Hyppää pääsisältöön

Emmi Itäranta: Planeetta jolla elämme on muuttumassa toiseksi

Verkkolukupiirissä Elina Hirvosen Kun aika loppuu
Verkkolukupiirissä Elina Hirvosen Kun aika loppuu Kuva: Yle/Annukka Palmén-Väisänen Emmi Itäranta,Elina Hirvonen,Kirjojen Suomi,Lukupiiri

Kirjojen Suomen verkkolukupiirissä luetaan Elina Hirvosen romaani Kun aika loppuu (2015). Lukupiirin vetäjä, kirjailija Emmi Itäranta on käsitellyt omissa teoksissaan ilmastonmuutosta. Siksi hän valitsi luettavaksi Elina Hirvosen lähitulevaisuuteen sijoittuvan tarinan.

Teksti: Emmi Itäranta

Jos kirjailijalta kysyy, mitä hyviä kirjoja hän on viimeksi lukenut, vastauksena on usein hieman puolusteleva ”En ehdi lukea niin paljon kuin haluaisin.” Lukeminen on sanojen prosessointia siinä missä kirjoittaminenkin. Siksi lukeminen on kirjoittamiselle välttämätöntä. Se kuitenkin myös käyttää samaa ajatusenergiaa, jota kirjailija tarvitsee oman työnsä edistämiseen.

Aikaa ja aivokapasiteettia lukemiseen ei aina jää paljon, ja jotkut kokevat, että omaan tekstiin tarttuu liian helposti vaikutteita. Olen itsekin joutunut jättämään romaanin kesken, koska minusta tuntui, että sen tyyli alkoi suodattua kirjoitustyöhöni väärällä tavalla.

Tämä on osasyy siihen, miksi Elina Hirvosen romaani Kun aika loppuu on minulta yhä lukematta. Tiedän romaanin käsittelevän osittain samankaltaisia teemoja kuin ne, joihin olen tarttunut omissa kirjoissani: ilmastonmuutos ja siihen liittyvä sosiaalinen eriarvoisuus, resurssien – kuten juomaveden – epätasainen jakautuminen, ihmisyyden muuttuva paikka maailmassa, jonka ihminen on itse toiminnallaan muuttanut.

Kun aika loppuu kiinnosti minua heti ilmestyessään juuri tämän tematiikan vuoksi, mutta sen lukeminen oman romaanin hektisessä kirjoitusvaiheessa tuntui huonolta ajatukselta. Hirvosen esikoisromaani Jotta hän muistaisi saman teki aikoinaan suuren vaikutuksen kielellisellä tarkkuudellaan ja ihon alle menevällä ihmiskuvauksellaan. Entä jos alkaisin vahingossa kuulostaa toiselta kirjailijalta, koska hänen tekstinsä puhuttelisi minua niin vahvasti?

Pyrkimys ymmärtää ihmisen ympäristöön jättämiä jälkiä, jotka eivät ole pyyhittävissä pois, on tullut taiteeseen jäädäkseen.

Valitsin kirjan Ylen lukupiiriin, sillä nyt on sen aika. Ilmastonmuutos on tehnyt tuloaan kirjallisuuteen jo pitkään, samalla tavoin kuin se tekee tuloaan todellisuuteen, jossa elämme: vähitellen taustalla hiipien ja vaikuttaen, murtautuen toisinaan esiin mieleenjäävinä kuvina, jotka muistuttavat sen olemassaolosta, etenemisestä ja vaikutuksista.

Pyrkimys ymmärtää ihmisen ympäristöön jättämiä jälkiä, jotka eivät ole pyyhittävissä pois, on tullut taiteeseen jäädäkseen. Henkilökohtaisesti uskon, että tästä on kasvamassa merkittävä piirre, joka tulee osaltaan määrittelemään viime vuosisadan jälkipuoliskon ja koko tämän vuosisadan kaikkia taiteenlajeja, ei ainoastaan kirjallisuutta.

Silti ilmastonmuutoksesta kirjoitetaan Suomessa yhä suhteellisen vähän fiktiota. Ilmeisimmät esimerkit, kuten Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa, ovat löydettävissä tieteislajityypistä.

Suomalainen kirjallisuus katsoo useammin taaksepäin kuin tulevaan. Kun aika loppuu poikkeaa tästä katsomalla lähitulevaisuutta nykyhetkestä käsin, yhteiskunnallisten ongelmakohtien kautta vailla spekulatiivisen fiktion etäännyttävää linssiä. Se tekee Hirvosen romaanista tämän hetken polttavien kysymysten kuvan.

Tartun kirjaan uteliaana ja toivon, että moni lukija intoutuu keskustelemaan sen sisällöstä: siitä, mitä meidän ympärillämme tapahtuu juuri nyt. Mikä voisi olla suurempi asia kuin se, että planeetta, jolla elämme, on muuttumassa toiseksi?

Mitä mieltä sinä olet Elina Hirvosen romaanista Kun aika loppuu? Tule mukaan Emmi Itärannan vetämään verkkolukupiiriin 2.11. klo 19 osoitteessa yle.fi/kirjojensuomi

Lue Elina Hirvosen Kun aika loppuu e-kirjana

Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon
Lataa kirja -nappi, eli paina tätä siirtyäksesi e-kirjastoon 101kirjaa

Klikkaamalla linkkiä siirryt Kansalliskirjaston verkkokirjastoon. Päästäksesi lukemaan kirjoja tarvitset Yle Tunnuksen tai voimassa oleva kirjastokortin. Voit lukea kirjan eri PC, iOS ja Android -päätelaitteiden selaimilla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Kirjojen Suomi