Hyppää pääsisältöön

Henry aloitti meikkaamisen peittääkseen finnit – nyt juhlameikin tekoon menee kolme tuntia: "Meikkaaminen kuuluu kaikille"

Henry Harjusola lähikuvassa.
Henry Harjusola kulkee rohkeasti omaa polkuaan. Henry Harjusola lähikuvassa. Kuva: Yle vloggaajat,tubettajat

Henry Harjusola on rohkeasti omaa polkuaan tallaava vlogitähti, jonka mielestä meikkaaminen ei ole naisten yksinoikeus. Kielteistä palautettakin tulee, mutta se ei ole mitään myönteisen rinnalla: moni on saanut Harjusolan esimerkistä voimaa omaan elämäänsä.

Helsinkiläinen Henry Harjusola on 23-vuotias parturi-kampaaja, joka suhtautuu työhönsä suurella intohimolla. Suuri yleisö tuntee hänet kuitenkin paremmin Tubecon-tapahtumassakin palkittuna meikkivloggaajana. Reilu vuosi sitten perustetulla tubekanavalla on jo yli 80 000 tilaajaa.

– Olin jo pitkään seurannut muita meikkivloggaajia ja ajattelin että why not, olisi kiva päästä tekemään videoita itsekin.

Meikkaavat miehet ovat ainakin Suomessa vielä marginaalissa, mutta eivät välttämättä enää kauan. Maailmalla meikkaavat miehet villitsevät laajasti ja kansainvälisiin tähtinimiin lukeutuvat esimerkiksi Manny Gutierrez, Patrick Starr sekä Bretman Rock.

Ei siinä purkissa lue, että jos et omista määrättyä kromosomiparia, niin et voi tätä käyttää.

Ulkomaisten kollegoidensa tapaan myös Harjusola suhtautuu meikkaamiseen intohimoisesti ja ihmettelee, miksi meikkaaminen olisi vain naisten etuoikeus.

– Mun mielestä meikkaaminen kuuluu kaikille, ihan joka ikiselle joka sitä haluaa tehdä. Ei siinä purkissa lue, että jos et omista määrättyä kromosomiparia, niin et voi tätä käyttää.

Henry harjusola meikkaa.
Henry harjusola meikkaa. Kuva: Yle meikkitaiteilijat,meikkaus,kosmeettiset tuotteet,vloggaajat,Youtube,tubettajat

Kuvausmeikin tekemiseen menee kolme tuntia

Harjusola on aina ollut visuaalinen ihminen. Meikeistä hän kiinnostui toden teolla opiskellessaan ammattikoulussa. Harjusola kärsi teini-ikäisille tyypillisistä iho-ongelmista ja kaveri keksi ehdottaa meikkivoidetta niiden peittämiseen.

– Mä kokeilin ja siitä se sitten pikkuhiljaa eskaloitui tähän.

Henry Harjusola kokeili meikkiä alun perin iho-ongelmiinsa.
Henry Harjusola kokeili meikkiä alun perin iho-ongelmiinsa. Kuva: Henry Harjusola Youtube,tubettajat,vloggaajat,kauneudenhoito,meikkitaiteilijat,meikkaaminen

– Meikkaaminen on mulle taidetta. Mä pääsen toteuttamaan näillä ”maaleilla” mun kasvoihin jotain jännittävää.

Kun Harjusola meikkaa, hän tekee sen aikaa ja tuotteita säästelemättä. Arkimeikin tekoon hän saa kulumaan usein noin tunnin tai puolitoista, kuvausmeikin tekoon saattaa mennä parhaimmillaan jopa kolme tuntia.

– Mä en tykkää nähdä pientä vaivaa. Jos en meikkaa kunnolla, olen mieluummin kokonaan ilman.

Kuten kuvista näkee, luonnollisuus ei ole Harjusolan juttu. Hän ammentaa inspiraatiota tyyliinsä esimerkiksi tieteiselokuvista eikä kainostele sitä, että hänen kasvoihinsa on laitettu vähän muutakin kuin meikkiä.

Poskiin on laitettu filleriä, otsaan botoxia, huulet on täytetty, nenä muotoiltu ja leukalinjaa skarpattu.

– Veitsen alla en ole ikinä käynyt, mutta pistoshoitoja on tehty senkin edestä. Poskiin on laitettu filleriä, otsaan botoxia, huulet on täytetty, nenä muotoiltu ja leukalinjaa skarpattu. Kaikki mitä voi tehdä neulan kanssa naamalle, on tehty, Harjusola nauraa.

Erilaisuus herättää huomiota

Harjusola kerää katseita minne tahansa hän kulkeekin. Vaaleina hulmuavat pitkät hiukset, vahva meikki ja omintakeinen, viimeistelty tyyli ovat miehen tavaramerkkejä. Palautetta sataakin välillä ovista ja ikkunoista.

– Parhaat hyvät palautteet tulee yleensä suoraan mulle esimerkiksi sähköpostilla. Hienoimpia palautteita on, kun joku on saanut minusta voimaa tai apua johonkin huonoon hetkeen.

”Hyi, ruma transu, lopeta tubettaminen.”

Valitettavasti myös julkisuuden kääntöpuoli on tullut tutuksi.

– Jotkut toivovat aiheuttavansa hämminkiä esimerkiksi jollain ”hyi, ruma transu, lopeta tubettaminen” –tyylisillä kommenteilla. Mä ajattelen siitä että okei, et sitten yhtään ton parempaan pystynyt.

Sukupuoli-identiteetti kiinnostaa

Harjusolan tubekanavan kommenttikentässä vilahtelee tämän tästä sama kysymys. Onko hän mies vai nainen?

– Kun mä en oikeestaan koe, että olisi tarpeellista leimata ihmistä määrättyyn sukupuoleen. Sukupuoli on spektrinä niin laaja. Toki on biologinen sukupuoli, joka määräytyy sen mukaan, mitä sun housuista löytyy, mutta se on eri asia kuin sukupuoli-identiteetti.

– Mä oon jotain siltä väliltä, mutta silti paljon enemmän.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän