Joensuun kaupungissa, jääkiekon SM-Liigassa, Kotipizzassa, Nokiassa, Opetushallituksessa, Orionissa, Supercellissä, SAK:ssa ja Yleisradiossa.

Maailmalla tytöt valtaavat esimerkiksi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun paikan, ministeriöitä Indonesiassa ja Ugandassa sekä Australian Googlen, Sveitsin Ikean ja Kanadan Unileverin johtopaikat.

Tavoitteena aito vaikuttaminen

Plan Internationalin mukaan tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksien turvaaminen on yksi aikamme polttavimmista sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksistä. Girls Takeover -tempaus toteutetaan YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10. ympäri maailmaa, kaikkialla missä Plan toimii.

Plan International Suomi: Girls Takeover

Lisätiedot:
Jukka Niva, Yhteiskuntatoimituksen päällikkö, Ylen uutis-ja ajankohtaistoiminta, jukka.niva@yle.fi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

  Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

  70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.