Hyppää pääsisältöön

Christian Tetzlaff soittaa Bartókin molemmat viulukonsertot RSO:n solistina

viulisti Christian Tetzlaff
viulisti Christian Tetzlaff Christian Tetzlaff

Saksalaisviulisti Christian Tetzlaff esiintyy RSO:n solistina 18.–19.10. Musiikkitalossa. Hän soittaa ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla Béla Bartókin molemmat viulukonsertot. Lisäksi ohjelmassa on Witold Lutoslawskin sinfonia nro 4, jonka myötä RSO ja Hannu Lintu aloittavat Lutoslawskin sinfonioiden esitys- ja levytysprojektin.

”Lutoslawskin sinfonioiden esittäminen vuosina 2017–2019 tarjoaa yleisöllemme mahdollisuuden kuulla livenä myös harvemmin esitetyt varhaiset sinfoniat. Näin tuodaan esille koko puolalaisen mestarin ainutlaatuinen musiikillinen kehityskaari”, kertoo Hannu Lintu.

Konsertti 18.10. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena. Konsertin alkupuoli esitetään Yle Teemalla 22.10. ja uusintana Yle TV1:ssä 28.10. Jälkipuoli nähdään Yle Teemalla 29.10. ja uusintana Yle TV1:ssä 4.11.

RSO ja Hannu Lintu ovat viime vuosina esittäneet ja levyttäneet 1900-luvun jälkipuoliskon mestareiden, Ligetin, Berion ja Messiaenin musiikkia. Parhaillaan käynnissä on Bernd Alois Zimmermannin musiikkiin keskittyvä esitys- ja levytyssarja, jonka rinnalla 18.–19.10. konserteissa aloitetaan Witold Lutoslawskin sinfonioiden esitykset. ”Witold Lutoslawski kuuluu niihin 1900-luvun säveltäjiin, jotka ovat vääjäämättömästi ja taidolla vieneet uutta musiikkia eteenpäin. Hänen kaksi viimeisintä sinfoniaansa ovat jo vuosia esiintyneet säännöllisesti orkesterimme ohjelmistossa ja niiden värikylläinen ja rikas sointimaailma sekä palkitsevat tekniset haasteet sopivat RSO:n kaltaiselle virtuoosiorkesterille erinomaisesti. Musiikkitalon konserttisalin erittelevä akustiikka ja sen tarjoamat äänitysmahdollisuudet tukevat Lutoslawskin monikerroksista sinfonista materiaalia mainiosti”, sanoo Hannu Lintu.

Monipuolisen Christian Tetzlaffin repertuaari ulottuu klassismista nykymusiikkiin. Tetzlaff kuvailee itseään näyttelijäksi, joka puhuu viulunsa kautta ja mukautuu teosten edellyttämiin erilaisiin rooleihin. Hänen tulkintansa Beethovenin, Brahmsin, Bergin ja Ligetin viulukonsertoista ovat ihastuttaneet ympäri maailmaa ja lisäksi hän on tullut tunnetuksi myös idearikkaista kamarimusiikkiprojekteistaan.

Peter Greinerin rakentamalla viululla soittava Tetzlaff on esiintynyt lukuisten huippuorkestereiden kanssa. Näitä ovat mm. Chicagon, Bostonin ja Sydneyn sinfoniaorkesterit, Berliinin filharmonikot, New Yorkin Metropolitan-orkesteri sekä Los Angelesin, Lontoon ja Rotterdamin filharmonikot. Tetzlaffin levytykset mm. Mozartin, Beethovenin, Dvořákin, Sibeliuksen ja Bartókin tuotannosta ovat saaneet monia palkintoja, kuten Diapason d’Or- sekä MIDEM Classical- ja ECHO Klassik-palkinnot.

18.10. klo 19
Keskiviikkosarja 4
19.10. klo 19
Torstaisarja 2

Hannu Lintu, kapellimestari
Christian Tetzlaff, viulu
Béla Bartók: Viulukonsertto nro 2 op. BB 117
Béla Bartók: Viulukonsertto nro 1 op. posth.
Witold Lutoslawski: Sinfonia nro 4
Liput: 9-35 €
Yle Radio 1 & yle.fi/rso