Hyppää pääsisältöön

Yrittäjät montun reunalla: käsikirjoitus

Valtio omistaa kolmasosan koko Suomen pinta-alasta.

Valtion maat on annettu Metsähallituksen hallittaviksi. Se on liikelaitos, jonka yksi tehtävä on ylläpitää 40 kansallispuistoa.

Metsähallituksen pitää myös tuottaa rahaa valtion kassaan - viime vuonna 117 miljoonaa euroa. Miljoonat tulivat pääosin puunmyynnistä.

Miljoonia pitäisi kertyä myös Metsähallituksen soramontuista. Neljä vuotta sitten se myi sorafirmansa Morenian.

Yrityskauppa kuitenkin epäonnistui ja siitä riidellään edelleen. Nyt montut eivät tuota rahaa valtiolle, eivätkä sorabisneksen ostajalle.

MOT: YRITTÄJÄT MONTUN REUNALLA

Syyskuun alussa maanrakennuskoneiden suurtapahtuma keräsi alan ammattilaisia Hyvinkään lentokentälle.

Halvimmatkin messutarjoukset maksoivat satoja tuhansia euroja.

Painavin löytämäni soranmurskaaja painoi 55 tonnia.

Tällaisilla koneilla ajetaan soramonttuihin, joissa ne jauhavat kivestä soraa rakennusteollisuuden tarpeisiin.

Metsähallitus myi sorabisneksensä, Morenia-yhtiön neljä vuotta sitten.

Kauppakirjaan sisältyivät liiketoiminta, työntekijät, kiinteistöjä, käyttöoikeuksia ja erilaisia lupia - sekä suunnitteilla oleva liiketoiminta ja vielä sovittavat lisäalueet.
Ennen kuin muste allekirjoituksissa oli kuivunut, osapuolet jo riitelivät siitä, mitä oikein sovittiin.

Morenian toimitusjohtaja Ilkka Kerkelä näyttää esimerkin riidan aiheista.

Ilkka Kerkelä, toimitusjohtaja, Morenia: Tämä paikka tässä, mikä näkyy tässä porttien takapuolella, niin on tuota tämmöinen paikka nimeltään Konttila, joka myytiin meille liiketoimintakaupassa silloin 2013. Tällä paikalla piti olla betonisoraa 690 000 tonnia. Tehtiin siitä tai liiketoimintakaupasta tehtiin Metsähallituksen, Suomen valtion edustajan, kanssa tästä käyttöoikeussopimus. Kun tänne tultiin myyjän ja ostajan tämmöisellä yhteisellä tarkastuskäynnillä, niin pöytäkirjassa lukee, että monttu on kaluttu reunoja myöten, ei täällä ole mitään otettavaa.

Soramonttu tarkastettiin muutama viikko kaupan jälkeen. Jos muuttaa kauppakirjan mukaiset soratonnit perävaunullisiksi rekoiksi, tässä piti kauppakirjan mukaan olla 16000 rekallista soraa.

Ilkka Kerkelä, toimitusjohtaja, Morenia: Kuoppa itse kertoo kyllä totuuden. Jos joku täältä sen määrän tavaraa löytää, niin aika fakiiri täytyy olla.

Pentti Hyttinen, pääjohtaja, Metsähallitus: Nämä varsinaiset kohteet ostaja valitsi aika pitkänkin prosessin päätteeksi ja ostajalla oli kaikki se aineisto käytettävissään, mikä Metsähallituksella oli näistä kohteista. Mukaan lukien ilmakuva-aineisto ja sitten tietysti kaikilla kohteilla voi käydä tutustumassa paikkaan, että se tietysti, että jos siellä yllätyksiä on tullut niin on varmaankin kyseessä sitten enemmän ostajan huolimattomuus, että ei ole tarkistanut mitä mitä tulee ostaneeksi.

Ilkka Kerkelä, toimitusjohtaja, Morenia: Tämä on varmaan tuota niin kuin tässä meidän liiketoimintakaupassa yksi tärkeimpiä elementtejä. Tällä montulla ja näillä varainnoilla oltaisi varmistettu usean vuoden myynti Oulun betonimarkkinoilla ja siellä pysymiselle.

Tällaisen soramontun bisnesmalli kertoo mistä on kysymys.
Liikevaihto 10 miljoonaa euroa. Liikevoitto Morenialle noin miljoona euroa. Metsähallitus olisi saanut korvauksia montun käyttöoikeudesta 200 tuhatta euroa.

Metsähallitus näkee että tämä monttu ei kuulunut kauppaan, vaikka se on kauppakirjassa. Myyjä ja ostaja ovat käyneet sen yhdessä tarkastamassa kaupan jälkeen.

Ilkka Kerkelä, toimitusjohtaja, Morenia: Kyllähän, kun ajattelee kuitenkin, että meillä oli kaupan tuota toisena osapuolena periaatteessa Suomen valtio. Luulisi, että sieltä löytyy vastuunkantajia. Kun huomataan virheet, niin virheet korjataan.

MOT: Montako vastaavaa tällaista tapausta on tässä teidän tapauksessa?
Ilkka Kerkelä, toimitusjohtaja, Morenia: No sanotaanko, että siellä niitä virheitä löytyy kymmeniä, mutta tämä on yksi niistä räikeimmistä.

Metsähallitus toimii Maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa. Tämän vuosikymmenen alussa ministeriö joutui laittamaan Metsähallitusta kuriin.
Metsähallitus oli tuhlannut kymmeniä miljoonia epäonnistuneisiin bisneksiin. Näkyvin epäonnistuminen oli miljoonasatsaus elokuvaohjaaja Antti J. Jokisen Nicholas North-elokuvaan, joka ei koskaan toteutunut.
Ministeriö päätti, että Metsähallituksen pitää luopua kaikesta tappiollisesta ja huonosti kannattavasta liiketoiminnasta, ja keskittyä puun myyntiin. Siksi Morenia myytiin vuonna 2013.

Ostajina oli kaksi pohjanmaalla toimivaa yrittäjää.
Toinen heistä, Jukka Juola, edustaa maarakennusalan perheyritystä.

Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: Kaikkihan oli sen myyjän antaman tiedon varassa. Elikkä mitä niillä oli itsellä tietoa niistä kiviainesalueista, sen perusteellahan me kaikki tehtiin ratkaisut, sekä myyjäkonsultti että me.
MOT: Tiesikö myyjä, mitä sillä oikeasti oli?
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: Minusta tuntui silloin, että ei oikein tiennyt, koska viime vaiheessa löytyi alueita, joita sitten lisättiin sinne papereihin. Ihan viimeisellä hetkellä.
MOT: Onko sinulle selvää, tiesikö myyjä kauppakirjan yhteydessä mitä se oli myymässä?
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: En tiedä, kiire oli niin kova. Näin jälkikäteen kun ajattelee, niin ei tainnut tietää. Se kiire oli niin kova, että haluttiin ennen kesää se kauppa tehdä ja jos ajattelee maantieteellistä laajuutta, niin sehän on ihan mahdoton tehtävä. Satoja paikkoja käydä tarkistamassa viikossa, kahdessa. Ei onnistu mitenkään.

Kysyn näin ihmeellisiä Juolalta sen takia, että kauppakirja näyttää selkeältä.
Listat käyttö-oikeuksista ovat pitkät, ja sen lisäksi: ”Mikäli jokin lupa on tarpeellinen Liiketoiminnan harjoittamiseksi, katsotaan se sisältyväksi siirtyvään Liiketoimintaan huolimatta siitä, onko se yksilöity vai ei.”
Metsähallitus ja Morenian ostajat ovat kuitenkin riidelleet kauppakirjan sisällöstä nyt neljä vuotta.

Toinen ostaja on kokenut louhinta- ja murskausalan ammattilainen Tapio Maijala Haapajärveltä. Löydämme hänet yhdeltä kauppaan kuuluneelta montulta, Pyhäjärven Pitkäkankaalta.

