Hyppää pääsisältöön

Neil Hardwick: "Pentti Linkolan tapaaminen innoitti tekemään Pakanamaan kartan"

Neil Hardwick
Ohjaaja Neil Hardwick Pakanamaan kartan kuvauksissa noin 27 vuotta sitten. Neil Hardwick Kuva: Yle Pakanamaan kartta

Neil Hardwickin luoma kulttisarja Pakanamaan kartta (1991) on nyt kokonaisuudessaan katsottavissa Yle Areenassa. Sen kunniaksi Hardwick kertoo Teemalla Arkistovieraana -ohjelman tuoreessa haastattelussa muun muassa, miksi sarjan keskeiseksi aiheeksi nousi ekoterrorismi. Illan toisena ohjelmana nähdään niin ikään 90-luvun alussa tehty dramatisoitu dokumentti Uni ekoterrorista.

OHJELMAPAKETTI TEEMALLA:
Torstaina 12.10. klo 22.50
Perjantaina 13.10. klo 14.45
Maanantaina 16.10. klo 12.00

Neil Hardwickin käsikirjoittama ja ohjaama 6-osainen Pakanamaan kartta oli täysin uudenlainen teos suomalaisen television historiassa. Sarja edusti uutta tv-kerrontaa sekä nosti esiin uuden, ajankohtaisen aiheen, ekoterrorismin.

Pakanamaan kartassa käsiteltiin ekoterrorismia aikana, jolloin terrorismi sanana esiintyi uutisissa vielä varsin harvoin.

"Ekoterrorisimista tuli todellakin Pakanamaan kartan aihe, mutta sarjan rakenne, ilmaisu ja muoto olivat minulle aihettakin tärkeämpiä", toteaa Neil Hardwick. Ekoterrorismin perusajatus on taloudellisen tappion aiheuttaminen yrityksille, jotka eivät piittaa ympäristöarvoista ja suorastaan hyötyvät ympäristön tuhoamisesta.

Linkolan kanssa puhuttiin "hyvään pakottamisesta"

Neil Hardwickilla oli MTV:llä 1990-luvun taitteessa oma suosittu keskusteluohjelma, johon hän halusi vieraaksi Pentti Linkolan. ”Olin lukenut Pentti Linkolan kirjoja. Soitin hänelle ja pyysin häntä ohjelmaani, mutta hän kieltäytyi. Linkola ei halunnut televisioon, eikä varsinkaan Maikkarille", Hardwick kertoo.

Neil Hardwick ei antanut periksi. Hän ajoi puhelua seuranneena päivänä Linkolan pihaan ja kutsumaton vieras pääsi kuin pääsikin sisään. Tuntien keskustelujen jälkeen Linkola suostui Hardwickin vieraaksi suoraan lähetykseen, mutta ehtona oli, että mitään tyhjän jauhantaa hän ei kuuntelisi. "Minä kävelen välittömästi ulos suorasta lähetyksestä, jos keskustelu on vähänkään tylsää, Pentti Linkola sanoi minulle”, Hardwick muistelee.

Linkola kuitenkin pysyi studiossa ja keskustelun yksi pääteema oli ”hyvään pakottaminen”. Linkola ja Hardwick puhuivat siitä, miten ihminen on saattanut maapallon niin surkeaan tilaan, että se pakottaa käyttämään äärimmäisiä keinoja sen puolustamiseksi ja pelastamiseksi. ”Niistä keskusteluista syntyi Pakanamaan kartan perusaihe, ekoterrorismi”, Neil Hardwick toteaa.

Studio-ohjaaja Jukka Santikko käsittelee kameraa, Mari Rantasila ja Erkki Saarela näyttelevät  televisiosarja Pakanamaan kartan kuvauksissa Redcarissa, Pohjois-Yorkhiressa Isossa-Britanniassa vuonna 1990.
Pakanamaan kartassa näyttelivät mm. Mari Rantasila ja Erkki Saarela. Studio-ohjaaja Jukka Santikko käsittelee kameraa, Mari Rantasila ja Erkki Saarela näyttelevät televisiosarja Pakanamaan kartan kuvauksissa Redcarissa, Pohjois-Yorkhiressa Isossa-Britanniassa vuonna 1990. Kuva: Yle. Pakanamaan kartta,televisiokuvaus

Laulava salapoliisi puuttuu peliin

Yle TV2 oli tilannut Neil Hardwickiltä jännitysarjan ja Hardwick kirjoitti sen perinteisenä kronologisena jatkokertomuksena. Hän ehti kiinnittää päänäyttelijät Mari Rantasilan ja Vesa Vierikon ja käsikirjoitus oli jo valmis. Sitten tapahtui jotain.

