Hyppää pääsisältöön

1944 on raskas elokuva Viron raskaista taisteluista

Puna-armeijan sotilaita. Kuva elokuvasta 1944
Puna-armeijan sotilaita. Kuva elokuvasta 1944 Kuva: Renee Altrov 1944,teeman elokuvat

Kun puna-armeija murtautuu saksalaisten puolustuslinjan läpi, virolaiset pakkovärvätyt kummallakin puolella huomaavat taistelevansa omia maanmiehiään vastaan.
Teema perjantaina 6.10. klo 21.15. Areenassa 7 päivää

Toisen maailmansodan aikana tuhansia virolaisia taisteli Saksan asevoimien riveissä. Samoin puna-armeijassa. Viron kohtalon ratkaisi suurvaltojen yhteenotto, mutta taisteluissa virolaiset kohtasivat maanmiehiään rintamalinjan vastakkaisella puolella.

Vuonna 2015 valmistunut elokuva 1944 kertoo sodan ratkaisevista taisteluista toiseksi viimeisen sotavuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Ratkaisevista myös Suomelle: Hiljattain on taas käyty keskustelua Suomen ja Saksan suhteesta ja "erillissodasta", viimeksi saksalaisen kenraalin Waldemar Erfurthin päiväkirjojen suomennoksen virittämänä. Heinä–elokuussa 1944 Saksan asevoimat pysäyttivät puna-armeijan etenemisen Narvan seudulla käydyssä suuressa Sinimäkien taistelussa, samaan aikaan kun Neuvostoliiton hyökkäys Suomen-rintamalla Laatokan pohjoispuolella pysähtyi Ilomantsiin. Puna-armeija ei päässyt Viron rannikolle, mistä se olisi voinut lähteä yrittämään maihinnousua Suomeen. Näiden taisteluiden jälkeen Neuvostoliitto keskitti voimansa etelämmäs ja teki Suomen kanssa aselevon. Voidaan väittää Suomen erillisrauhan olleen mahdollinen siksi, että sota oli – siihen asti – Saksan kanssa yhteinen.

Elmo Nügasen ohjaama elokuva ei kuitenkaan esitä tällaisia argumentteja, vaan se kuvaa tapahtumia yksittäisten virolaisten näkökulmasta rintaman molemmin puolin. Saksan SS-univormuissa taistelevat virolaiset yrittävät puolustaa maataan neuvostohyökkääjältä, mutta eivät vapaan Viron vaan vieraan vallan lipun alla – ja kuinka kaukana menneisyydessä on sekään aika, kun saksalaiset isännöivät Virossa aatelisherroina, maan vuosisataisena yläluokkana? Mitään loistavaa tulevaisuutta tuskin voisi ennustaa Virolle natsi-Saksan alusmaana. Puna-armeijalle taas nämä virolaiset ovat pettureita ja fasisteja, joita kohtaan ei ole lupa tuntea minkäänlaista maanmiesten keskinäistä veljellisyyttä, ei edes alkeellista inhimillistä myötätuntoa.

On raskas seurata raskasta taistelua, jolla ei lopulta ole muuta päämäärää kuin tulla taistelluksi loppuun asti. Elokuvan tapahtumat päättyvät marraskuulla, jolloin viimeinenkin osa Virosta oli puna-armeijan hallussa. Siitä alkoi Viron vuoteen 1991 kestänyt neuvostoaika.

  • 1944, Viro/Suomi 2015. O: Elmo Nüganen. N: Märt Pius, Marko Leht, Maiken Schmidt, Kristjan Üksküla

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa