Hyppää pääsisältöön

Kotiapulaiset orjina – köyhät naiset välitysfirmojen ja työnantajien armoilla

Aasiassa ja Lähi-idässä työskentelee yli 15 miljoonaa kotiapulaista. Orjuutta muistuttava asetelma on tuttua Euroopassakin.
Aasiassa ja Lähi-idässä työskentelee yli 15 miljoonaa kotiapulaista. Aasiassa ja Lähi-idässä työskentelee yli 15 miljoonaa kotiapulaista. Orjuutta muistuttava asetelma on tuttua Euroopassakin. yle tv1

TV1 keskiviikkona 9.1.2019 klo 23.15 - 00.05, Areenassa

Manilassa, Filippiineillä toimii tulevien kotiapulaisten koulu, jossa naiset toistavat malliapulaisen kymmentä käskyä. Ennen lähtöään ulkomaille, naisten täytyy käydä kaksi viikkoa kestävä kurssi.

Kotiapulaiset opetetaan hyväksymään nöyrästi kaikki.

Aasiassa ja Lähi-idässä työskentelee yli 15 miljoonaa kotiapulaista, heistä suurin osa orjuutta muistuttavissa oloissa. Ilmiötä esiintyy myös Euroopassa. Naiset ovat häikäilemättömien välitysfirmojen ja julmien työnantajien armoilla.

Usein naiset elävät eristyksissä työnantajansa kotona. He ovat näkymättömiä ja halveksittuja. Monia naisista pahoinpidellään ja käytetään henkisesti ja ruumiillisesti hyväksi. Lepohetkiä kotiapulaisilla ei juuri ole, sillä työpäivät kestävät lähes kellon ympäri.

Ranskalainen dokumentti pyrkii paljastamaan tehokkaan järjestelmän, jonka uhreja nämä naiset ovat. Valtiot ja instituutiot sulkevat silmänsä kotiapulaisten tilanteelta.

Maids: Docile and Invisible, A Story on Domestic Worker. Ohjaus: Alexandra Jousset ja Gratiane de Moustier. Tuotanto: GAD, Ranska, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2017.

Kommentit