Tapio Maijala, hallituksen puheenjohtaja, Morenia: Kyllä siinä kauppaa hyvässä hengessä tämä koko, koko tuota myyntitapahtuma ja ostotapahtuma käytiin hyvässä hengessä ja neuvoteltiin. Sen jälkeen kun oltiin kauppasumma suoritettu kokonaisuudessaan, niin sen jälkeen alkoi. Henkilöt vaihtui siellä myyjäpuolella ja sen jälkeen alkoi vaikeudet. Mikään asia ei edennyt eikä mennyt sopimusten mukaisesti, vaan niitä ruvettiin jarruttamaan ja kaikella tavalla viivyttämään. Syntyi sitten semmoinen niin kuin, kuinka sen nyt ilmaisee, hyvinkin semmoinen vastakkainasettelu siinä, vaikka sitä yritettiin näitä asioita, varsinkin meidän ostajien puolelta sitä yritettiin sopia. Kun ei me olla tottuneita sotimaan taikka tuota sotimaan tai riitelemään ollenkaan, kun me ollaan urakoitsijoita. Minäkin olen urakoitsija ja olen tehnyt töitä, ja tässä oli monen perheen toimeentulosta kysymys, ja turvata täällä, että se omistus pysyisi näillä alueilla ja sen myötä tuota niin toimeentulo monelle, monelle perheelle.

Kauppakirjan mukaan tässä montussa piti olla 11000 rekallista betonisoraa. Montussa oli vain kymmenesosa siitä.

Metsähallitus ei missään vaiheessa suostunut korjaamaan näitä puutteita. Päinvastoin.

Metsähallitus näki, että Morenia otti soraa sellaisista montuista, jotka eivät kuuluneet kauppaan.

Vajaa vuosi kaupanteon jälkeen Metsähallitus teki rikosilmoituksen ostajasta ja vei riidan välimiesoikeuteen.

MOT: Metsähallitus teki teistä tutkintapyynnön ja poliisit…
Tapio Maijala, hallituksen puheenjohtaja, Morenia: Niin se oli. Meistähän tehtiin ja syytteethän oli hyvinkin ankaria. Oli kavallusta ja törkeää petosta ynnä muuta tämmöistä. Kaksi kertaa olen minäkin käynyt keskusrikospoliisin kuulustelussa. Asiahan nyt on edelleen, siitä on varmaan 3,5 vuotta, kun se tehtiin, eikä se päätökseen olla saatu. Itsellä on ainakin semmoinen tunne, että jos me oltaisi jotakin rikollista tehty, niin kyllä me varmasti olisi tuota meidät vankilaan pantu, mutta ei ole vielä. Enkä usko sitä, että tässä me ei olla mitään rikollista tehty eikä tehdä. Ei koskaan me olla tehty, aina on kaikki asiat pitänyt tehdä laillisesti ja niin kuin laki määrää.

Oulun keskusrikospoliisi tutkii edelleen kauppaa. Tutkinnanjohtaja kertoo, että tutkinnan pitäisi valmistua talvella.

MOT: Metsähallitus teki teistä rikosilmoituksen.
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: Kyllä. 2014 on tehty tutkintapyyntö.
MOT: Miten reagoit siihen?
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: No kyllähän minä olin tyrmistynyt. Ensin tehtiin 2014 rikosilmoitus, sitten tuli välimiesmenettelykanne, elikkä he nosti tämän välimiesmenettelyn kanteen. Siihen asti yrittäjän uralla en kertaakaan ollut käynyt missään oikeudessa.

Miltä tämä yrityskauppa oikein näytti.
Kun Morenia oli Metsähallituksen omistuksessa vuonna 2012, sen liikevaihto oli 23,6 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli alle miljoona.
Kannattavuus oli heikko. Ministeriöltä tuli käsky myydä Morenia.

Kauppahinta oli 5 miljoonaa euroa. Näyttää aika hyvältä diililtä ostajan näkökulmasta.

Valtion omaisuuden myynti vaatii Valtioneuvoston luvan. Vasta kauppakirjan allekirjoituksen jälkeen Metsähallitukselle myönnettiin lupa myydä, enintään 9 miljoonan arvosta. Valtioneuvoston päätöksen liitteet on salattu, mutta yhden osittain julkistetun liitteen perusteella näyttää siltä että Metsähallituksen lupahakemuksen sisältö on erilainen kuin Metsähallituksen ja Morenian kauppakirjan liitteissä.

MOT: Mitä tapahtui, miksi ette pystyneet sopimaan asioista enää, hyvinkin pian sen jälkeen kun kaupat oli tehty?
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: Minusta tuntuu, että se yhteistyöhenki vaihtui silloin kun ihmiset vaihtui siellä myyjän puolella, se vaikutti siihen. Toinen asia on niin että ne ei mennyt, kaupan toteuttamisen jälkeiset asiat ei mennyt niin nopeasti niin kuin niitten olisi pitänyt mennä, että oli pantu itselle liian kovia tavoitteita. Ja sitten kaupan kokonaisuudesta, niin se laajuus oli meidän mielestä suurempi kuin mitä myyjän mielestä, siitähän meille tuli sitten riita.

Kauppa tehtiin neljä vuotta sitten. Silloin Metsähallituksen pääjohtajana oli Jyrki Kangas. Sitten Esa Härmälä, ja nyt vuosi sitten nimitetty Pentti Hyttinen.

MOT: Voitko selittää sen, että heti kun se muste on kuivunut kaupanteon jälkeen niin ollaan ruvettu riitelemään siitä, mitä kauppakirjassa oikein lukee, miten se on mahdollista?
Pentti Hyttinen, pääjohtaja, Metsähallitus: Siis kauppa tosiaan silloin 2013 syyskesällä tehtiin. Syksyn mittaan sitten siinä tuli näistä käyttöoikeussopimusten elikkä tavallaan sen vuokran osalta tilanne, että sitä mukaa kun ostaja käytti näitä kohteita niin se raportoi käytöstä. Ja sitten tilitti ne vastaavat soranotot sitten sovitulla tavalla Metsähallitukselle, mutta tätähän se ei sitten tehnyt. Elikkä kävi ilmi, että muutama kuukausi meni, eikä yhtään tilitystä ollut tullut eikä myöskään raporttia, mitä oli otettu. Ja sitten kävi yllättäen ilmi, että on otettu kohteista, jotka eivät kuuluneet kauppaan. Sen jälkeen sitten Metsähallitus asianmukaisesti tähän puuttui, huomautti ja tämä ostaja ei sitten muuttanut toimintaansa, niin sitten ihan niin kun normaali tilanne, että jos vuokralainen ei maksa vuokraansa niin ryhdytään sitten toimenpiteisiin, ensin hienovaraisemmin ja sitten ehkä hiukan vahvemmin ottein ja lopulta oikeustoimin.

Metsähallituksen pääjohtaja siis väittää, että Morenia ei ole maksanut monttujen käyttöoikeusmaksuja. Ei yhtään tilitystä.
Totuus on, että tilityksiä oli 2013, 14 ja 15 aikana tullut Metsähallituksen tilille yhteensä 14,3 miljoonaa euroa. Kauppahinta oli 5 miljoonaa, ja käyttömaksuja siis 9,3 miljoonaa euroa.

Pentti Hyttinen, pääjohtaja, Metsähallitus: Niin jo siinä alkuvaiheessa siellä toki joitakin maksuja tuli. Osottautui, että ne raportoinnit olivat riittämättömiä. Eli oli maa-aineksia kulkeutunut sitten ohi näitten raportointien ja mikä pahinta niin oli hyvin huomattava osa, merkittävä osa sitten otettu maa-aineksia paikoista, jotka eivät kuuluneet tähän. Eli siinä vaiheessa Metsähallitus sitten alkoi tästä huomauttamaaan ja se, että mikä tämä sopimuksen tai sopimuksen pääsyn esteenä ollut niin minulla ei muuta tietoa ole kuin se, mitä olen olen käynyt läpi ja siellä on kyllä selkeitä hyvinkin konkreettisia ehdotuksia sovintomenettelystä tehty matkan varrella.

Metsähallituksen ja Morenian puheet olivat niin kaukana toisistaan, että oli pakko käydä läpi riitapukareiden kirjeenvaihtoa.

Otin pari mapillista kirjeenvaihtoa mukaan Metsähallituksen Nuuksion kansallispuiston rauhaan.
Tai, niin luulin. Törmäsin kuuteen bussillisen koululaisia. Meteli oli kuin työpaikan avokonttorissa.

