Hyppää pääsisältöön

Ole onnellinen, jos pilleri vie pääkipusi

Toimittaja Tero Kyllönen
Toimittaja Tero Kyllönen Kuva: Yle Kuvapalvelu tero kyllönen

Minulla on pää kipeä. Ohimoita pakottaa ja silmien takana särkee. On särkenyt heti aamusta alkaen. Ehkä niska on jumissa tai stressi ilmoittaa itsestään. Olen ottanut särkylääkkeen ja toivon, että kipu pian loppuisi.

Kaikilla kivun hellittäminen ei ole toivon tai edes särkylääkkeen varassa. Se on täyttä totta päivästä toiseen. Itse asiassa heitä on tosi paljon. Joka viides aikuinen joutuu elämään kroonisen kivun kanssa.

Kadulla minua vastaan kävelee joka päivä selkäkipua, migreeniä, nivelrikkoa, syöpäkipua ja hermovaurioita. Kipua monessa eri muodossa.

Jokaisen kroonisen kipupotilaan kohdalla on varmasti kokeiltu useita eri lääkkeitä ja tehty lukuisia toimenpiteitä.

Kroonisesti Hortonin neuralgiaa sairastavalle Lotta Pelolle on jopa asennettu neurostimulaattori poskiontelon taakse, mutta sekään ei ole auttanut niin sanottuun itsemurhapäänsärkyyn.

Hortonin neuralgia eli sarjoittainen päänsärky on hurja sairaus. Lotta itse kuvailee sitä tulikuumaksi helvetiksi, joka pauhaa hänen päässään aina tunnin kerrallaan. Eikä etukäteen voi koskaan tietää, milloin kohtaus iskee.

Se on valtava määrä tulikuumaa helvettiä pään sisällä.

Ainoa lääke, joka katkaisee kipukohtauksen, on reiteen pistettävä kipupiikki. Hyvä hoito, mutta piikin voi ottaa vain kymmenen kertaa kuukaudessa.

Lotta on laskenut, että se on kuusi prosenttia hänen kohtauksistaan. Siitä on taas helppo laskea, että Lotta saa viisi tai kuusi kohtausta joka ikinen päivä. Kuukaudessa kohtauksia kertyy 167 ja vuodessa jo viisi tuhatta.

Se on valtava määrä tulikuumaa helvettiä pään sisällä.

Lotta kertoi tarinansa minulle, kun kuvasimme Akuutin kipujaksoa. Hän myös sai kohtauksen kesken kuvausten.

Minusta tuntui pahalta, kun Lotta joutui käyttämään yhden kipupiikin meidän takiamme. Siinä kuussa Lotalla oli yksi kipupiikki vähemmän käytettävissään.

Niska rusahtelee, kun kääntelen päätäni. Pitäisi varmaan tilata aika hierojalle. Tai edes venytellä. Särkylääke on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja pääkipuni alkaa hellittää. Silmien taakse ei enää satu ja ajatus kulkee kirkkaammin.

Minun kanssani samalla tavalla pääkipuaan hoitaa varmasti suurin osa suomalaisista. Toivottavasti me kaikki tajuamme, kuinka onnekkaita olemme.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Kansanparantajia, aktivisteja ja parantavaa perunaa – Mosambikissa tieto on terveyttä

  Mosambikissa malarian riski on maailman suurin.

  Mosambik on yksi maailman kymmenestä köyhimmästä maasta. Kotimantereellaan Afrikassa se kuuluu Saharan eteläpuolisiin maihin, joissa olot ovat haastavat ja esimerkiksi malarian riski maailman suurin. Elinolojen parantamiseen tähtäävässä FDC-järjestössä työskentelevä lääkäri Julia Magaia kertoo, että juuri malarian, hivin ja tuberkuloosin kaltaiset tarttuvat taudit ovat ripulitautien ohella isoimmat kansanterveysongelmat.

 • Varpusparvi hotellihuoneen pöntössä – Mitä reissussa uskaltaa syödä?

  Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma.

  Maha kuralla ja kaikki suun kautta sisään nautittu tuntuu valuvan pikavauhtia pönttöön. Vatsassa kouristelee ja rantapäivä vaihtuu hotellihuoneen vessan läheisyydessä norkoiluksi. Ripuli on yleisin matkailijaa vaivaava terveysongelma. Sekoittiko ruoka pakin vai onko kyse jostain vakavammasta?

 • Matkailijoiden tuomat eksoottiset sairaudet ovat jo arkipäivää

  Suomessa eksoottiset sairaudet ovat jo tuttu juttu.

  Ihmiset liikkuvat maapallolla enemmän kuin koskaan. Pelkästään suomalaiset tekevät vuodessa noin 9 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Virukset, bakteerit ja loiset hyppäävät helposti matkustajien kyytiin ja siirtyvät uusille alueille. Vielä suuremman tartuntatautiriskin kantavat ihmiset, jotka liikkuvat ympäri maailmaa pakon sanelemina. Esimerkiksi ilmastonmuutos pakottaa ihmisvirrat liikkeelle.