Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Paineessa pääkuva

Keskity lukiessa yhteen asiaan kerrallaan

Nainen katsoo yläviistoon, jossa palloja
Nainen katsoo yläviistoon, jossa palloja Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Opiskelutekniikka, joka on työläs ja vie paljon aikaa, ei ole hyvä tekniikka, sanovat erityisopettajat Arja Kuisma ja Anne Hällfors. Poimi tästä heidän vinkkinsä luku-urakkaan ja muistamistekniikoihin.

Koulussa hyvin menestyneet opiskelijat ovat usein niitä, jotka kokevat myös paljon opiskelupaineita. Tällaisia opiskelijoita opiskelutekniikan vaihtaminen pelottaa, koska he ovat pärjänneet vanhalla tavalla suhteellisen hyvin.

Lukiossa sekä ylioppilas- ja pääsykokeisiin lukiessa työmäärä kasvaa, ja omat opiskelutavat voivat osoittautua hyvin työläiksi ja aikaa vieviksi. Erityisopettajat Arja Kuisma ja Anne Hällfors kannustavat opiskelijoita olemaan rohkeita: lukupaineet saattavat helpottua, jos uskaltaa kokeilla uusia, vaihtoehtoisia opiskelutapoja.

– Kyselkää koulukavereiltanne, miten he lukevat kokeisiin. Vaihtakaa kokemuksia ja ideoita.

Lukemista voi helpottaa sen jakaminen kolmeen osaan: ennen lukemista, lukemisen aikana ja lukemisen jälkeen.

1. ENNEN LUKEMISTA

Rentoudu

Rauhoittumisharjoitus ja aistien herättely: keskity hetkeksi katsomaan ja kuuntelemaan. Mieti, miltä sinusta oikeasti tuntuu ja kuuntele kehosi tuntemuksia. Hengitä sisään ja tunne hapen virtaus sormenpäistä varpaisiin.

Rentoutumisharjoituksia

Silmäile

Silmäile kirjan sisällysluetteloa ja pääotsikoita. Mieti, mitä pitää osata. Jos luet yo-kirjoituksiin tai pääsykokeisiin, kirjaa muistiin pääotsikot kirjoista.

Tee lukusuunnitelma

Sijoita suunnitelmaan aihealueet, jotka pitää osata. Jos olet ollut tunnilla skarppina, se on iso apu siinä vaiheessa, kun luet kokeeseen.

Apua lukusuunnitelman tekoon

2. LUKEMISEN AIKANA

Keskity yhteen asiaan

Laita puhelin äänettömälle ja poista mahdolliset mut häiriötekijät. Laita taustamusiikkia, jos se auttaa sinua keskittymään. Toiset tarvitsevat ehdotonta hiljaisuutta ja silloin korvatulpat voivat toimia. Löydä oma tapasi keskittyä kokeilemalla!

Hahmota kokonaisuudet

Huomaa, että samaa asiaa voidaan käsitellä monella kurssilla ja monessa kirjassa. Esimerkiksi kehityspsykologia on yksi kokonaisuus: poimi kaikista kirjoista siihen liittyvä tieto ja opiskele teemoittain!

Löydä oleelliset asiat

Jos alleviivaat kirjaasi, älä alleviivaa liikaa! Tiivistä lukemasi kappale yhteen lauseeseen. Kokeile muuttaa väliotsikot kysymyksen muotoon ja vastaa kysymyksiin. Näin sinun tulee kerrattua kappaleen sisältö omin sanoin.

Ymmärrä oppimasi

On vaikea ymmärtää kokonaisuutta, jos ei ymmärrä yksityiskohtia. Tee muistiinpanot, esimerkiksi ajatuskartta siitä asiasta, jota olet opiskelemassa. Mieti, mistä asioista tai osa-alueista kokonaisuus rakentuu? Kun opit uuden asian tai yksityiskohdan, lisää muistiinpanoihisi haaroja ja linkkejä. Ajattele asiaa eri näkökulmista tai eri kouluaineiden kautta, niin muistiinpanosi täydentyvät.