Mutta, kirjeenvaihdosta muodostuu kuva, että Morenian ostajat – joita Metsähallitus väittää varkaiksi – ovat pyrkineet jatkuvasti sovintoon. Ja myyjän, Metsähallituksen intressi sopia riidat, on ollut heikko.

MOT: Olitko jotenkin valmistautunut tähän tilanteeseen, että näin vois käydä?
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: En ollut millään tavalla. Kyllä minä uskoin, 2013 kesällä ja vielä syksylläkin uskoin siihen, että nyt me tehdään hyvää yhteistyötä heidän kanssa ja ansaitaan rahaa siinä ja he ansaitsee siinä rahaa, mutta tuntuu siltä, ettei se rahan ansaitseminen ole se tärkein asia tässä toiminnassa.
MOT: Miksi olet vetänyt sellaisen johtopäätöksen, että raha ei kiinnosta Metsähallitusta?
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: No koska tehtiin semmoinen kaupan kokonaisuus, että hekin olisivat tienanneet sillä. Nyt on jo monta vuotta mennyt aikaa siitä kun kaupan täytäntöönpano oli, niin olisivat ison rahasumman jo tehnyt rahaa sinä aikana.
MOT: Jos te olisitte tehneet diilin yksityisen firman kanssa, ihan vastaavan kaupan, niin miten tää ois silloin mennyt?
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: Ei tämmöistä rahan polttamista olisi kyllä harrastettu. En uskokaan. Jossain vaiheessa olisi tullut järki käteen ja olisi asiat sovittu ja tehty bisnestä.

Metsähallitus vei riidan välimiesmenettelyyn kesällä 2014. Keskuskauppakamari valitsi tehtävään suuren asianajotoimiston osakkaan. Hänen ratkaisunsa tuli vuoden 2016 alussa.

Tuomio on Metsähallituksen murskavoitto Moreniasta.
Morenia tuomittiin maksamaan 13 miljoonaa euroa korkoinen Metsähallitukselle.

Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: No kyllä se oli yrittäjäuran pimein päivä, vois sanoa näin.
MOT: Yllättikö se yhtään?
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: Yllätti. Hyvinkin paljon yllätti.
MOT: Miksi?
Jukka Juola, hallituksen jäsen, Morenia: Ei voitu millään, meidän neuvonantajat ei voineet ymmärtää sitä, että miten näin voi käydä. Koska kuitenkin kauppakirjassa oli, se oli kuitenkin tietyllä tavalla selkeä, vaikka nyt siitä on saatu hyvin monimutkainen.

Salainen välitystuomio on MOT:n hallussa.

Välitystuomioon on MOT:n pyynnöstä tutustunut erittäin kokenut ja arvostettu välimies. Hän ei halua nimeään julki. Juristeilla ei ole tapana julkisesti arvostella kollegojen työtä.

Hän lausuu MOT:lle että tuomio vain kopioi osapuolten kantoja 242 sivua, ja että varsinainen tuomio perusteluineen on ainoastaan 17 sivua.

Hänen mielestään tuomion perustelut ovat erittäin heikot. Perustelut ovat niin ”ohuet”, että niiden perusteella ei pysty sanomaan, onko tuomio oikea tai väärä.
”Välimies ei analysoi todistelua, eikä analysoi juridiikkaa, tuomio on hyvin pinnallisesti tehty”, MOT:n kuulema asiantuntija toteaa.

Asiassa on annettu vielä toinen, pienempi välitystuomio, joka menee täysin Metsähallituksen nuottien mukaan.

Tapio Maijala, hallituksen puheenjohtaja, Morenia: Meillehän määrättiin 13 miljoonan vahingonkorvaukset siinä. Sitten siinä käytiin toinenkin vielä. Nyt ollaan menossa yli 20 miljoonassa vahingonkorvauksina ja oikeudenkäyntikuluineen. Eihän tästä bisneksestä eikä tästä semmoisia rahoja koskaan saa eikä mitään, kun ajatellaan, että tämähän on kuitenkin nelinkertainen siihen kauppasummaan verrattuna. Ei näitä koskaan tule kukaan saamaan semmoisia rahoja. Enkä ymmärrä, mikä tässä on takana ja minkä takia näitä tämmöisiä summia edes pyöritellään. Kenenkä arvovaltaa tässä pönkitetään tai mikä tässä on takana. Se ihmetyttääkin, että miksi tämmöinen ruljanssi on meitä vastaan. Me ollaan kuitenkin pieniä yrittäjiä, ja ei me olla totuttu tämmöiseen ollenkaan. Erikseen tietysti on tuolla Kehä kolmosen sisällä, niin siellä se voi olla mahdollista, mutta ei se täällä ole, aivan eri elämässä ollaan.

