Hyppää pääsisältöön

John Lennonin elämä ja vain elämä

Marraskuussa vuonna 1988 lähetetty Rockstopin erikoisjakso omistettiin kokonaisuudessaan John Lennonille (1940–1980). Artikkelista löytyy myös Lennonin haastattelu vuodelta 1965.

Joulukuun kahdeksantena päivänä vuonna 1980 New Yorkissa kaikui viisi laukausta. Ennen kuin Lennonin ihailija Mark Chapman veti liipaisimesta olivat rocktähdet olleet kuolemattomia. John Lennonin murha herätti niin kanssa-artistit kuin median. Kuolemattomuus karisi tavalla, jota ei kukaan olisi voinut uskoa.

Laukausten jälkeen historiaan jäivät kaikumaan yhden populaarikulttuurin ikonisimman henkilön viimeiset sanat: "I'm shot".

Lennon oli syksyllä 1980 40-vuotias ja vasta palannut julkisuuteen liki viiden vuoden hiljaiselon jälkeen. Mark Chapman tuomittiin teostaan elinkautiseen vankeuteen. Motiivikseen hän on kertonut halun tulla kuuluisaksi.

Beatles-yhtyeen lauluntekijä-laulajana maailmanmaineeseen nousseesta Lennonista puhuivat Rockstopin-jaksossa suomalaiset Maarit sekä Sami Hurmerinta ja Clifters-yhtyeen jäsenet. Tuomariksi pukeutunut toimittaja Pasi Niiranen taas luki katsojille otteita Lennonin ja tämän vaimon Yoko Onon elämää käsittelevistä teksteistä.

Rockstopin tekijäryhmä pääsi myös esittelemään cover-osaamistaan juontaja Heli Nevakareen johdolla. Kaikkiaan jaksossa kuullaan kappaleet: Jealous guy, Kuningatar, Tuskan tanssi, Come Together ja Imagine.

John Lennon saatiin jo vuonna 1965 Yleisradion Kaleidoskooppi-ohjelman haastateltavaksi Help-elokuvan filmauksen aikaan. Haastattelun tekijä Hilkka Kantelinen työskenteli 1960-luvulla au pairina Englannissa. Hän hankki lisätuloja Iskelmä-lehden ja Yleisradion pop-kirjeenvaihtajana haastatellen monia aikakauden tähtiä.

Koko Rockstop-sarja Elävässä arkistossa

Heli Nevakareen luotsaama Rockstop oli Ylen 1980-luvulla alkaneista pop-ohjelmista pitkäikäisin ja sitä lähetettiin viiden ja puolen vuoden ajan vuosina 1987–1992. Sarjan kaikki jaksot on julkaistu Elävään arkistoon.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto