Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Ylen kulttuurijournalismin tarjonta on vahvaa ja sellaisena pysyy

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastine on lähetetty Helsingin Sanomille 4.10.

Helsingin Sanomien Kanavalla-kolumnissa kirjoitettiin, että Yle Uutiset halveksii kulttuuria. Yle Uutisista vastataan väitteeseen.

Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Mari Koppinen kirjoitti (HS 2.10.) Ylen tv-uutisten “halveksivan kulttuuria”.

Yle on kulttuuritarjonnaltaan ylivoimaisesti Suomen vahvin mediatalo. Tarjoamme kulttuuria televisiossa, radiossa ja verkossa, suomeksi ja ruotsiksi, joka päivä. Kulttuuri on paljon muutakin kuin kulttuuriuutisia: se on myös konsertteja, kulttuuriohjelmia, keskusteluja, draamaa.

Koppisen voimakas arvio perustui yhteen uutislähetykseen – viime sunnuntain klo 20.30 uutisiin.

Kirjoitus jätti huomiotta sen tosiasian, että pelkästään Ylen uutistoimituksen kulttuuritarjonta on paljon muutakin kuin 20.30 uutislähetys.

Yle Uutiset tekee päivittäin kulttuuriuutisia ja muuta kulttuurijournalismia verkkoon, radioon ja televisioon. Yle Uutisilla on alueelliset lähetykset mukaanlukien kymmeniä radio- ja tv-lähetyksiä vuorokaudessa. Kello 20.30 lähetykseen valikoidaan päivän pääaiheet, joiden joukkoon valitsemme lähes joka kerta kulttuuria.

Verkon ja radion sisällöt tavoittavat usein eri yleisöjä kuin puoli yhdeksän tv-uutiset, mikä on Ylen palvelutehtävän ja erilaisten suomalaisten tavoittamisen kannalta tärkeää. Yle on kasvattanut kulttuurijournalismin näkyvyyttä erityisesti verkossa, koska yhä suurempi osa suomalaisista käyttää mediaa älypuhelimilla.

Koppinen kirjoittaa myös, että Ruotsissa tv-uutisissa urheilun vuoro on vasta kulttuuriosion jälkeen. Näin on Ylelläkin. Kulttuurin ja urheilun vastakkainasettelu ei ole mielestämme rakentava tapa ajatella.

Ilahduttavaa että kulttuurijournalismista keskustellaan, sitä toivomme lisää. Yle aikoo vastaisuudessakin pitää kulttuurijournalisminsa vankkana ja tavoittaa myös eri välineitä eri tavoin käyttävät suomalaiset.

Satu Nurmio, kulttuuritoimituksen esimies
Jukka Niva, yhteiskuntatoimituksen päällikkö
Riikka Venäläinen, päätoimittaja
Yle Uutis- ja ajankohtaistoiminta