Hyppää pääsisältöön

Valtio ”myi soramiehille puolityhjiä monttuja”

Metsähallitus myi soramonttunsa kahdelle pohjalaiselle yrittäjälle. Kaupasta tuli iso riita, ja ostajat ovat nyt tapelleet valtiota vastaan melkein neljä vuotta.

Valtion maita hallitseva Metsähallitus myi sorayrityksensä Morenian kahdelle perheyritykselle vuonna 2013. Melkein heti kaupanteon jälkeen yrittäjät ja Metsähallitus alkoivat riidellä siitä, mitä kaupassa oikein oli sovittu.

Yrittäjien mukaan kauppaan sisältyi esimerkiksi Oulun pohjoispuolella sijaitseva Konttilan soranottopaikka, jossa piti olla 16 000 rekkalastia betonisoraa.

”Jos joku täältä sen määrän tavaraa löytää, aika fakiiri täytyy olla”, Morenian toimitusjohtaja Ilkka Kerkelä sanoo MOT:lle.

Pyhäjärven Pitkäkankaalta löytyy toinen kauppaan kuulunut monttu, jossa piti olla 11 000 rekallista soraa. Ostajien mukaan soraa löytyi vain kymmenesosa luvatusta.

Metsähallituksen mukaan ostajat alkoivat kaivaa soraa luvattomista paikoista ja jättivät raportoimatta, mistä kaikkialta soraa oli otettu.

Metsähallitus vei riidan välimiesoikeuteen ja teki ostajasta rikosilmoituksen.

”Ostaja ei ole pitänyt kiinni sopimuksesta, ja sen takia ollaan tässä tilanteessa”, Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen sanoo MOT:lle.

Välimies ratkaisi asian Metsähallituksen voitoksi ja tuomitsi Morenian maksamaan kolmetoista miljoonaa euroa Metsähallitukselle. Pohjalaisyrittäjät yrittävät silti edelleen kamppailla asiansa puolesta.

”Jos me olisimme jotain rikollista tehneet, kyllä meidät olisi varmasti vankilaan pantu, mutta ei ole vielä”, toinen Morenian nykyomistajista, Tapio Maijala sanoo.

MOT: Yrittäjät montun reunalla
TV1 maanantaina 9.10. klo 20

Uusinnat:
TV1 tiistaina 10.10. klo 5.55
TV1 keskiviikkona 11.10. klo 16.15

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 10.10.2017 MK