Hyppää pääsisältöön

Ole onnellinen, jos pilleri vie pääkipusi

Toimittaja Tero Kyllönen
Toimittaja Tero Kyllönen Kuva: Yle Kuvapalvelu tero kyllönen

Minulla on pää kipeä. Ohimoita pakottaa ja silmien takana särkee. On särkenyt heti aamusta alkaen. Ehkä niska on jumissa tai stressi ilmoittaa itsestään. Olen ottanut särkylääkkeen ja toivon, että kipu pian loppuisi.

Kaikilla kivun hellittäminen ei ole toivon tai edes särkylääkkeen varassa. Se on täyttä totta päivästä toiseen. Itse asiassa heitä on tosi paljon. Joka viides aikuinen joutuu elämään kroonisen kivun kanssa.

Kadulla minua vastaan kävelee joka päivä selkäkipua, migreeniä, nivelrikkoa, syöpäkipua ja hermovaurioita. Kipua monessa eri muodossa.

Jokaisen kroonisen kipupotilaan kohdalla on varmasti kokeiltu useita eri lääkkeitä ja tehty lukuisia toimenpiteitä.

Kroonisesti Hortonin neuralgiaa sairastavalle Lotta Pelolle on jopa asennettu neurostimulaattori poskiontelon taakse, mutta sekään ei ole auttanut niin sanottuun itsemurhapäänsärkyyn.

Hortonin neuralgia eli sarjoittainen päänsärky on hurja sairaus. Lotta itse kuvailee sitä tulikuumaksi helvetiksi, joka pauhaa hänen päässään aina tunnin kerrallaan. Eikä etukäteen voi koskaan tietää, milloin kohtaus iskee.

Se on valtava määrä tulikuumaa helvettiä pään sisällä.

Ainoa lääke, joka katkaisee kipukohtauksen, on reiteen pistettävä kipupiikki. Hyvä hoito, mutta piikin voi ottaa vain kymmenen kertaa kuukaudessa.

Lotta on laskenut, että se on kuusi prosenttia hänen kohtauksistaan. Siitä on taas helppo laskea, että Lotta saa viisi tai kuusi kohtausta joka ikinen päivä. Kuukaudessa kohtauksia kertyy 167 ja vuodessa jo viisi tuhatta.

Se on valtava määrä tulikuumaa helvettiä pään sisällä.

Lotta kertoi tarinansa minulle, kun kuvasimme Akuutin kipujaksoa. Hän myös sai kohtauksen kesken kuvausten.

Minusta tuntui pahalta, kun Lotta joutui käyttämään yhden kipupiikin meidän takiamme. Siinä kuussa Lotalla oli yksi kipupiikki vähemmän käytettävissään.

Niska rusahtelee, kun kääntelen päätäni. Pitäisi varmaan tilata aika hierojalle. Tai edes venytellä. Särkylääke on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja pääkipuni alkaa hellittää. Silmien taakse ei enää satu ja ajatus kulkee kirkkaammin.

Minun kanssani samalla tavalla pääkipuaan hoitaa varmasti suurin osa suomalaisista. Toivottavasti me kaikki tajuamme, kuinka onnekkaita olemme.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!

 • Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

  Kesälomassa ärsyttävät eniten riitelevät lapset.

  Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

 • Saako sadesää mielesi matalaksi? Näin sää vaikuttaa sinuun

  Säällä on iso vaikutus mielialaamme.

  Lievimmillään huonoksi koettu sää aiheuttaa mielipahaa ja pettymyksen tunteita lomalaiselle. Joillakin sää voi vaikuttaa jopa terveydentilaan. Ihmisten kokemukset säästä ovat todellisia, mutta onko asiasta tutkimustietoa? Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen vastaa kysymyksiin.

 • Asenne ratkaisee! – Sääriproteesi ei hidasta 3-vuotiaan Luca-Emilin menoa

  Luca-Emilin jalka amputoitiin 7 kuukauden iässä.

  Kolmevuotias Luca-Emil Mykkänen syntyi ilman pohjeluuta. Vamma selvisi äidille jo raskausaikana ja hän huolehti, miten lapsi tulee pärjäämään. Voiko hän koskaan kävellä? Huoli oli kuitenkin turha. Sääriproteesi ei hidasta Luca-Emilin menoa millään tavalla – pienen pojan vauhti on välillä niin kova, että vanhemmat joutuvat toppuuttelemaan menoa.