Hyppää pääsisältöön

Vuoden toimittajaksi valittu YleX:n Anne Lainto: “En soita mitään musiikkia radiossa, jota en voi allekirjoittaa”

Media-ala on vienyt Anne Lainnon niin aiemmin inhoamiinsa Euroviisuihin kuin yhteiskuvaan lapsuuden lempibändinsä kitaristin kanssa. Juuri palkittu toimittaja elää nyt radiounelmaansa.

YleX:n palkittu toimittaja Anne Lainto. // Kuva: Juuli Aschan/YleX

YleX:n musiikkitoimittaja Anne Lainto palkittiin viikonloppuna Vuoden toimittajana vuosittaisessa Musiikki & Median Industry Awards -gaalassa Tampereella.

Lainto aloitti työharjoittelijana YleX:ssä vuonna 2011. Hän on tehnyt uransa aikana niin radiota, nettiä kuin televisiotakin. Tällä hetkellä hän juontaa Uuden musiikin aamuvuoroa joka arkipäivä kello 10-11. Lainto tekee siis musiikin erikoisohjelmaa primetimessa. Hänen ohjelmassaan ei soi soittolistan kappaleet, vaan Lainto valitsee biisinsä päivittäin itse.

- Lähtökohtaisesti en soita mitään sellaista musiikkia ohjelmassani, jota en voi jollain tavalla allekirjoittaa, Lainto kommentoi.

Anne Lainto haaveili teinistä asti radiourasta, mutta suurin näkyvyys tuli ensin tv:stä, kun juuri YleX-harjoittelunsa lopettanut Lainto valittiin UMK-juontajaksi. 23-vuotias Lainto koki heti uransa alussa kovimman kritiikin.

- Järkytyin palautteesta, kun musta tuli yhdessä yössä tv-juontaja. Yhtäkkiä kaikella duunilla, mitä olin tehnyt, ei ollut enää mitään väliä. Vähäteltiin, että sain paikan, koska mua pidettiin  hyvännäköisenä. Enhän mä alun perin edes tähdännyt tv-hommiin, vaan radioon. En ole koskaan halunnut tehdä töitä ulkonäöllä tai näyttää missiltä, joten leikkasin hiuksetkin sen takia. Tuntuu, että nuoria naisia rakastetaan dumata.

Anne Lainto juontaa YleX:n Uuden musiikin aamuvuoroa. // Kuva: Juuli Aschan/YleX

30-vuotias Anne Lainto on koulutukseltaan medianomi. Ennen YleX:ää hän työskenteli muun muassa Radio Auran Aalloilla Turussa sekä Rogmo FM:ssä Salossa. Lisäksi hän on soittanut selloa, pianoa ja kitaraa sekä opiskellut itsenäisesti musiikkihistoriaa.

Lapsena Lainto kuunteli äitinsä c-kasetteja leikkiessään. Myöhemmin luurit täyttyivät Hansonin musiikista, mutta sen jälkeen rock vei mennessään. Lyhyen Apulanta-vaiheen jälkeen Lainto löysi suosikkibändinsä Red Hot Chili Peppersin, jonka kitaristin Josh Klinghofferin hän tapasi hiljattain työn merkeissä.

- Oli maailman isoin juttu tavata mun kaikkien aikojen lempibändin kitaristi. Mulla oli sellainen iso RHCP-raamattu, jonka tein teininä. Etsin sen mökiltä ja liimasin meidän yhteiskuvan siihen. 15-vuotias Anne ei olisi voinut uskoa sitä.

Teini-ikäinen Anne Lainto ei olisi voinut kuvitellakaan soittavansa kaikkia niitä musatyylejä, joista hän nykyään nauttii.

- Kuuntelimme lukiossa kuviksen tunneilla YleX:ää. Haukuin varmaan 80 prosenttia siitä musiikista, koska se oli niin valtavirtaa ja poppia. Olin tosi puritaani siinä rock-jutussani. Tiesin itse, mikä on hyvää ja mikä huonoa. Mitä pienempi bändi, sen parempi. Sitten YleX:llä jouduin laajentamaan musamakuani ja löytämään kaikista genreistä jotain hyvää. Nykyään tykkään tosi paljon erilaisista genreistä. Olen saanut paljon, kun olen ollut avarakatseisempi musiikin suhteen.

Tuo lukiolainen Anne ei olisikaan voinut ikinä uskoa päätyvänsä Euroviisuihin.

- En voinut sietää Euroviisuja aikoinaan, mutta oli niin hieno kokemus seurata Krista Siegfridsiä Malmössä. Kristan koko meininki oli aivan mahtava. Olin tietysti perehtynyt viisuihin myös ennen sitä.

Uudet löydöt

Anne Lainto rakastaa työtään musiikkitoimittajana, koska hän saa päivittäin etsiä ja löytää uutta musiikkia. Lainto ottaa esille YleX:n Nosteessa-kategorian, jonka kautta nostetaan radiosoittoon sellaisia bändejä ja artisteja, joilla ei vielä ole levytyssopimusta. Sen myötä ovat tulleet laajemmin esille muun muassa Töölön Ketterä, Sonny, Vesta ja Mouhous.

- Olen sitä mieltä, ettei yksi ihminen löydä ketään. Artisti on kuitenkin tehnyt sen varsinaisen työn. Meillä on ollut upeita Nosteessa-artisteja, kuten Töölön Ketterä. Joo, olin ensimmäinen ihminen, joka bongasi sen sieltä järjestelmästä ja ajattelin, että se on tosi kova, mutta jos joku muu olisi katsonut sen ensin, niin hän olisi löytänyt sen ekana.

- Meidän entinen musiikkipäällikkö Peppi Puljujärvi päätti silloin nostaa biisin soittolistalle ja muutkin uskoivat siihen kanavalla. Enhän mä yksin nostanut sitä yhtyettä siihen suosioon YleX:llä. Tätä tehdään yhdessä.

Anne Lainto palkittiin viikonloppuna. // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Tällä hetkellä Anne Lainto uskoo, että seuraavat isommin breikkaavat tulevaisuuden lupaukset ovat Pesso, $NOW, SUAD, Rony Rex ja LXANDRA.

Lue myös:

YleX:lle kaksi palkintoa Industry Awards -gaalassa: Vuoden kotimainen musiikkimedia ja Vuoden toimittaja