Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kotimaista draamaa pimeän puolelta – Pakanamaan kartta ja paljon muuta nyt Areenassa

Haltijat lähtevät Zadariasta (Elina Aalto, Pinja Hahtola, Mervi Takatalo ja Ilona Nevalainen).
Siamin tytöt on komea live-roolipelaamissarja. Haltijat lähtevät Zadariasta (Elina Aalto, Pinja Hahtola, Mervi Takatalo ja Ilona Nevalainen). Kuva: Jyrki Valkama / Yle Siamin tytöt

Areena on täyttynyt tarinoista, jotka liikkuvat vierailla ja vaarallisilla vesillä. Katsottavaksi tulevat muun muassa sellaiset toivotut kotimaiset draamasarjat kuin Pakanamaan kartta, Tuntemattomalle jumalalle, Siamin tytöt ja Stalkkeri. Myös nettisensaatioksi noussut pelottava Aasi, Morso ja Mouru -sarja tekee paluun.

Yllä mainittujen ohjelmien lisäksi Toivotut: pimeää ja vaarallista -pakettiin kuuluvat Kvartetti ja Varokaa putoavia esineitä -sarjat sekä Jumalan mustetta -elokuva. Ohjelmat ovat katsottavissa Areenassa vuoden.

Pakanamaan kartta on Neil Hardwickin kuusiosainen suurteos vuodelta 1991. Kuvaussihteeri Helena Koskinen (Mari Rantasila) saa vakavan aivovamman työtapaturmassa – jos se on tapaturma. Helenan rakastaja, studio-ohjaaja Tapani Helander (Vesa Vierikko) pitää huolta Helenasta. Tapani alkaa ymmärtää, etteivät tapahtumat Helenan ympärillä ole yksioikoisia. Katsoja viedään elämän ja kuoleman perimmäisten kysymysten äärelle.


Lue lisää Pakanamaan kartta -sarjasta Elävän arkiston artikkelista.

Tuntemattomalle jumalalle on viisiosainen draamasarja, joka kertoo vakoojan tarinan sodanjälkeisen Suomen vaaran vuosina 1940-luvulla. Taivaalta putoaa palava mies. Hän menettää kasvonsa ja muistinsa, mutta löytää rakkauden. Vakoojana pidätetystä miehestä tulee valtiollisen poliisin Valpon etsivä Ivan Smith. Saako Ivan tietää totuuden itsestään ja mikä tai kuka on tuntematon jumala?

Vuonna 1993 ensiesitetyn sarjan on käsikirjoittanut Jukka Vieno ja ohjannut Hannu Kahakorpi. Näyttelijöinä muun muassa Esko Salminen, Jonna Järnefelt, Mattti Oravisto, Pirkka-Pekka Petelius ja Satu Silvo.

Neliosainen Kvartetti on kertomus seikkailupolitiikkaan osallistuneesta sekauintikvartetista, jonka toiminta päättyi ilmiantoon 1950-luvulla. Nyt eletään vuotta 1990 ja mies menneisyydestä ilmestyy muuttamaan veteraanien elämän. Jimi, muusikko ja perheenisä, havaitsee äkkiä isänsä kadonneen jäljettömiin. Sitten häipyy vaimo ja kohta lapsetkin. Petos, perhe-elämä, kosto ja juhlapyhien vietto soittelevat säveliään.

Käsikirjoittanut ja ohjannut Juha Rosma. Näyttelijöinä muun muassa Timo Torikka, Lena Meriläinen, Mikko Majanlahti, Liisamaija Laaksonen ja Carl-Kristian Rundman.

Kaksiosaisessa Stalkkerissa yksinhuoltajaäiti Elina ihastuu kaupungilla tapaamaansa arkkitehtiin. Pian miehen käytös alkaa muuttua ja hyvältä vaikuttanut suhde kääntyy oudoksi. Painajainen asettuu taloksi nuoren Elinan elämään. Kun läheisyys muuttuu uhkaksi ja rakkaus peloksi, kun elämä ei enää ole omissa käsissä, on pakko tehdä jotain. Pian Elinan elämästä tulee kaoottista. Työpaikalla alkaa tapahtua omituisia epäselvyyksiä, joihin Elina näyttäisi olevan syyllinen.

Rooleissa nähdään Helena Vierikko, Sampo Sarkola, Petja Lähde ja Karoliina Blackburn. Ohjaus Juha Rosma ja käsikirjoitus Marko Järvikallas.

Varokaa putoavia esineitä on kolmiosainen sarja, jossa häitään suunnitteleva Helsingin yliopiston Geologian laitoksen tutkija Hanna Hallanheimo saa komennuksen työmatkalle Lappiin, missä on alkanut esiintyä jokavuotista ufohysteriaa. Komea metsuri horjuttaa tutkijan epäilevää suhtautumista ufoilmiöihin. Hannan ura, avoliitto ja mielenterveys joutuvat koetukselle. Hänen on ylitettävä itsensä ja tieteellisen ajattelun rajat ennen kuin hääkellot soivat. Kenelle?

Sarjan on kirjoittanut Jukka Vieno, ohjannut Kari Franck. Näyttelijöinä nähdään muun muassa Jonna Järnefelt, Santeri Kinnunen ja Matti Tuominen.

Jumalan mustetta on tämän paketin ainoa elokuva. Oli kerran pieni pieni poika, joka asui suuressa suuressa metsässä ja muuttui pahaksi pahaksi sudeksi. Käsikirjoitus Jukka Mäkinen, ohjaus Ville Mäkelä. Päärooleissa Pekka Huotari, Outi Mäenpää ja Paavo Pentikäinen.

Larppausta ja pelottavia nukkeja

Siamin tytöt on näyttävä kuusiosainen liveroolipelisarja, johon musiikin on tehnyt Stratovarius-yhtyeen Timo Tolkki. Nykyajan ja fantasiamaailman rajat hämärtyvät, kun ryhmä nuoria kokoontuu pelaamaan keskiaikaan sijoittuvaa live-roolipeliä. Pelimaailman valtakuntaa hallitsee oikeamielinen kuningas, mutta haltijakuningattaren salaperäiset matkat herättävät kansassa levottomuutta. Kuka on vakooja, kuka ystävä? Tosielämässä punnitaan myös omat valinnat, rakkaus ja ystävyys. Meneekö toden ja pelin raja rikki?

Vuonna 2001 esitetyn sarjan rooleissa nähdään tuttuja kasvoja, kuten Elsa Saisio, Mervi Takatalo, Reino Nordin ja Arttu Kapulainen. Sarjan on ohjannut ja käsikirjoittanut Marjut Komulainen.

Aasi, Morso ja Mouru on vuosina 1999-2001 nähty lasten nukkesarja. Vuonna 2015 sarja nousi otsikoihin, kun sen päähahmojen pelottavuutta muisteltiin Nyt.fi-sivustolla.

Yksin asuvaa Aasia pelottaa, sillä liikkeellä on vaarallisia morsoja. Aasi jos kuka tietää, millaisia morsot ovat, vaikkei ole semmoista koskaan nähnytkään. Onneksi Aasin kaveriksi muuttaa pikkuinen Myrsy. Vaan kuka on Myrsy ja millaiseksi elämä muuttuu, kun taloon muuttaa myös Mouru.

Aasi, Morso ja Mouru perustuu Tuula Kallioniemen samannimisiin lastenkirjoihin. Sarjan on ohjannut Olli Löytönen ja keskiössä olevat nuket ovat Erja Mikkolan luomuksia.