Opiskele porukassa

Koulussa, kirjastossa tai jonkun kotona voi opiskella yhdessä. Pohtikaa kavereiden kanssa, mistä asioista joku opittava kokonaisuus koostuu. Yksi tapa oppia ja sisäistää eri asioita on opettaa ne kaverille.

3. LUKEMISEN JÄLKEEN

Piirrä ja käytä värejä

Kun piirrät solun rakenteen, keskityt paremmin, koska joudut ajattelemaan sitä mitä teet. Siksi itse piirretty asia jää paremmin mieleen. Kokeile rohkeasti, mikä tekniikka sopii sinulle!

Kokeile muistikortteja

Muistikortit tai flashcardit toimivat monelle. Kirjoita kortteihin sanoja, joita yrität selittää auki. Quizlet-sivustolla voi tehdä omia muistikortteja. Muistikorteilla on helppo treenata vaikka bussissa.

Käytä kännykkää

Käytä kännykkää hyödyksi: nauhoita omaa puhettasi ja kuuntele sitä. Ota omasta muistiinpanoista kuva kännykälläsi, niin kertausmahdollisuus on aina käden ulottuvilla.

Tee kertaussuunnitelma

Kertaa vähän mutta usein. Mieti miten kertaat helpoimmin ja merkitse kertaamiset myös lukusuunnitelmaasi. Kirjoita avainsanoja tarralapuille ja sijoittele niitä huoneeseesi eri paikkoihin.
Juuri ennen koetilannetta ei enää kannata kerrata. Jos luet yo-kokeisiin, rauhoita edellinen ilta ja aamu: nuku hyvin, ulkoile, syö, rentoudu! Älä käytä viimeisiä tunteja siihen, että yrität viime hetken paniikissa kerrata.

Tunne itsesi oppijana

Tiedätkö, miten sinä opit helpoiten? Tekstin ymmärtäminen ei ole yhtä helppoa kaikille, ja joskus opiskelija saattaa tehdä liian yltiöpäisiä suunnitelmia luku-urakkansa suhteen. Jos luettavaa asiaa on 20 sivua, kuinka kauan sinulla menee aikaa sen lukemiseen ja asian ymmärtämiseen? Kokeile käyttää värejä ja kuvia! Älä vertaa itseäsi muihin, vaan mieti, mikä tapa sopii sinulle parhaiten.Artikkeli on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin erityisopettajien kanssa ja se on osa Abitreenien Paineessa-kampanjaa.
Paineessa auttaa lukiolaisia valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin henkisesti. Se tarjoaa tietoa ja työkaluja luku-urakasta selviytymiseen ja opiskeluihin liittyvän stressin hallintaan.

Lisätietoa Paineessa-kampanjasta.

Juttua muokattu 7.1.2020: Artikkelin kuva päivitetty.

  • Motivaatiotreenit osa 5/5 – Näin saavutat tavoitteesi

    Näin saavutat asettamasi tavoitteet.

    Hyvä tavoite on selkeä ja mitattavissa oleva. Motivaatiotreenien viidennessä osassa palataan tarkastelemaan aiemmin asettamiasi tavoitteita. Saat keinoja arvioida, mitkä tavoitteet olet jo saavuttanut ja millaisia ovat tavoitteesi jatkossa.

  • Motivaatiotreenit osa 3/5 – Tunnista voimavarasi ja selätä huono päivä

    Näin pidät huolta voimavaroistasi.

    Olet ehkä huomannut, että stressin lisääntyessä et enää jaksakaan lähteä illalla liikkumaan tai tapaamaan ystäviä. Vähän aikaa ihminen jaksaa sinnitellä voimiensa äärirajoilla, mutta pidemmällä aikavälillä käy huonosti. Motivaatiotreenien kolmannessa osassa opit sekä tunnistamaan omat voimavarasi, säilyttämään ne, että ottamaan niistä kaiken irti opiskelussa.