Veikko Huovinen oli vain 24-vuotias luodessaan korpifilosofi Konsta Pylkkäsen. Havukka-ahon ajattelija saattaisi olla rasittava kaveri oikeassa elämässä, mutta kirjallisena hahmona hän on täydellinen.

Kainuulainen puheenparsi ja luonnonläheinen elämäntapa tulivat Veikko Huovisen tuotannon kautta tutuksi lukijoille ja myöhemmin myös tv:n katsojille. Metsänhoitajana uransa aloittanut, myöhemmin kirjailijaprofessoriksi kohonnut kirjailia piti omalla kohdallaan matalaa profiilia. Vuonna 2001 julkaistujen muistelmien nimikin on osuvasti Muina miehinä. Veikko Huovinen Elävässä arkistossa
Onko se oikein, että tämmöistä kirjoittaa tähän maailmanaikaan? Kuka enää välittää? Minusta tämä on aina ollut vähän kyseenalainen ammatti tämä kirjailijan homma
Huovinen muistetaan humoristina, mutta hänen huumorinsa ei ollut hampaatonta. Kirjailija katsoi maailmaa vähempiosaisten näkökulmasta, kritisoi yhteiskuntaa ja irvi vallan väärinkäyttäjiä.
Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija 101-kirjaa -sarjassa
Veikko Huovisen Veitikka 10 kirjaa vallasta -sarjassa
Sotkamossa pidetään 7.10.2017 yhteinen Suomi 100, Sotkamo-seuran 70-vuotisjuhla, Veikko Huovisen syntymän 90-vuotisjuhla ja Huovisseuran 10-vuotisjuhla.
En tiedä, onko uusien kuvailevien sanojen kehittely erityisesti kainuulaiseen murteeseen liittyvä piirre. Ainakin Huovinen harrasti sitä runsaasti kirjallisessa tuotannossaan. Muiden murrealueiden lukijoilta saattaa jäädä joitain merkitysvivahteita ymmärtämättä. Tähän tarpeeseen on Aristoteleen kantapää -ohjelmassa haastateltu Kari Vuokare kirjoittanut Marniva mäkipeura - selityksiä Veikko Huovisen sanastoon -teoksen.
Vuokare kertoo teoksen synnystä, että kriitikko ja Huovisen tuotannon ystävä Seppo Heikinheimo (1938-1997) ehdotti tehtäväksi sanakirjoja suomi - huovinen ja huovinen - suomi, jotta helsinkiläinenkin lukija pysyisi kyydissä. Idea oli epäilemättä puolileikillinen puuskahdus, mutta ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli.
Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.