Pentti Hyttinen, pääjohtaja, Metsähallitus: Metsähallitus varmaan toimii vastuullisesti ja tasapuolisesti kohdellen kaikkia yrityksiä ja kansalaisia samalla tavalla ja hoidamme sitä velvollisuutta, mikä meille on iso vastuu annettu. Tässä tapauksessa on tehty selkeä sopimus, jonka on sitten myös Välimiesoikeus vahvistanut. Kauppakirjan ehdoissahan nimenomaan oli tämä, että riitatilanteessa sitten, mahdollisissa erimielisyyksissä, niin asia ratkaistaan lopullisesti Välimiesoikeudessa elikkä se on lopullinen ratkaisu. Ja se on täsmälleen sama samaa mieltä kuin Metsähallitus tästä asiasta.

Välitystuomio johti siihen, että Morenia on velkasaneerauksessa kesästä 2016. Tämän seurauksena Metsähallitus ei ole saanut tuomittuja miljoonakorvauksia.
Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänä syksynä tuomion kumoamista. Perusteena on välimiehen mahdollinen esteellisyys. Hänen toimistollaan on ollut lukuisia merkittäviä toimeksiantoja Suomen valtiolta, joka siis omistaa Metsähallituksen. Jos tuomio kumotaan, riita on takaisin lähtöruudussa.

Tapio Maijala, hallituksen puheenjohtaja, Morenia: Veronmaksajien rahoja tässä tuhlataan nyt koko ajan. Semmoinen armeija on asianajajia, miehiä ja naisia on tämän kimpussa, niin kyllä sen kaikki tietää, ei näistä semmoisia rahoja löydy eikä ole olemassa.

MOT: Voiko nähdä tämän kaupan epäonnistuneen?
Pentti Hyttinen, pääjohtaja, Metsähallitus: Jälkiviisastelu on varmaan asia, johon ei ole syytä mennä, että kauppasopimus. Sen mukainen toiminta, kaupan hinnoittelu, kaupan ehdot ovat kaikki ok. Ja ostaja ja myyjä ovat löytäneet toisensa. Ostaja ei ole pitänyt kiinni siitä sopimuksesta ja sen takia ollaan tässä tilanteessa.

Metsähallituksen soramonttujen pitäisi tuottaa miljoonia sekä valtiolle, että Morenian ostajille. Nyt kumpikaan ei tee rahaa. Tämä riita on aiheuttanut sen, että soramontut tuottavat tappiota.

Tapio Maijala, hallituksen puheenjohtaja, Morenia: Jotenkin on vaan semmoinen huijatuksi tullut olo, että meitä on huijattu. Kun on viety, kauppasumma on kyllä kelvannut, mutta sitten otettiin pois tulolähteet ja kaikki haitanteot, mitkä ovat, niin mitä vaan pystytään. Toki ne luultavasti, kun asianajajia on noin paljon toiminnassa, niin kai ne lain mukaisesti menevät, mutta laki taipuu näköjään. Meitä yksittäisiä, näyttää, että ei se ainakaan suosi.

Maa- ja metsätalousministeriö valvoo Metsähallitusta valtion puolesta. Ministeriössä ollaan tähän mennessä oltu tyytyväisiä Metsähallituksen tapaan hoitaa riitaa Morenian kanssa. Tärkein syy tähän on ollut Metsähallituksen murskavoitto välimiesmenettelyssä. Nyt yksi maan kokeneimmista välimiehistä siis sanoo että tuomiosta ei ota selvää, onko se oikea tai väärä.

Emme tiedä kuka on oikeassa.

Kommentit