Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Paineessa pääkuva

Näin Paineessa-kampanja auttaa valmistautumaan kirjoituksiin

Mustavalkoisessa kuvassa mies kuulokkeet kaulalla katsoo yläviistoon
Mustavalkoisessa kuvassa mies kuulokkeet kaulalla katsoo yläviistoon Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Abitreenien Paineessa-kampanja auttaa kevään 2019 kirjoittajia selviytymään ylioppilaskirjoituksista ilman turhia paineita. Tästä jutusta voit helposti tarkistaa, mitä kannattaa ottaa huomioon missäkin vaiheessa kirjoituksiin valmistauduttaessa.

4 kuukautta kirjoituksiin: Aseta tavoitteet

Näin asetata sinulle sopivat opiskelutavoitteet
Tunne itsesi oppijana
Lukihäiriö, vaikea elämäntilanne tai sairastuminen – erityisjärjestelyjä myönnetään eri syistä

Mieti tavoitteesi. Selkeät ja konkreettiset tavoitteet edistävät valmistautumista ja parantavat motivaatiotasi. Tai päinvastoin, liian hatarat ja epämääräiset tavoitteet eivät motivoi. Keksi konkreettisia keinoja päästä tavoitteisiin. Pohdi myös lukion jälkeisiä unelmia ja miten kirjoitukset näihin linkittyvät. Älä kuitenkaan kasaa itsellesi turhia paineita kirjoituksiin, sillä kirjoitukset eivät määritä loppuelämääsi.

Mikäli ajattelet, että olet oikeutettu erityisjärjestelyihin yo-kokeessa, esimerkiksi lukihäiriön tai vaikean elämäntilanteen takia, toimi nyt! Koulujen tulee lähettää erityisjärjestelyjä koskevat hakemukset Ylioppilastutkintolautakuntaan 23.11.2017 mennessä. Kysy esimerkiksi opettajaltasi tai opinto-ohjaajaltasi, miten erityisjärjestelyjä koskevat asiat koulussanne hoidetaan.

3 kuukautta kirjoituksiin: Tee lukusuunnitelma

Näin teet lukusunnittelman yo-kirjoituksiin
Keskity lukiessa yhteen asiaan kerrallaan
Kun motivaatio on täysi nolla

Laadi itsellesi lukusuunnitelma. Myös päätös lukea fiilispohjalta ja olla käyttämättä lukusuunnitelmaa on yhdenlainen lukusuunnitelma, joka toimii joillekin. Tärkeää on tehdä välitavoitteita esimerkiksi viikossa tai kahdessa saavutettavaksi. Tavoitteiden kirjaaminen tekee niistä todellisempia. Pohdi myös kriittisesti, onko suunnitelmasi realistinen.

1–2 kuukautta kirjoituksiin: Huolehdi jaksamisestasi

Testaa kolme rentoutumisharjoitusta
Viisi faktaa yo-stressistä
Jatkuva stressi uuvuttaa lukiolaisen
Poimi vinkit tehokkaaseen kielten opiskeluun
Abiturientti Siri: “Opettajat jankutti mulle aina, että keskity”
Pakolliset psykologikäynnit vai enemmän keskustelua? Näillä keinoilla koulu-uupumusta voitaisiin vähentää
Abitreenit ja YleX: Kuuntele täältä parhaat vinkit yo-kirjoituksiin

Jos luet tätä artikkelia 1-2 kuukautta ennen kirjoituksia, ei hätää, sillä vielä ehdit ottaa haltuun edellä mainitut asiat. Tässä kohtaa tärkeintä on muokata lukusuunnitelma vastaamaan lukulomaa. Nyt on myös syytä miettiä rentoutumista. Jos kirjoitukset paisuvat mielessä liian massiiviseksi asiaksi, ne voivat alkaa stressaamaan mieltä. Itseluottamus voi heikentyä. Ja jos stressi kasvaa liian suureksi, keskittyminen kärsii.

2 viikkoa kirjoituksiin: Valmistaudu kokeeseen

Mitä tehdä, kun epätoivo iskee?

Jatka lukemista, mutta tässä vaiheessa on myös syytä miettiä kirjoituksia konkreettisemmin. Itse koetilanteeseen kannattaa valmistautua mielikuvaharjoittelulla. Kuvittele, miten kirjoitukset menisivät rentoutuneessa ja keskittyneessä mielentilassa. Jos joku asia koetilanteessa jännittää sinua, kuten vaikkapa läppärin sekoaminen tai ajan loppuminen kesken, mieti toimintamalli sen varalle. Mahdolliset stressireaktiot kokeessa ovat lievempiä, jos olet henkisesti valmistautunut ikäviin tilanteisiin etukäteen.

Viimeinen ilta: Rentoudu ja kertaa rauhassa

Hanki eväät ja varmista, miten ne tulee pakata. Huolehdi, että heräät ajoissa. Vältä viime hetken paniikkiratkaisuja, kuten koko yön pänttäämistä. Jätä kirjat sivuun ja mene ajoissa nukkumaan. Hyvin se menee!

Juttua muokattu 7.1.2020: Artikkelin kuva päivitetty.

  • Motivaatiotreenit osa 5/5 – Näin saavutat tavoitteesi

    Näin saavutat asettamasi tavoitteet.

    Hyvä tavoite on selkeä ja mitattavissa oleva. Motivaatiotreenien viidennessä osassa palataan tarkastelemaan aiemmin asettamiasi tavoitteita. Saat keinoja arvioida, mitkä tavoitteet olet jo saavuttanut ja millaisia ovat tavoitteesi jatkossa.

  • Motivaatiotreenit osa 3/5 – Tunnista voimavarasi ja selätä huono päivä

    Näin pidät huolta voimavaroistasi.

    Olet ehkä huomannut, että stressin lisääntyessä et enää jaksakaan lähteä illalla liikkumaan tai tapaamaan ystäviä. Vähän aikaa ihminen jaksaa sinnitellä voimiensa äärirajoilla, mutta pidemmällä aikavälillä käy huonosti. Motivaatiotreenien kolmannessa osassa opit sekä tunnistamaan omat voimavarasi, säilyttämään ne, että ottamaan niistä kaiken irti opiskelussa.