Hyppää pääsisältöön

Riku Rantala: Onko tapahtunut suuri amerikkalainen ja suuri suomalainen oikeusmurha?

Docventuresin salaisen poliisin henkirikosyksikössä tutkitaan tällä viikolla oikeusmurhia. Syytteitä tulevat esittämään kaksi elinkautisvankia, kaksi kokenutta rikosjournalistia, yksi dokumentaarisen elokuvan sekä yksi dokumentaarisen romaanin tekijä. Tuomiot annetaan suorissa lähetyksessä ja valamiehistönä toimitte te, hyvät Docventures-joukot!

Kun maailma on murroksessa, tulee myös oikeusvaltio muuttumaan.

Mutta miten? Murtuvatko ne laillisuus-, oikeus- ja kohtuusperiaatteet, jotka ovat vapaan ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan kivijalkoja? Jos yhteiskunnan kivijalka murtuu, yhteiskunta kaatuu.

Jaetaanko tuomiot jatkossa kansanoikeustajuistuimissa huutoäänestyksillä? Voimmeko porukalla likettää jonkun linnaan? Syrjäyttääkö tunne asiantuntemuksen, someraivo kiihkottoman median, lynkkausmentaliteetti vuosisatoja kehittyneen oikeusfilosofian ja elämäm_koulun oppi oikeustieteellisen tutkimuksen?

Joku väittäisi vastaan: mikään ei nytkään muutu. Oikeus ei ole oikeasti koskaan ollut kuten Justitia, länsimaisen oikeuden bosslady ja roomalaisen oikeuden jumalatar, joka sokeana mittaili oikeutta vaa’allaan, puolueettomasti ja totuudellisesti.

Oikeus on ehkä sokea, mutta rahan – eli vallan – se on aina haistanut.

Ennakkoluulot, olettamukset ja näkökulmat ohjaavat aina päätöksiämme.

Avaa vanha lakikirja ja hämmästy rangaistusten järjettömyyttä! Oikeus on ehkä sokea, mutta rahan – eli vallan – se on aina haistanut.

Tänäkin päivänä seksuaalinen suuntaus voi jossain olla rikos, naiset vailla demokraattisia oikeuksia ja tuomioistuimet läpikorruptoituneita. Mutta lakia ei voi hakata kiveen, koska se aina peilaa yhteiskunnan käsityksiä: kun uudet sukupolvet hylkäävät edellisen musiikin ja muodin, ne hylkäävät myös edellisten lakeja ja asetuksia.

Siinähän yrittää Justitia säätää vatupassiaan jiiriin.

Tältä kiikkerältä pinnalta ponnistavat myös Docventuresin tämänviikkoiset murhamysteerit.

Viikon dokumenttielokuvana nähdään The Promise – tuttuun ja totuttuun tapaan ilta starttaa keskiviikkona 11.10. klo 21 Yle TV2:lla.

Tästä leffassa on kyse: Vuonna 1985 Yhdysvaltain Virginiassa pariskunta surmataan raa’asti kotiinsa. Kuukausia myöhemmin syyttävä sormi kääntyy perheen 21-vuotiaaseen tyttäreen Elizabethiin ja tämän 19-vuotiaaseen poikaystävään Jensiin. Elizabeth tunnustaa, mutta Jens ottaa syyt niskoilleen.

Jens Söring on nyt 50-vuotias ja tsitannut koko aikuiselämänsä kakkua murhista, mutta uusi DNA-tutkimus voi tuoda kakun sisään viilan.

Tapahtuuko tällaista vain Amerikassa?

The Promise -dokkarin tekijät uskovat, että ritarillinen nörtti uhrasi itsensä rakkauden vuoksi. Tapahtui oikeusmurha.

Tapahtuuko tällaista vain Amerikassa? Toimiiko suomalainen oikeusjärjestelmä? Luotammeko sokeasti viranomaisiin? Onko tapaus Jari Aarnio ainoa laatuaan vai pelkkä jäävuoren huippu maailman vähiten korruptoituneessa valtiossa? Vaikka Suomessa on jo tasa-arvoinen avioliittolaki, voi kaapeista silti löytyä vielä jotain: luurankoja.

Docventuresin leffaklitsussa vastausta muun muassa näihin kysymyksiin etsivät pitkän linjan toimijat.

Kokenut ja arvostettu asianajaja Markku Fredman tunnetaan erityisesti ihmisoikeusjuristina.

Mikko Niskasaari on mm. Poliisi rikollisena -blogista tunnettu kokenut vapaa toimittaja, joka on penkonut lainvalvonnan väärinkäytöksiä jo vuosikaudet.

Elokuvaohjaaja ja dokumentaristi Pekka Lehto on aiemmin kritisoinut elokuvissaan mm. Anneli Auerin ja Alpo Rusin kohtelua suomalaisessa oikeusjärjestelmässä. Miehen uusin dokumentti on syyskuussa teatteriensi-iltansa saanut Paha poliisi.

Leffaklitsussa nähdään myös Pedro Avila, joka tuomittiin vuonna 2001 tapahtuneesta ns. Kumpulan kidutusmurhasta elinkautiseen vankeuteen. Hän vietti vankilassa yli 14 vuotta. Äskettäin ilmestynyt toimittaja-kirjailija Perttu Häkkisen dokumenttiromaani Hukkuminen tuo tapauksen uuteen valoon. Yle Puheestakin tuttu Häkkinen päivystää myös Docventuresin Yölinjalla ja ottaa vastaan vihjepuheluita vielä piiloon jääneistä oikeusmurhista.

Kumpulan murhamysteeriä puidaan laajemmin radiotaajuuksilla Yle Puheessa torstaina 12.10. klo 15. Tapahtuiko rikoksia itse asiassa kaksi – nuoren huumevelkaisen narkomaanin surma ja sen jälkeen suuri suomalainen oikeusmurha?

Jos olisit samassa tilanteessa Pedron tai Jensin kanssa, miten toivoisit oikeuden toimivan? Entä jos olisit uhrin äiti tai isä, sisko, veli tai lapsi? Nirri pois, munat pois, sata vuotta linnaa? Vai sittenkin sovituksen mahdollisuus?

Hyvät juryn jäsenet, olkaamme tämän viikon sokeat kaikelle muulle kuin esitetyille faktoille.

– Riku Rantala

EDIT 11.10. klo 9:47: päivitetty illan vieraat (sairaustapauksen vuoksi Susanna Reinbothin tilalla Markku Fredman).

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures