Hyppää pääsisältöön

Lisää laadukasta pohjoismaista draamaa – yleisradioyhtiöt päättivät yhteisestä draamastrategiasta

Rikossarja Sorjonen, kuvassa vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Niko U
Rikossarja Sorjonen, kuvassa vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Niko U Kuva: Yle Kuvapalvelu. kotikatsomo: sorjonen

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt sopivat yhteistyöstä, jonka tavoitteena on lisätä pohjoismaisen draaman laatua, määrää ja näkyvyyttä.

Yleisradioyhtiöt – Tanskan DR, Norjan NRK, Islannin RUV, Ruotsin SVT ja Suomen Yle – päättivät yhteisestä draamastrategiasta. “Nordic Public Service Originals” -strategia vahvistaa ja lisää merkittävästi julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden yhteistyötä draaman tuotannossa ja vaihdossa.

Pohjoismaisia yhteistuotantoja halutaan tehdä aiempaa enemmän ja päätöksiä tuotannoista nopeutetaan uudenlaisella yhteistyöllä. Päämääränä on, että kukin yhtiö saisi 12 kuukauden yksinoikeudet pohjoismaisen draaman esittämiseen.

“Olemme todella julkisen palvelun tehtävän ytimessä, kun keskitymme draamaan, joka heijastaa pohjoismaista identiteettiä, kulttuuria, yhteiskuntaa ja arkea. Tämä on myös aito ja tunnistettava lupaus yleisöillemme, ja erottaa meidät muista sisällön tarjoajista”, sanoo Marit af Björkesten, pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden yhteistyöelimen Pohjoisvision puheenjohtaja.

Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt pyrkivät yhteisellä strategiallaan lisäämään myös pohjoismaisen draaman kilpailukykyä. Kansainvälisten suoratoistopalveluiden nousun myötä amerikkalaista tarjontaa on saatavilla enemmän kuin koskaan aiemmin.

“Tavoitteena on, että kaikkialla Pohjolassa julkisen palvelun yleisradioyhtiöt tunnistetaan parhaan pohjoismaisen draaman kotina. Yhteistyön kasvu tulee näkymään katsojille runsaampana pohjoismaisen draaman tarjontana. Kotimaisille draaman tekijöille se tarkoittaa lisää pohjoismaisia yhteistuotantomahdollisuuksia”, sanoo Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela.

Pohjoiset julkisen palvelun yhtiöt ovat nousseet viime vuosien aikana maailmanmaineeseen juuri draamatuotannoillaan. Laadusta, omaleimaisuudesta ja vahvasta julkisen palvelun kunnianhimosta on tullut pohjoisten tv-yhtiöiden “Nordic drama” -tavaramerkki, joka erottuu.

Lisätiedot:
Marit af Björkesten, johtaja ja vastaava päätoimittaja, Yle / puheenjohtaja, Pohjoisvisio, p.
050 3738979
Jarmo Lampela, päällikkö, Yle Draama, p. 050 5452027