Hyppää pääsisältöön

Morenia-tuomiolle rankkaa arvostelua

Metsähallituksen ja Morenian välinen välitystuomioasiakirja.
Metsähallituksen ja Morenian välinen välitystuomioasiakirja. Kuva: Yle, MOT asiakirjat,paperi,välitystuomio

Paljon välimiehenä toiminut asiantuntija sanoo, että Moreniaan liittyvä välitystuomio on ”erittäin huono”. Hänen mielestään vuonna 2016 annettu välitystuomio Metsähallituksen ja sen soraliiketoiminnan ostaneen Morenian riidassa on perusteltu niin huonosti, että tuomion oikeellisuutta on mahdotonta arvioida.

MOT on saanut salaisen tuomion, ja arvostettu välimies on antanut siitä lausunnon nimettömänä. Välimies sanoo, että juristipiirit ovat pienet, eikä hän toivo itselleen vihamiehiä.

MOT:n lähde toteaa, että välitystuomio kopioi osapuolten kantoja 242 sivua – varsinainen tuomio perusteluineen on vain 17 sivua.

Hänen mielestään tuomion perustelut ovat erittäin heikot. Perustelut ovat niin ”ohuet”, että niiden perusteella ei pysty päättelemään, onko tuomio oikea vai väärä.

”Välimies ei analysoi todistelua eikä juridiikkaa. Tuomio on hyvin pinnallisesti tehty”, hän sanoo.

Lähde kertoo nähneensä yhtä huonosti tehtyjä välitystuomioita aiemminkin. Hänen mukaansa välitystuomioiden taso vaihtelee suuresti.

Keskuskauppakamarin alaisuudessa toimiva välimiesmenettely on luottamuksellinen vaihtoehto tuomioistuinmenettelylle, ja sitä käytetään vakiintuneesti liike-elämässä syntyvien riitojen ratkaisuun.

Välimiesmenettelyssä asiat käsitellään luottamuksellisesti. Toisin kuin tuomioistuimissa, riidan osapuolia koskevat tiedot ja välitystuomiot eivät ole julkisia. Välitystuomiot ovat lopullisia, eikä niistä voi valittaa.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee tänä syksynä Morenian ajamaa kannetta välitystuomion kumoamiseksi. Morenian mielestä välimies on ollut esteellinen, koska tämän toimistolla on ollut lukuisia toimeksiantoja Suomen valtiolta. Tästä välimies ei ollut kertonut esteellisyysilmoituksessaan.

Morenian käsityksen mukaan Metsähallituksen murskavoitto välimiesmenettelyssä johtuu välimiehen eturistiriidasta.

Morenia saneeraukseen
tuomion jälkeen

Välitystuomiossa on kyse MOT-ohjelman käsittelemästä epäonnistuneesta yrityskaupasta. Valtion liikelaitos Metsähallitus myi 2013 soraliiketoimintansa Morenian 5 miljoonalla eurolla Kalajoella ja Haapajärvellä toimiville pienyrittäjille.

Osapuolet riitaantuivat kauppakirjan tulkinnoista heti kaupan jälkeen. Morenia on 2013–2015 tilittänyt Metsähallitukselle kauppahinnan lisäksi erilaisia soranoton käyttöoikeusmaksuja yhteensä 9,3 miljoonaa euroa.

Riidat laitettiin ratkaistavaksi välimiehelle. Ratkaisu meni Metsähallituksen kantojen mukaan, ja Morenia velvoitettiin maksamaan erilaisia korvauksia Metsähallitukselle yhteensä 13 miljoonaa euroa korkoineen.

Metsähallitus vaati summan maksamista kahden viikon maksuajalla, minkä seurauksena Morenia joutui hakeutumaan velkasaneerauksen. Saneerausmenettely alkoi kesällä 2016.

Riita on aiheuttanut miljoonien eurojen asianajokustannukset niin Metsähallitukselle kuin Morenian uusille omistajillekin. Jos osapuolet olisivat pystyneet sopimaan riitansa, Metsähallitus ja Morenia tekisivät tänäkin vuonna rahaa sorabisneksellä.

Muokattu: lisätty puuttuva osa lausetta viimeisen kappaleen loppuun jossa sanotaa, että osapuolet olisivat ansainneet rahaa ilman riitaa. 11.10.2017 MK

Kommentit