”Näin televisiosta Dennis Potterin The Singing Detective (Laulava salapoliisi) –sarjan. Olin aivan haltioissani! Mikään televisioteos ei ole tehnyt minuun yhtä suurta vaikutusta", Hardwick huokaa.

The Singing Detective kertoo sairaalassa makaavasta kirjailijasta, joka muistelee lapsuuttaan, omaa kirjallista tuotantoaan ja mukana on myös nykyhetki ja houreiset kuvitelmat. Kerronta kulkee ilman minkäänlaista kronologiaa ja on hyvin sirpaleista, mutta palaset yhdistyvät ja katsoja pysyy koukussa.

"Laulava salapoliisi pisti käsitykseni tv-dramaturgiasta kokonaan uusiksi”, Hardwick tunnustaa. Hän perui näyttelijävaraukset ja ryhtyi kuumeisesti kirjoittamaan sarjaa kokonaan uudestaan. Syntyi ihmsisuhteista, muistinmenetyksestä ja kansainvälisestä ekoterrorismista kertova Pakanamaan kartta, joka rikkoi perinteisen tv-kerronnan rakenteet.

Mari Rantasila ja Vesa Vierikko sarjassa Pakanamaan kartta
Mari Rantasila ja Vesa Vierikko sarjan kuvauksissa. Mari Rantasila ja Vesa Vierikko sarjassa Pakanamaan kartta Pakanamaan kartta

Taiteellista paskaa!

Pakanamaan kartta teki suomalaista televsiohistoriaa ja oli yksi aikansa puhutuimmista tv-ohjelmista. Se kirvoitti väkeviä kommentteja niin yleisössä kuin Yleisradion sisälläkin. "Olen hirveän onnellinen ja samalla surullinen työurani suhteen. Onnellinen siksi, että sain tehdä paljon hienoja televisiojuttuja, joista Pakanamaan kartta on minulle se tärkein. Surullinen siksi, että se jäikin sitten viimeiseksi lajissaan."

"Tuottaja katsoi sarjan ja sanoi minulle, että olet tehnyt taiteellista paskaa. Tällaista ei sitten enää koskaan tehdä. Televisio on teollisuutta, ei taidetta", Hardwick muistelee saamaansa palautetta. "Tajusin, että kunnianhimoisia draamasarjoja ei tultaisi enää tilaamaan minulta."

Ohjaaja, käsikirjoittaja Neil Hardwick televisiosarja Pakanamaan kartan kuvauksissa Suomessa vuonna 1990.
Neil Hardwick Pakanamaan kartan kuvauksissa Ohjaaja, käsikirjoittaja Neil Hardwick televisiosarja Pakanamaan kartan kuvauksissa Suomessa vuonna 1990. Kuva: Antero Tenhunen / Yle Pakanamaan kartta,Neil Hardwick

Jatkuva taloudellinen kasvu tappaa lopulta

Pakanamaan kartan ensiesityksestä on kulunut kohta kolmekymmentä vuotta, mutta maailma ei ole mennyt parempaan suuntaan. Vuosikymmeniä sitten käyty keskustelu Pentti Linkolan kanssa muistuu mieleen. ”Kyllä minua todellakin ahdistaa mihin olemme menossa. Minulla on lapsenlapsia, enkä näe heidän tulevaisuuttaan lainkaan valoisana. Jatkuvaan kasvuun tähtäävä kapitalismi tappaa meidät, ellemme tapa kapitalismia”, Hardwick pohtii.

Tämänhetkiseen omaan elämänsä hän on kuitenkin tyytyväinen. ”Minulla on työelämän vaihdevuodet käynnissä. Olen tajunnut, etten enää saa tv-töitä, mutta muuten asiat ovat mallillaan. Vietän talvet Espanjassa ja kesät Suomessa, joten mikäs tässä!”

Arkistovieraana: Neil Hardwick

Voiko ekoterrorismi olla totta?

1990-luvun taitteessa ympäristöaktivismi ja ekoterrorismin mahdollisuus olivat pinnalla olevia puheenaiheita. Samoihin aikoihin Pakanamaan kartan kanssa Ylen Mediakomppania tuotti Kari Kontion ohjaaman dokumentin Uni ekoterrorista. Ohjelmassa haastatellaan luonnonsuojelun ja ympäristöliikkeen näkyviä hahmoja Erkki Pulliaisesta Heidi Hautalaan sekä vastapainoksi myös poliisihallinnon edustajaa. Dramatisoiduissa osuuksissa nuoret näyttelijät Leea Klemola ja Hillevi Härkönen esittävät ekoterroristista iskua suunnittelevia aktivisteja.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa