Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Paineessa pääkuva

Abiturientti Siri: “Opettajat jankutti mulle aina, että keskity”

Nainen reppu selässä selkä kameraan päin.
Siri Nissinen kertoo, että pienet asiat kuten aurinko ja kahvi, saavat hänet onnelliseksi ja lievittävät stressiä. Kuvituskuva. Nainen reppu selässä selkä kameraan päin. Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Helsingin Alppilan lukion abiturientti Siri Nissinen pitää suurimpana kompastuskivenään keskittymistä. Stressatessa keskittyminen vaikeutuu entisestään.

Syksyn 2017 yo-kirjoituksissa Nissinen huomasi ajan loppuvan kesken. Hän ei ehtinyt tehdä kaikkia tehtäviä loppuun asti, koska hänellä keskittyminen vie aikaa. Nissinen sanoo stressaantuvansa siitä, kun ei ole saanut asioita aikaiseksi. Jos koko ajan siirtää lukemistaan pidemmälle ja pidemmälle, paine vain kasvaa.

- Stressiähän nyt on ihan jokaisella lukiolaisella, se on ihan selvä asia. En usko, että kukaan menee lukion läpi ilman stressiä.

Stressin tunnistaminen ei ole aina itsestään selvää. Nissisen tapauksessa stressi ilmenee esimerkiksi pelontunteena, kun tuntuu, ettei tule pääsemään kokeesta läpi.

Musta on hassua, että lukiolaisten kolmen vuoden opit pitää pierasta jollekin paperille.

Välillä stressin tunnistamiseen tarvitaan läheisiä ihmisiä.

–Joskus en huomaa ite yhtään ja sit mun kaverit tulee sanomaan et joko sä et oo syöny mitään tai nukkunu huonosti tai sitten sä oot stressaantunut. Mun äiti huomaa sen parhaiten. Mä oon niin huoleton ihminen, ni en aina ite tajua.

Pieni paine on hyvästä

Nissinen on sitä mieltä, että pieni paineen tuntu on hyvä asia, sillä silloin nuoret saavat aikaiseksi jotakin. Jos Nissisen ei olisi pakko lukea, hän saattaisi olla helposti ulkona juhlimassa.

–Ei elämässä pärjää jos vaan lusmuilee eikä tee mitään. Se on ihan hyvä potku perseelle tajuta, että hommia pitää tehdä. Jos lukeminen tai lukio ei ole oma juttu, se on hyvä myös tajuta.

Nissisen mielestä ei kuitenkaan pidä ottaa liikaa paineita ja itselleen pitää muistaa olla armollinen.

–Mä menen kirjoituksiin sillä taidolla, mitä olen ehtinyt opiskelemaan! Jos menee huonosti, menen uusimaan.

Keskittyminen vie aikaa

Nissinen on omien sanojensa mukaan ollut aina keskitason opiskelija. Yksi sana, jota opettajat ovat hänelle vuosien saatossa hokeneet on keskity. Nissisellä vie aikaa päästä keskittyneeseen tilaan, jossa oppiminen on mahdollista. Onneksi hän on löytänyt keinoja, jotka auttavat häntä keskittymään.

Nissinen kuuntelee klassista musiikkia taustamusiikkina kuulokkeistaan. Jo pelkät kuulokkeet korvilla ovat hänelle avuksi. Nissinen kaipaa keskittyäkseen pientä taustahälinää ja siksi hän opiskeleekin kirjastossa mieluiten peruspuolella, koska lukusali on liian hiljainen. Jotta oppiminen olisi tehokasta, Nissinen pitää taukoja tunnin välein ja keskittyäkseen hänen täytyy olla yksin ja tavoittamattomissa.

–Kännykkä pitää laittaa kokonaan pois, niin ei tule mieleenkään, että tuleeko mulle viestejä vai ei.

Kun stressaan, musta tulee tosi kärttyisä ja saatan ärhennellä helposti. Saattaa tulla myös finnejä.

Apua ja tietoa pitäisi olla tarjolla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämien kouluterveyskyselyjen mukaan koulu-uupumus on lukioissa kasvanut vuodesta 2013 alkaen. Syksyn 2017 kouluterveyskyselystä ja sen herättämistä ajatuksista voit lukea lisää täältä.

Nissinen on onnekkaassa asemassa, kun hän voi jutella ja kysyä sukulaisiltaan näistä asioista. Koulussa pitäisi kuitenkin enemmän keskittyä tähän aihepiiriin, koska kaikilla ei välttämättä ole juttukaveria.

–Yks matikan ope pitää kurssin alussa tsemppipuheen, jossa kertoo miten kannattaa lukea ja miksi tää on tärkeetä. Sit on opettajia, jotka ei sano tästä sanaakaan. Mun mielestä ois tärkeetä, et jokainen opettaja jossain vaiheessa puhuis opiskelupaineista ja oikeista opiskelutavoista opiskelijoille.

Kaikki ollaan samassa veneessä

Kun Nissisen ystävät kokevat riittämättömyyden tunnetta tai stressiä, hän kehuu heitä. Hän muistuttaa, että lukiolaisella on myös muu elämä, ja jos siellä on ongelmia, niin se heijastuu koulunkäyntiin. Nissisen terveiset kanssa-abiturienteille ovat kannustavat.

–Kaikki me ollaan samassa tilanteessa. Mulla on myös stressiä, ja sitä on turha hävetä. Aina on ne, jotka saa parhaat arvosanat ja ne jotka ei. Ei kuitenkaan kannata verrata itseään muihin. Ei kannata miettiä, että toi on mua parempi. Jokainen pystyy oppimaan saman asian opiskelemalla.

Oletko stressaantunut tai uupunut? Haluatko jakaa kokemuksesi? Ota meihin yhteyttä!

Artikkeli on osa Abitreenien Paineessa-kampanjaa. Paineessa auttaa lukiolaisia valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin henkisesti. Se tarjoaa tietoa ja työkaluja luku-urakasta selviytymiseen ja opiskeluihin liittyvän stressin hallintaan. Lisätietoa Paineessa-kampanjasta.
Juttua muokattu 7.1.2020: Artikkelin kuva päivitetty.

  • Motivaatiotreenit osa 5/5 – Näin saavutat tavoitteesi

    Näin saavutat asettamasi tavoitteet.

    Hyvä tavoite on selkeä ja mitattavissa oleva. Motivaatiotreenien viidennessä osassa palataan tarkastelemaan aiemmin asettamiasi tavoitteita. Saat keinoja arvioida, mitkä tavoitteet olet jo saavuttanut ja millaisia ovat tavoitteesi jatkossa.

  • Motivaatiotreenit osa 3/5 – Tunnista voimavarasi ja selätä huono päivä

    Näin pidät huolta voimavaroistasi.

    Olet ehkä huomannut, että stressin lisääntyessä et enää jaksakaan lähteä illalla liikkumaan tai tapaamaan ystäviä. Vähän aikaa ihminen jaksaa sinnitellä voimiensa äärirajoilla, mutta pidemmällä aikavälillä käy huonosti. Motivaatiotreenien kolmannessa osassa opit sekä tunnistamaan omat voimavarasi, säilyttämään ne, että ottamaan niistä kaiken irti opiskelussa.