Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Paineessa pääkuva

Paineessa-kampanja auttaa yo-stressissä

Nainen mustavalkoisessa kuvassa, jota muokattu sumuiseksi
Nainen mustavalkoisessa kuvassa, jota muokattu sumuiseksi Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Loputon kiire, valtava työmäärä ja paineet menestymisestä ovat usean lukiolaisen arkipäivää. Yle Abitreenien Paineessa-kampanja auttaa valmistautumaan lukion suurimpaan urakkaan, ylioppilaskirjoituksiin.

Abitreenit valmistautuu kanssanne kevään 2018 yo-kirjoituksiin suuremmin kuin koskaan aikaisemmin. Paineessa-kampanja käsittelee kirjoituksiin valmistautumista lukiolaisen näkökulmasta, realistisesti ja ymmärrettävästi ilman holhousta.

Autamme tekemään lukusuunnitelman, etsimään kadonnutta motivaatiota ja sopivia opiskelutapoja sekä asettamaan järkeviä tavoitteita ja ennen kaikkea saavuttamaan ne. Tavoitteemme on auttaa jokaista saamaan itsestä paras mahdollinen suoritus irti tärkeänä koepäivänä.

Pelottaa ettei ilman hyvää menestystä pääse jatko-opintoihin eikä sitten enää olekaan tulevaisuutta.― 2. vuoden lukiolainen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän kouluterveyskyselyn (2017) mukaan noin 13 % lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijoista kokee koulu-uupumusta. Puolet lukiolaisista kertoo, että heillä on ollut väsymystä vähintään kerran viikossa. Koulu-uupumuksen taustalla on usein pitkään jatkunutta opiskelusta johtuvaa stressiä. Uupumus on vakava ilmiö, joka voi johtaa masennukseen.

Kymmenet tuhannet lukiolaiset ympäri Suomen jännittävät kirjoituksia. Kutsumme kaikki kevään 2018 yo-kirjoituksiin osallistuvat mukaan yhteiseen valmistautumiseen! Kerro mistä sinä stressaat ja huomaa ettet ole yksin.
#paineessa

Kampanja toteutetaan yhteistyössä Suomen lukiolaisten liiton, Mielenterveyden keskusliiton, Helsingin kaupungin toisen asteen psykologien ja Helsingin kaupungin lukioiden erityisopettajien kanssa.

Juttua muokattu 7.1.2020: Artikkelin kuva päivitetty.

Kommentit
  • Motivaatiotreenit osa 5/5 – Näin saavutat tavoitteesi

    Näin saavutat asettamasi tavoitteet.

    Hyvä tavoite on selkeä ja mitattavissa oleva. Motivaatiotreenien viidennessä osassa palataan tarkastelemaan aiemmin asettamiasi tavoitteita. Saat keinoja arvioida, mitkä tavoitteet olet jo saavuttanut ja millaisia ovat tavoitteesi jatkossa.

  • Motivaatiotreenit osa 3/5 – Tunnista voimavarasi ja selätä huono päivä

    Näin pidät huolta voimavaroistasi.

    Olet ehkä huomannut, että stressin lisääntyessä et enää jaksakaan lähteä illalla liikkumaan tai tapaamaan ystäviä. Vähän aikaa ihminen jaksaa sinnitellä voimiensa äärirajoilla, mutta pidemmällä aikavälillä käy huonosti. Motivaatiotreenien kolmannessa osassa opit sekä tunnistamaan omat voimavarasi, säilyttämään ne, että ottamaan niistä kaiken irti opiskelussa.