Hyppää pääsisältöön

Eutanasian puolesta kirjoittanut Anna-Leena Härkönen: "Kun aloitan uuden kirjan, on aina täysin lahjaton olo"

Anna-Leena Härkönen Puoli seitsemän -studiossa
Anna-Leena Härkönen Puoli seitsemän -studiossa Anna-Leena Härkönen,Puoli seitsemän

Anna-Leena Härkönen on ammentanut kirjoihinsa rehellisesti aineksia myös omasta elämästään. Uusimmassa kirjassaan hän ottaa kantaa eutanasian eli armokuoleman puolesta.

Kolmisen vuotta sitten Anna-Leena Härkönen ryhtyi seuraamaan keskustelua eutanasiasta. Se herätti paljon ajatuksia, sillä Härkönen on vankka eutanasian kannattaja.

Onko elämä pyhää? Onko ihmisellä oikeus lähteä täältä, jos elämä on sietämätöntä?

– Ehdottomasti pitäisi olla oikeus eutanasiaan. Kukaan ei kysy meiltä halutaanko me tulla tänne, niin pitää olla oikeus myös lähteä. Jos on esimerkiksi sietämättömät syöpäkivut, täytyy olla lupa lyhentää elämää.

Kukaan ei kysy meiltä halutaanko me tulla tänne, niin pitää olla oikeus myös lähteä.

Kokemus kirjailijana on opettanut, että kun joku aihe kiinnostaa, siitä kannattaa kirjoittaa. Syntyi Valomerkki, jossa päähenkilö, viisikymppinen kirjailija, haaveilee avustetusta kuolemasta.

Romaanin kirjoittaminen on Härköselle aina rankkaa aikaa, mutta nyt se oli aiheen takia tavallistakin synkempää. Lisäksi Härkösen oma isä kuoli kirjoitusprosessin aikana.

– Oli älyttömän ahdistavaa kirjoittaa kolme vuotta kuolemaa, kuolemaa, kuolemaa. Olin todella helpottunut, kun kirja meni painoon.

Oli älyttömän ahdistavaa kirjoittaa kolme vuotta kuolemaa, kuolemaa, kuolemaa.

Mitään synkistelyä kirja ei silti ole, sillä Härkösen kirjoissa on aina mukana huumoria.

– En osaa käsitellä mitään asiaa ilman huumoria.

Valomerkki käsittelee myös sitä, miten raskasta kirjailijan työ on. Etenkin se osa kirjasta pohjautuu vahvasti Härkösen omiin kokemuksiin.

– Uuden romaanin aloittaminen on aina kamalaa. Silloin on täysi epäusko, ole varma että aihe ei kiinnosta ketään enkä osaa enää kirjoittaa. On täysin lahjaton, uupunut olo ja keskittymiskyky nolla. Mutta sitten kun pääsee vauhtiin, niin kirjoittaminen on välillä jopa juhlaa.

Uuden romaanin aloittaminen on aina kamalaa.

Uusi kirja on jo varovaisten muistiinpanojen asteella, eikä se tällä kertaa tunnu niin pelottavalta. Seuraavaksi luvassa on jotain kepeämpää.

– Nyt saa kuolema vähäksi aikaa riittää. Seuraava kirja tulee olemaan komediallisempi.

Katso Anna-Leena Härkösen koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän