Hyppää pääsisältöön

Paluu ysärimusiikkiin neljässä osassa

Spice Girls
Tell me what you want, what you really, really want! Spice Girls Kuva: Guy Aroch teeman musiikki

Neliosainen dokumenttisarja 1990-luvun musiikki-ilmiöistä ja aikakauden tunnelmista.
Teema lauantaisin 7.–28.10. klo 20.00, uusinnat tiistaisin. Areenassa 14 päivää

Everybody Dance Now!

Mitä tiedät ja/tai muistat 90-luvusta? Everybody Dance Now oli ysäreiden sotahuuto, kun muurit murtuivat ja kylmä sota oli siltä erää historiaa. Internet ja muu tietotekniikka toivat maailman koteihin. Tyttö- ja poikabändit kilisyttivät kassoja ja täyttivät varhaisteinien päiväunet. Kurt Cobain tuli, muutti maailman ja jätti sen sitten vaimolleen Courtneylle ja muille. Britpop rynnisti uudella voimalla. Hiphopista tuli maailmanlaajuinen kulttuuri. 9/11 päätti tylyllä tavalla vuosikymmenen, joka haki iloisia nautintoja ja uusia uria.

Osa 1: Dance-kulttuuri

Chicagosta lähtenyt house-musiikki rytmitti estotonta tanssimista ja ilonpitoa. 80-luvun lopulla hieman naureskeltu musiikki kasvoi 90-luvulla todelliseksi massailmiöksi. Muistelun aiheena ovat mm. musiikkilajin edelläkävijä Frankie Knuckles ja tekno/ravebileet, ekstaasi, gay-kulttuuri, remixit, DJ-supertähdet, eurodance, Ibiza, Napster, Yhdysvaltain konservatiivien vastaiskut… Haastateltavina mm Rozalla, Adeva, Baby D, Roachford, Lisa Stansfield sekä Morcheeban, Rudimentalin ja C+C Music Factoryn jäseniä. Puheenaiheina mm. Manchesterin hikinen Hacienda-klubi sekä Berliinin valtavan Love Paraden ja Music TV:n nousut.
Ohjaus: Frank Ilgener.

Osa 2: Poika- ja tyttöbändit

Jopa Jackson 5 oli aikojen alussa "poikabändi", mutta 90-luvulla nuorille kuluttajille oli tarjolla jotain lemmikkieläinten ja seksiobjektien välimaastosta, ja myös oheistuotteiden myynti räjähti. Yksi ajan teema oli Girl Power. Mukana mm. Take That, NKOB, Boyzone, Westlife, All-4-One, N’Sync, Boyz II Men, Backstreet Boys, Caught in the Act, B*Witched, En Vogue, TLC ja Spice Girls.
Ohjaus: Katharina Vollmeyer.

Osa 3: Grungea ja brittipoppia

“It's better to burn out than to fade away.” 5.4.1994 Nirvanan vokalisti Kurt Cobain teki itsemurhan kohtalokkaassa 27 vuoden iässä ja jätti Neil Youngin aforismin jäähyväisikseen. Musiikkia Seattlesta käsin mullistaneen grungen keulakuvan poismeno järkytti kautta maailman, ja jotkut syyllistivät hänen vaimoaan, laulaja Courtney Lovea. Courtneystä tuli kuitenkin monien, mm. Kate Nashin, esikuva Hole-yhtyeen kautta. Riot grrl -liike kävi naisten kolmatta vallankumousta mm. Kathleen Hannan johdolla. Saksan yhdistyminen kannusti maan muusikkoja mm. uusnatseja vastaan. Englannin uusi britpop lähti huimaan nousuun – kukapa ei tunnistaisi nimiä Suede, Blur, Oasis, Pulp, Franz Ferdinand tai Stone Roses? Britannian vuosikymmentä sävyttivät Tony Blairin ja työväenpuolueen valtaannousu ja toisaalta prinsessa Dianan traaginen kuolema. Crossover korvaa vähitellen grungen, tiennäyttäjinä mm RHCP ja Rage Against the Machine. Nu metalin kärkeä ovat Korn ja Limp Bizkit. Alanis Morissette johti uutta vahvojen naisartistien kaartia.
Ohjaus: Stefanie Schäfer.

Osa 4: Hiphop

90-luvulla hiphop ja rap tekivät maailmanlaajuisen läpimurron. Jakson teemoina ovat mm. USA:n länsirannikon gangstat ja itärannikon räppärit, R&B ja soul. Mukana mm. MC Hammer, Ice-T, NWA, A Tribe Called Quest, Gang Starr, Nas, Wu-Tang Clan, Mary J. Blige, Lauryn Hill, Lil’ Kim, Tupac Shakur ja The Notorious B.I.G.
Ohjaus. Matthias Reitze.

  • Paluu 90-luvulle (Welcome to the 90s), Saksa 2015. Tuotanto ARTE
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa