Hyppää pääsisältöön

Missä melodia, missä harmonia - Kivikasvot tiukkana Levylautakunnassa

Susanna Vainiola, Ismo Sajakorpi ja Fredi seisovat Radio Suomen seinän edessä
Susanna Vainiola, Ismo Sajakorpi ja Fredi seisovat Radio Suomen seinän edessä Kuva: Yle/Tarja Närhi Fredi,Ismo Sajakorpi,susanna vainiola

Missä melodia - ei missään! Tv- ja musiikkiviihteen kulta-aikojen kuninkaat Fredi ja Ismo Sajakorpi Kivikasvoista eivät löytäneet paljoa hyvää sanottavaa viikon levyuutuuksista. Ja heillä jos kellä on kanttia sanoa, sillä herrat tekivät aikanaan musiikkiviihdettä, joka sai television ääreen jopa 2,5 miljoonaa katsojaa. Melodiat, sointuharmoniat ja tekstien yksiulottuvaisuus herättivät keskustelua. Mukana Levylautakunnassa myös musiikkitoimittaja Susanna Vainiola.

Pisteet ja kommentteja

1. Aili Ikonen: Nuori vapaa nainen 28 pistettä

(Aili Ikonen - Mikko Pellinen)

Fredi: Tämähän oli ihan oikeaa jazzia, jota nykyään niin harvoin kuulee. Hyvin sujuvaa ja meininki kohdallaan. Taitava laulaja, heitti falsettia hienosti ja osui nuottiin tarkasti ihan siellä korkeimmissakin äänissä. Ja hyvä pianosoolo! 9 p
Ismo: Sävellyksenä hyväntuulinen. Teksti oli hyvä ja se tuli laulussa selkeästi esille. Laulaja hienosti pääsi niihin korkeisiin ääniin ja oli taitava scat-osuus siellä lopussa. 9 p
Susanna: Briljantti laulaja, osaa vanhan jazziskelmän tyylin tuoda teksti selkeästi esille. Tämä oli hyvin soitettua oikeaa jazzia ja siitä tulin todella hyvälle mielelle. 10 p

2. Mooa: Hajalla 26 pistettä

(Miia Stranden)

Fredi: Selkeästi tämän päivän musiikkia, jossa tunnelma tehdään efektilaitteilla. Ja se oli onnistunuttua, koska tunnelma lumosi. Tämän päivän tekstit vahvasti kertovat 'minusta', omista kokemuksista, onko tämä some-ajan vaikutusta... Kaipaisin enemmän sointuihin ja harmonioihin perustuvaa laulua, mutta tämä kyllä viehätti. 8 p
Ismo: Atmosfääri oli kiinnostava, tässä päästiin mukaan laulajan maailmaan. Melodiasta tässä ei oikein voi puhua, teksti tuli tärkeämmäksi. Ihan yleisesti tuntuu, että melodinen ja harmoninen maailma köyhtyy. 8 p
Susanna: Tää kuulosti ihanalta! Rakastuin heti tähän tytön ääneen, jossa välähti välillä aikuinen nainen. Vilpittömän kuuloinen, hyvällä tavalla intiimi. Kokonaisuus tosi viehättävä. 10 p

3. First Aid Kit: It's A Shame 22 pistettä

(Klara Söderberg - Johanna Söderberg)

Fredi: Hevonen lähti heti käyntiin :-) Ja laukkakomppi pysyi vauhdissa koko matkan. Laulajan korkea falsettimainen ääni oli alussa kiva, mutta sitten alkoi käydä rasittavaksi tämä laulutapa, jossa ei ollut nyansseja. 7 p
Ismo: Laskin tämän kantrin piiriin ja se ei ole mun lempimusiikkia. Villinlännen komppi siinä oli. Lauluääni sympaattinen. Kappale ei melodisesti kovin kiinnostava. 7 p
Susanna: Nämä on siskokset, joilla on mielestäni aivan mahtava lauluharmonia. Isompana annoksena puuduttava, vaikka koko levyn kuuntelussa, mutta yksittäisenä kappaleena todella toimii. Tavallaan pastissi jostain vanhasta, mutta kuitenkin tuore ja oma-ääninen kappale. 8 p

4.Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani: Tässä memee vielä hetki 21 pistettä

(Kaihon Karavaani - Tuure Kilpeläinen - Rocka Merilahti - Väinö Wallenius)

Fredi: Tarinasta en ymmärtänyt mitään, en päässyt yhtään perille, mitä ajettiin takaa. Melodia oli mielestäni sitä yhtä ja samaa, voisin tältä istumalta säveltää 200 samanlaista. 6 p
Ismo: Kompista tuli mieleen 70-luvun Väli-Amerikan rytmit. Ja teksti vei jonnekin silkkitielle. Minulle tämä oli jonkinlainen tämän ajan pakolaisista kertova kappale. Jotkut riimit olivat hassunkurisia, jotkut vakavia, ei tyylillistä yhteinäisyyttä. 5 p
Susanna: Tämä bändi vaan kuulostaa niin autenttiselta aina! Tekstissä seikkaili suruton veijari, joka kulkee vapaana, moderni kulkuri. Loistava uusiskelmä. 9 p

5. Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä: Pakolaisen laulu 20 pistettä

(Pentti Laitinen - Markku Lonkila)

Fredi: Jotenkin tuo teksti ja esitystapa ei vaikuttanut. Oli kuin suoraa proosaa, puttui se taso, joka menee tunteisiin. Teknisesti vaikutti välillä kotiäänitykseltä. 7 p
Ismo: Pateettinen ja synkkä. Miten saadaan laulu koskettamaan, siinä on iso kysymys. Tämä voisi toimia hyvin jossain näyttämödraamassa, jossa asiaa olisi pohjustettu ennen tätä laulua. 6 p
Susanna: Kuin vanha Evakonlaulu olisi vedetty Timo Rautiaisen filtterin läpi. Tarina kipeän tuttu, kuin oman ukin elämästä. Patetian rajoilla mentiin. Musiikillinen toteutus oli jännä ja tarinaa oli pakko pysähtyä kuuntelemaan. 7 p

6. Liam Gallagher: Greedy Soul 19 pistettä

(Liam Gallagher - Greg Kurstin)

Fredi: Melodia ihan ku Bätmän -tunnari, yhtä yksinkertainen. Missä melodia, ei missään! Paljonhan tällaisia tehdään, mutta ei näistä jälkee jää. 5 p
Ismo: Hyvä, vahva komppi. Sävellyksenä minusta mielenkiintoinen, soundipohja jännä. Tekstiä en ehtinyt kuunnella yhtään, mutta varmaan tarina tuki tätä soundimaailmaa. 7 p
Susanna: Retrosoundit, jostain 90-luvulta ja se alkoi ärsyttää. Rock-kukkoilu tästä välittyi ja se tuo mulle nykyisin vain äidillisiä tunteita, että voi voi pojat... 7 p

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua