Hyppää pääsisältöön

Vikasietotila: Älylaseja ja -korvanappeja, ihoon upotettavia näyttöjä – mitä älypuhelimen jälkeen?

Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto.
Vikasietotilan tekijät Kari Haakana, Panu Räty ja Olli Sulopuisto. Kuva: Miro Johansson Vikasietotila,älylaite

Älypuhelimet ovat niin arkisia, että pian niitä saanee muropakettien kylkiäisinä. Siirretään siis katse tulevaisuuteen ja mietitään, mitä tulee kännykän jälkeen. Sillä aivan kuten ne syrjäyttivät tietokoneet, jokin muu laiteperhe tulee ottamaan puhelinten paikan tulevaisuudessa – jonka murusia on näkyvissä jo nyt.

Järkeä ranteeseen ja korvaan

Ensimmäisenä – oikeastaan jo ennen älypuhelimia – paikalle ehtivät älykellot. Linux- ja Palm Pilot -pohjaisia laitteita esiteltiin vuosituhannen vaihteessa, mutta nykyinen aalto alkoi vasta 2010-luvun alkupuolella.

Sittemmin jo kuopattu Pebble teki kelloja, jotka toimivat älypuhelimen lisänäyttönä ja kauko-ohjaimella. Niillä ei voinut tehdä kaikkia samoja asioita kuin kännykällä, mutta eipä voinut ensimmäisellä Apple Watchillakaan, joka tuli myyntiin alkuvuodesta 2015.

Muutamassa vuodessa siitä on kuitenkin kehkeytynyt käytännössä ensimmäisten iPhone-mallien vastine eli omillaan pärjäävä laite, jossa on muun muassa oma SIM-kortti. Koko vain on pienentynyt murto-osaan siitä, mitä iPhone aikoinaan oli.

Silti älykellot ovat tuntuneet tavallaan pettymykseltä, koska jopa niistä menestynein eli Apple Watch on käytännössä erittäin fiini sykemittari. Kukaan ei ole pysyvästi korvaamassa älypuhelintaan kellolla, joten meidän täytyy jatkaa tulevaisuusskenaarioiden etsimistä toisaalta.

Samanlaista älypuhelimesta erilliseksi palaseksi irrotettua toiminnallisuutta edustavat myös älykaiuttimet ja -kuulokkeet. Tällä hetkellä ne ovat lähinnä puheohjausta rajoitetusti tottelevia lisävarusteita, kuten Amazon Echo -kaiutin ja Applen langattomat Airpods-kuulokkeet.

Tällä hetkellä kunnianhimoisin peluri on Google, joka esitteli äskettäin langattomat Pixel Buds -kuulokkeet. Ne osaavat nimittäin kääntää puhetta reaaliajassa 40 eri kielen välillä, toki käyttämällä puhelinta apunaan. Mutta ei ole mahdotonta kuvitella, että muutaman vuoden päästä sama onnistuisi myös pelkillä korvanapeilla.

Älyä rilleihin

Ehkä rannekello on kuitenkin liian retrofuturistinen, 1960-luvun jamesbondismia ja jumissa väärissä olettamuksissa. Kenties tietokoneiden seuraava sukupolvi onkin silmälaseissa.

Vuonna 2013 esitellyt Google Glass -älylasit olivat puoliksi julkisuustempaus (myyntiin päätyi vain pieni erä, hintalappuna 1500 dollaria) ja puoliksi julkisuudessa tehtyä tuotekehitystä. Niiden ideana on, että laseihin upotettu pieni näyttö kykenee projisomaan tietoja suoraan käyttäjän näkökenttään.

Eli sen sijaan, että tarkistaisi saapuneet sähköpostit kännykän ruudulta tai hakisi sillä lisätietoja lähistöllä olevista ravintoloista, samat tiedot saa haettua näkyviin komentamalla älylaseja puheella.

Google Glassin perinnöksi jäi kaksi asiaa: pilkkanimi glasshole ja ammattilaiskäyttöön tarkoitettu Glass Enterprise Edition. Siellä käteviä käyttötarkoituksia onkin helppo keksiä helpommin kuin kuluttajapuolella.

Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, käykö älylaseille samalla tavalla kuin tableteille eli niistä tulee oma, pieni mutta vakaa tuotekategoriansa, joka ei alkuhuumasta huolimatta mullista maailmaa.

Tosin nokkelat ihmiset huomasivat, että iPhonen X:n ruma sensorikyhmy istuisi vallan mainiosti silmälasien keskelle. Kuka tietää – voi olla, että Apple suunnittelee augmented realityn eli lisätyn todellisuuden tuomista älylaseihin.

Suuntana tulevaisuus

Millaisia tulevaisuuskuvia nykytilanteen pohjalta voi piirtää? Muutama trendi on ainakin selvä.

Ensinnäkin kännyköistä tulee tehokkaampia kuin tietokoneista – tai siis oikeastaan ne ovat sitä jo nyt. Joten jos puhelimen kytkee erillseen näyttöön ja käyttää kunnollista ulkoista näppäimistöä, erilliselle tietokoneelle, beigelle purkille työpöydällä, ei välttämättä ole enää tarvetta.

Toisekseen kännyköistä irtautuneet toiminnot – kellot, kuulokkeet, lasit – saavuttavat pian saman toiminnallisuuden tason kuin älypuhelimet. Eli aina ei ole pakko raahata puhelinta mukana, mutta silti pääsee Facebookiin katsomaan kissavideoita.

Ehkä tulevaisuudessa joudumme nukkumaan niin, että ranne lötköttää yöpöytään integroidun langattoman laturin päällä, tai muuten seuraavana päivänä korvaan ei kuulu kuin surinaa.

Kun tähtäintä siirtää vielä kauemmaksi tulevaisuuteen, alkaa tuntua entistä todennäköisemmältä, että laitteista saadaan niin pieniä, että ne voidaan upottaa ihmiskehoon. Miksi suotta pukea rannekello, jos ihon alle voidaan sujauttaa pieni näyttö? Ohimolla on hyvin tilaa pienelle camera bump -kohoumalle, johon voitaisiin panna sekä mikrofoni että kuuloke. Ja kai ennemmin tai myöhemmin luemme aamulla uutisista, että jossain päin Kiinaa on kirurgisesti liitetty AR-lasit uskaliaan miljardöörin näköhermoon.

Avoimeksi jää, miten ihmeessä ne ladataan. Ehkä tulevaisuudessa joudumme nukkumaan niin, että ranne lötköttää yöpöytään integroidun langattoman laturin päällä, tai muuten seuraavana päivänä korvaan ei kuulu kuin surinaa.

Kuuntele Areenassa
Tilaa podcast

Jakson linkit ja vinkit

Vikasietotila

 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot