Hyppää pääsisältöön

John Lennonin elämä ja vain elämä

Marraskuussa vuonna 1988 lähetetty Rockstopin erikoisjakso omistettiin kokonaisuudessaan John Lennonille (1940–1980). Artikkelista löytyy myös Lennonin haastattelu vuodelta 1965.

Joulukuun kahdeksantena päivänä vuonna 1980 New Yorkissa kaikui viisi laukausta. Ennen kuin Lennonin ihailija Mark Chapman veti liipaisimesta olivat rocktähdet olleet kuolemattomia. John Lennonin murha herätti niin kanssa-artistit kuin median. Kuolemattomuus karisi tavalla, jota ei kukaan olisi voinut uskoa.

Laukausten jälkeen historiaan jäivät kaikumaan yhden populaarikulttuurin ikonisimman henkilön viimeiset sanat: "I'm shot".

Lennon oli syksyllä 1980 40-vuotias ja vasta palannut julkisuuteen liki viiden vuoden hiljaiselon jälkeen. Mark Chapman tuomittiin teostaan elinkautiseen vankeuteen. Motiivikseen hän on kertonut halun tulla kuuluisaksi.

Beatles-yhtyeen lauluntekijä-laulajana maailmanmaineeseen nousseesta Lennonista puhuivat Rockstopin-jaksossa suomalaiset Maarit sekä Sami Hurmerinta ja Clifters-yhtyeen jäsenet. Tuomariksi pukeutunut toimittaja Pasi Niiranen taas luki katsojille otteita Lennonin ja tämän vaimon Yoko Onon elämää käsittelevistä teksteistä.

Rockstopin tekijäryhmä pääsi myös esittelemään cover-osaamistaan juontaja Heli Nevakareen johdolla. Kaikkiaan jaksossa kuullaan kappaleet: Jealous guy, Kuningatar, Tuskan tanssi, Come Together ja Imagine.

John Lennon saatiin jo vuonna 1965 Yleisradion Kaleidoskooppi-ohjelman haastateltavaksi Help-elokuvan filmauksen aikaan. Haastattelun tekijä Hilkka Kantelinen työskenteli 1960-luvulla au pairina Englannissa. Hän hankki lisätuloja Iskelmä-lehden ja Yleisradion pop-kirjeenvaihtajana haastatellen monia aikakauden tähtiä.

Koko Rockstop-sarja Elävässä arkistossa

Heli Nevakareen luotsaama Rockstop oli Ylen 1980-luvulla alkaneista pop-ohjelmista pitkäikäisin ja sitä lähetettiin viiden ja puolen vuoden ajan vuosina 1987–1992. Sarjan kaikki jaksot on julkaistu Elävään arkistoon.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto