Hyppää pääsisältöön

"Uin haisevissa, syvissä vesissä" – Riku Rantala haastatteli Kumpulan kidutussurmasta elinkautisen istunutta Pedro Avilaa

Aamuyöllä 21.6.2001 Kumpulan Limingantiellä perittiin huumevelkaa raa’alla väkivallalla. Mitä miettii mies, joka istui tapahtumien johdosta elinkautisen - omasta mielestään väärin perustein? Katso koko Riku Rantalan tekemä erikoishaastattelu yllä olevalta videolta.

Kumpulan kidutussurmaksi kutsutussa murhassa 18-vuotias uhri kuoli tunteja kestäneiden, poikkeuksellisen julmien väkivaltaisuuksien seurauksena.

Teosta tuomittiin elinkautiseen vankeuteen Pedro Avila-Mahkonen. Hänen tapaustaan käydään läpi Perttu Häkkisen uutuuskirjassa Hukkuminen. Avila sanoo olevansa syytön murhaan.

– Oikeudenmukainen tuomio tapahtumista olisi ollut tuomio törkeästä pahoinpitelystä, sanoo Avila nyt Docventuresin Riku Rantalan haastattelussa.

Avila toivoo, että kirja saa ennen kaikkea aikaan yhteiskunnallisen keskustelun siitä, miten oikeusvaltio-Suomi toimii.

– Kuka nyt ei toivoisi sitä, että vääryys korjattaisiin. Se olisi hienoa, mutta se ei ole mun missio. Kirjan kautta saan jätettyä perinnön ja puristettua totuuden julki. Jätän perinnön mun tyttärille siitä, mitä on tapahtunut. Jotta ne jonain päivänä voi kattoa, mitä se faija oli, kertoo Avila haastattelussa.

Ensimmäiset vuodet tapahtumien ja tuomion jälkeen Avila sanoo uineensa haisevissa, syvissä vesissä. Hänen mukaansa 14 vuotta vankilassa tekivät “raakile-Pepestä” ihmisen, jolla on nyt välineet käsitellä asioita ja tehdä itse itsensä onnelliseksi.

– Mediataation työkaluilla lähdin sitä olotilaa muuttamaan itselleni hyväksi. Koin yksin pienessä sellissä aikamoisiakin onnen tunteita, kertaa Avila.

Pedro Avila-Mahkonen

  • Tekohetkellä 25 -vuotias
  • Helsinkiläinen malli, aerobic-ohjaaja ja entinen maajoukkuetason jalkapalloilija
  • Isä espanjalainen, äiti suomalainen
  • Tuomittiin elinkautiseen hovioikeudessa vuonna 2003
  • Korkein oikeus ei antanut valituslupaa
  • Pääsi ehdonalaiseen 2015

Katso Avilan pidempi haastattelu jutun videosta.

Avila on vieraana myös Docventuresin suorassa tv-lähetyksessä keskiviikkona 11.10. klo 21 Yle TV2:ssa sekä 12.10. Yle Puheella klo 15.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures