Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Paineessa pääkuva

Poimi vinkit tehokkaaseen kielten opiskeluun

Iloinen nainen aurinkolasit päässä katsoo nauraen yläviistoon
Iloinen nainen aurinkolasit päässä katsoo nauraen yläviistoon Kuva: Sára Köteleki/Yle Abitreenit

Kieliä voi opiskella muutenkin kuin sanastoa pänttäämällä. Oletko kokeillut sanamuistipeliä tai aliaksen pelaamista englanniksi? Tai mitä jos viestittelisit kaverin kanssa espanjaksi? Näiden opiskeluvinkkien avulla kielten opiskelusta tulee tehokkaampaa ja helpompaa.

Kielten opiskelu jaetaan usein viiteen eri sisältöalueeseen, jotka toistuvat myös yo-kirjoituksissa: sanasto, kielioppi, tekstin tuottaminen, luetun ymmärtäminen ja kuullun ymmärtäminen. Voit olla hyvä lukemaan ja muistamaan sanoja, mutta jos kielioppi tuottaa hankaluuksia, se vaikuttaa kielitaitoosi.

Mieti, mikä osa-alueista on sinulle vaikein ja missä tunnet tarvitsevasi eniten harjoitusta.

1. Sanasto

 • Flashcardit eli kortit, joihin kirjoitetaan sana, joka pitää kääntää kohdekielelle tai kysymys, johon vastataan kohdekielellä. Kortteja voi käydä läpi yksin tai parin kanssa. Kortteja voi tehdä itse tai tulostaa suoraan netistä.
 • Muistipeli. Kirjoita toiseen korttiin sana suomeksi ja toiseen kohdekielellä. Pelaa korteilla muistipeliä.
 • Alias eli sananselityspeli. Yritä selittää kohdekielinen sana käyttäen kohdekieltä. Itse sanaa tai sen osaa ei saa mainita. Pari arvaa, mikä sana on kyseessä.
 • Ääneen puhuminen. Sanasto karttuu lausuessa ääneen lukemaansa. Kun puhuu ja kuulee kieltä, jäävät sanatkin paremmin mieleen.
 • Pitkien sanojen pilkkominen. Jaa pitkät sanat osiin ja mieti miten ne rakentuvat. Esimerkiksi läsförståelseprov: läs (lukeminen), förståelse (ymmärtäminen), prov (koe).
 • Runoilu. Uusista sanoista voi keksiä runoja. Riimit ja tarinat, eli sanojen liittäminen johonkin yhteyteen, auttavat muistamaan vieraita sanoja.
 • Sanalista eli perinteinen sanojen pänttäys. Opettele kymmenen sanaa kerralla. Kun siirryt seuraavaan sanalistaan, kertaa myös vanha.
 • Nettiharjoitukset. Oppikirjojen kustantamoiden sivut ovat yleensä täynnä erilaisia tehtäviä. Sähköisissä tehtävissä saat palautteen saman tien. Abitreenien sivuilta löytyy myös aiempien vuosien yo-kokeita, joilla voit harjoitella ja joista saa palautteen heti.

2. Kieliopin hallinta

 • Muistisäännöt. Kielioppisäännöistä voi rakentaa runoja, tarinoita tai hassuja lauseita. Moni on ehkä kuullut Portsari Erno:sta, joka viittaa ruotsin substantiivien deklinaatioihin:
Ruotsin deklinaatioiden muistisääntö "portsari Erno"
Ruotsin deklinaatioiden muistisääntö "portsari Erno" Abitreenit
 • Minikielioppilappu, johon voi kerätä omia kielioppi- ja muistisääntöjä, esimerkiksi ruotsin kielessä käytetyt spotpa (subjekti, predikaatti, objekti, tapa, paikka, aika) tai konsukiepre (konjunktio, subjekti, kieltosana, predikaatti). Näin kielioppisäännöt kulkevat mukana kurssista toiseen ja ovat kätevästi mukana virkistämässä muistia. Kielioppisäännöt jäävät myös helpommin mieleen, kun ne on kirjoittanut ylös. Kuvien piirtäminen voi myös auttaa muistamisessa.
 • Värien käyttö. Eri väreillä voi erotella erilaisia asioita. Käytännössä esimerkiksi ruotsin sivulauseen sanajärjestys on kon (konjunktio) su (subjekti) kie (kieltosana tai liikkuva määre) pre (predikaatti) (konsukiepre). Kirjoita lauseita, joissa jokainen lauseenjäsen on eri värillä korostettu.

3. Tekstin tuottaminen

 • Viesti kaverille. Laita viikoittain kaverille pieni viesti kohdekielellä!
 • Prata svenska under rasterna. Or English. O Español.
 • Poimi kirjan kappaleesta kymmenen uutta sanaa ja kirjoita niistä jokin lyhyt tarina. Kaikki sanat pitää käyttää. Opit tekstin tuottamisen lisäksi myös sanastoa.
 • Rakenteen sisäistäminen. Lue jokin kohdekielinen teksti, esimerkiksi lehtiartikkeli, ja hahmota paperille, mistä aineksista teksti koostuu: Mitä kerrotaan ensin? Mitä seuraavaksi? Jokaisella kappaleella on oma ydinajatuksensa. Etsi se ja kirjoita kappaleen viereen. Kun olet purkanut muiden kirjoittamien tekstien rakenteita, sinun on helpompi suunnitella myös omia tekstejäsi.
 • Opettajien korjaamien kirjoitelmien puhtaaksi kirjoittaminen. Kun korjaat omat aineesi, huomaat helposti, mitkä asiat ovat vaikeita ja missä teet eniten virheitä.

4. Luetun ymmärtäminen

 • Lukeminen. Lukemaansa oppii ymmärtämään, kun lukee paljon. Lue kohdekielisiä sanomalehtiä, blogitekstejä tai vaikka keskustelupalstoja. Kun pääset kieleen (tai kulttuuriin) edes vähän sisälle, ymmärtäminen helpottuu.
 • Lue samaa tekstiä yhdessä kaverin kanssa. Poimikaa molemmat mielestänne tekstin keskeisimmät sanat paperille (vähintään 20 sanaa). Käykää sanat yhdessä läpi ja suomentakaa.
 • Jos käytössäsi ei ole sanakirjaa tai teet yo-koetta, silmäile teksti ensin nopeasti läpi. Älä jumiudu yksittäisiin sanoihin, joita et ymmärrä. Yritä löytää tekstin keskeinen ajatus.

5. Kuullun ymmärtäminen

 • Katsele kohdekielisiä elokuvia tai TV-sarjoja ilman tekstitystä tai kohdekielisten tekstien kanssa.
 • Käy selkokielisillä sivustoilla. Hitaammin ja selkeämmin lausuttuja uutisia ja muita äänitteitä tarjoavat muun muassa Simple English News ja 8 Sidor.
 • Kustantamoiden materiaalit. Kielten oppikirjojen kustantamoiden sivuilla saa kuunnella oppikirjojen kappaleita ja digitaalisissa kirjoissa on sanastoja, jotka voi siirtää puhelimeen ja kuunnella silloin, kun haluaa.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin erityisopettajien kanssa ja se on osa Abitreenien Paineessa-kampanjaa.
Paineessa auttaa lukiolaisia valmistautumaan ylioppilaskirjoituksiin henkisesti. Se tarjoaa tietoa ja työkaluja luku-urakasta selviytymiseen ja opiskeluihin liittyvän stressin hallintaan.

Lisätietoa Paineessa-kampanjasta.

Juttua muokattu 7.1.2020: Artikkelin kuva päivitetty.

 • Motivaatiotreenit osa 5/5 – Näin saavutat tavoitteesi

  Näin saavutat asettamasi tavoitteet.

  Hyvä tavoite on selkeä ja mitattavissa oleva. Motivaatiotreenien viidennessä osassa palataan tarkastelemaan aiemmin asettamiasi tavoitteita. Saat keinoja arvioida, mitkä tavoitteet olet jo saavuttanut ja millaisia ovat tavoitteesi jatkossa.

 • Motivaatiotreenit osa 3/5 – Tunnista voimavarasi ja selätä huono päivä

  Näin pidät huolta voimavaroistasi.

  Olet ehkä huomannut, että stressin lisääntyessä et enää jaksakaan lähteä illalla liikkumaan tai tapaamaan ystäviä. Vähän aikaa ihminen jaksaa sinnitellä voimiensa äärirajoilla, mutta pidemmällä aikavälillä käy huonosti. Motivaatiotreenien kolmannessa osassa opit sekä tunnistamaan omat voimavarasi, säilyttämään ne, että ottamaan niistä kaiken irti opiskelussa.