Hyppää pääsisältöön

Lokakuun Toivotut tuo Areenaan Pakanamaan kartan ja Kotikadun 4. kauden

Mari Rantasila (Helena) ja ikoninen saksofonikylpy.
Mari Rantasila (Helena) ja ikoninen saksofonikylpy. Kuva: Yle/Antero Tenhunen pakanamaan kartta,Yle Elävä arkisto

Lokakuun Toivotut-paketti on kiehtovan ja oudon äärellä. Ohjelmat tarjoavat seikkailuja, muistinmenetyksiä, menneisyyden hahmoja, ufoja, fantasiaa ja pelkojen kohtaamista. Lokakuun Toivotut julkaistaan Yle Areenassa torstaina 12. lokakuuta, ja ne ovat katsottavissa 12 kuukauden ajan.

Kokonaisuuteen kuuluu Neil Hardwickin kulttisarja Pakanamaan kartta vuodelta 1991. Yli 25 vuotta sitten valmistuneen 6-osaisen sarjan teemat ovat edelleen yllättävänkin ajankohtaisia - ympäristökriisi, mielen järkkyminen, kansainvälinen nationalismin nousu ja terrorismi. Pakanamaan kartta oli myös kerrontatapansa puolesta täysin uudenlainen suomalainen tv-sarja. Moniulotteinen tarina oli rakennettu palapelimäisesti useille aikatasoille ja katsojan oli keskityttävä näkemäänsä herpaantumatta.

Tarinassa kuvaussihteeri Helena Koskinen (Mari Rantasila) saa aivovamman työtapaturmassa ja menettää lyhytmuistinsa miltei kokonaan. Helenasta pitää huolta hänen rakastajansa Tapani Helander (Vesa Vierikko), joka vähitellen ymmärtää, että Helenan ympärillä tapahtuu jotakin merkillistä. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään Pirkka-Pekka Petelius, Ilkka Merivaara, Ulla Uotinen, Kari Sorvali ja Marietta Chela.

Mari Rantasila ja Vesa Vierikko sarjassa Pakanamaan kartta
Mari Rantasila ja Vesa Vierikko sarjassa Pakanamaan kartta Pakanamaan kartta
Pirkka-Pekka Petelius ja Mari Rantasilta sarjassa Pakanamaan kartta
Pirkka-Pekka Petelius ja Mari Rantasilta sarjassa Pakanamaan kartta Pakanamaan kartta
Vesa Vierikko draamasarjassa Pakanamaan kartta
Vesa Vierikko draamasarjassa Pakanamaan kartta Pakanamaan kartta

Neil Hardwickin mietteitä Pakanamaan kartasta nähdään Yle Teeman Arkistovieraana-ohjelmassa torstaina 12.10. klo 22.52. Suomalaisen television suurimpiin vaikuttajiin kuuluva ohjaaja kertoo tuoreessa haastattelussa, mitkä yhteiskunnalliset ilmiöt ja tv-ilmaisun esikuvat innoittivat kiitetyn ja kiistellyn sarjan luomisessa.

Morso kauhistutti lapsia

Vuosina 1999–2001 Pikku Kakkosessa esitetty Aasi, Morso ja Mouru -nukkeanimaatio kertoo tuntemattoman pelosta ja ystävyyttä koettelevista tilanteista. Sarja perustuu Tuula Kallioniemensamannimisiin lastenkirjoihin.

Sarjassa lapsenmielinen, arka ja hieman kokematon Aasi asuu yksin mökissään ja pelkää lähteä ulos. Erityisesti Aasi pelkää ulkomaailmassa vaanivia morsoja.

Nukkena hieman kummalliselta ja pelottavaltakin näyttävän Morso-hahmon kerrotaan pelästyttäneen monet lapsikatsojistaan. Sarjan traumatisoimille on jopa perustettu Facebookissa tuhansia seuraajia kerännyt Morso-trauma-vertaistukiryhmä.

Draamaa jännäreistä fantasiaan

Lokakuun Toivotut-paketissa julkaistaan myös sarjat Tuntemattomalle jumalalle (1993), Kvartetti (1991), Siamin tytöt (2001), Stalkkeri (2012) ja Varokaa putoavia esineitä (1994) sekä elokuva Jumalan mustetta (1989).

Toivotut: Tarinoita, jotka liikkuvat vierailla ja vaarallisilla vesillä Yle Areenassa 12.10.2017

Kaikki sarjat ovat katsottavissa 12 kuukauden ajan.

Jukka Puotila ja Lena Meriläinen Kotikadun osassa 111.
Jukka Puotila ja Lena Meriläinen Kotikadun osassa 111. Kotikatu

Kotikadulla hurjat katsojaluvut!

Lokakuussa Yle Areenaan julkaistaan myös katsojien iloksi lisää Kotikatu-sarjaa. Torstaina 26. lokakuuta saadaan katsottavaksi sarjan 4. tuotantokausi vuosilta 1998-1999.

Sarja on ollut valtavan suosittu Areenan käyttäjien keskuudessa. Kotikatua on julkaistu viime marraskuussa allekirjoitetun arkistodraamasopimuksen voimaantulon jälkeen 105 jaksoa. Sarjan jaksot ovat keränneet tähän mennessä yhteensä jo 4,5 miljoonaa starttia.

"Kotikatu-sarja on ollut meille Toivotut-toimituksessa erityinen ilon aihe. Osasimme kyllä odottaa, että sarja kiinnostaa, koska sitä ei ole voitu uusia aiemmin. Näin suurta suosiota emme kuitenkaan arvanneet. Mahtavien käynnistyslukujen lisäksi saamme paljon palautetta. Suurin osa on ruusuja ja risutkin lähinnä toiveita saada enemmän jaksoja kerralla ahmittavaksi Areenaan. On hienoa, että voimme tarjota kotimaista sisältöä sarjakatselun ystäville", iloitsee Yle Areenan projektipäällikkö Maija Hupli.

Sarjan 4. kaudella eletään aikaa, jolloin Tarja Halonen valitaan presidentiksi ja Mika Häkkinen voittaa Formula 1 -maailmanmestaruuden. Kotikadulla Eeva Mäkimaan äiti Kaisa ilmestyy yllättäen Mäkimaille, Hannes ja Karin Luotola löytävät uudelleen toisensa ja Teemu Luotola pyörittää huoltamoa ja totuttelee uuteen, yllättävään isän rooliinsa.

Kotikadun 4. kausi Yle Areenassa 26.10.2017

Katseltavissa 6 kuukauden ajan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua