Hyppää pääsisältöön

Rastahiuksien hoidon ja huollon ABC

Tuhkimotarinoiden Nanna rastahuollossa
Nannan rastat ovat puolisen vuotta vanhat. Hänen toiveessaan on saada hiuksiin lisää tuuheutta. Tuhkimotarinoiden Nanna rastahuollossa Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita

Tuhkimotarinoiden Nanna toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja laitatti 32-vuotiaana rastat. Huollettuna rastat voivat kestää jopa kymmeniä vuosia.

Tuhkimotarinoiden Nanna rastoja huolletaan.
Huollettua rastaa voi koristaa punomalla sen joukkoon Irtohiuksia parsinneulalla tai virkkuukoukulla Tuhkimotarinoiden Nanna rastoja huolletaan. Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita,Rastatukka

Puhtaus on tärkeintä

Pese päänahka säännöllisesti kevyellä sampoolla. Vältä liian hoitavia tuotteita, ettei hiuksista tule liukkaat: silloin ne eivät rastoitu. Kuivata tukka föönillä tai anna kuivua vapaasti. Hoida kuivaa ja hilseilevää päänahkaa tarvittaessa kosteuttavilla tipoilla.

Tuhkimotarinoiden Nanna rastoja huolletaan.
Hiuksia tupeerataan takuille, jotta hiukset alkavat rastoittumaan. Tuhkimotarinoiden Nanna rastoja huolletaan. Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita Rastatukka,tuhkimotarinoita

Irrottele rastoja kosteina

Rastoja erotellaan toisistaan nykimällä niitä tyvestä erilleen. Koska hius hieman venyy kosteana, nykiminen kannattaa tehdä pesun jälkeen silloin tällöin. Ole varovainen, ettet katko hiuksia. Myös pakkanen murentaa kosteita hiuksia, joten kuivata rastat talvella huolellisesti ennen ulkoilua.

Tuhkimotarinoiden Nanna rastahuollossa.
Nannan suorat etuhiukset tupeerattiin ensin pötköille ja sen jälkeen rullattiin permanenttirullalle. Tuhkimotarinoiden Nanna rastahuollossa. Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita Rastatukka,tuhkimotarinoita

Tiivistä rastoja vahalla

Saat tiiviimmät rastat, kun pyörittelet niihin mm. mehiläisvahaa sisältävää rastavahaa. Aloita vahan levitys rastan tyvestä. Myös pyörittely ilman vahaa jämäköittää rastaa.

Rastoilla kohti naisellisuutta ja metsänkeijua

Millaiset ovat Nannan haaverastat? Outi Broux pyysi, että Nanna kirjoittaisi hiuksilleen kirjeen. Näin haluttiin varmistua, että tukasta tulisi muuttumisleikissä juuri oikeanlainen.

Tuhkimotarinoiden Nannan uudet rastat.
Tuhkimotarinoiden Nannan uudet rastat. Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita Rastatukka,tuhkimotarinoita
"Rakkaat hiukseni"

Rakkaat hiukseni,
hennot tiuhaan sikiävät ohuet karvaseni! Uskollisesti olette päässäni pysyneet kaikki nämä vuodet! Vaikka itse asiassa ette te aina ole pysyneet, kituvuosina kävi kato. Kasvoitte takaisin kuitenkin. Minä muistelen teitä.

“Pellavapää!” -huusivat tädit ja sedät ja taputtivat päälakea. Inhosin sitä. En pitänyt liian vaaleasta tukasta, vaan kadehdin maantiepäitä, jotka solahtivat massan sekaan sopuisasti. Vartuttuani opin kyllä tykkäämään kovastikin suomineidon vitivaaleasta tukasta. Nyt vuodet ovat vieneet kirkkaimman kiillon pois. Vitivaaleus vanhentunut, harmaus hiipii hiljaa.

Pääkoppani on kokenut monia - sisäisesti ja ulkoisesti. On ollut lyhyttä, pitkää, suoraa ja kiharaa. Alaselkään asti ulottuva takkutukka oli harjan vihollinen. Sisko yritti sitä kerran taltuttaa, harjasi 45 minuuttia ja luovutti. Minä pidin muhkeasta inkkaripäästäni, harjaamaton, kesyttämätön reuhka. Joskus raidat kävivät hetken vieraana, kerran olin kuparipää. Siitä pidin! Se meni ohi vain liian nopeasti.

Vaan rastoista haavelin aina. Katselin kaukaa aitoja takkupäitä ja koin sielujen sympatiaa. Koin jotain itsessäni puuttuvan. Takkupäät tuntuivat tutuilta. Pitkään annoin muiden ihmisten vaikuttaa, ja unohdin sen, mistä haavelin. Olin haaveillut kauan. Laitoin hiukset ponnarille ja olin joku, joka ei ollut minä.

Kunnes kapinasieluni jälleen koputti ovelleni kymmenen vuotta uinuttuaan: haamutakkutukka täällä taas, joko olisi aika? Ja aika viimein oli. Oli aika toteuttaa se vanha haave ja karistaa skeptikoiden mielipiteet kintereiltäni. Nanna 33 vee otti rastat. Viimein.

Olisin halunnut lopettaa tämän kirjeen niin, että tulisin kotiin, kuuluisi KLIK ja kokisin viimein olevani se, joka olen, kuontaloani myöden. Vaan ei liian helppoa loppua sentään. Olen matkalla! Toivon pääni löytävän ulkoisen (ja sisäisen) muhkeutensa ja kasvavan täyteen mittaansa. Toivon vienon naisellisuuden ja villin metsänkeijun löytävän päähäni.

Vapautta kaipaan eniten, näkyköön vapaus tukassani myös!
Nanna

Tuhkimotarinoiden Nannan rastoihin lisättiin oranssia tehosteväriä.
Rastojen sekaan voi lisätä erilaisia koristeita. Nanna hiuksiin lisättiin oranssia kuitua tuomaan keijukaisvaikutelmaa. Tuhkimotarinoiden Nannan rastoihin lisättiin oranssia tehosteväriä. Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita Tuhkimotarinoita,Rastatukka

Perusteellisella huollolla Nannan rastoihin saatiin lisää massaa. Nyt niitä voi helpommin letittää tai punoa.

Tuhkimotarinoiden Nannan uudet rastat takaapäin.
Tuhkimotarinoiden Nannan uudet rastat takaapäin. Kuva: Yle/Tuhkimotarinoita Rastatukka,tuhkimotarinoita

Seuraa meitä Facebookissa!

 • Tuhkimopäivä: Huutokauppaa, ystäviä ja yksisarvisia

  Huutokauppa ja yksisarvishoito värittivät Anskun päivää.

  Pari vuotta sitten Ansku olisi toivonut tuhkimopäivältään adrenaliinia, laskuvarjohyppyä ja miesstrippareita. Elämäntilanteen vilkastuttua vähän liiaksikin hän lopulta toivoi jotain rauhallisempaa ja ystävät laittoivat tuumasta toimeen.

 • Vahvinkin voi heikolla hetkellä ajautua itsetuhoisuuteen

  Tuhkimotarinoiden päähenkilöt pohtivat selviytymistään.

  Ulla halvaantui 15-vuotiaana ja päätyi pyörätuoliin. Nyt hän ajaa ratamoottoripyörää ja on kahden lapsen äiti. Heikkojakin hetkiä on ollut - ainakin aluksi. Tuhkimotarinoiden kolmannen tuotantokauden päähenkilöt tapasivat ensimmäistä kertaa toisensa Mitä kuuluu, Ulla? -jakson kuvauksissa. He löysivät paljon yhtäläisyyksiä niin toistensa itsetuhoisista ajatuksista, identiteetin rakentamisesta kuin selviytymiskeinoistaankin.

 • TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt?

  Mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöille kuuluu nyt?

  TUHKIMOTARINOITA - Mitä heille kuuluu nyt? -sarjassa ohjaaja Mape Morottaja haluaa tietää mitä Tuhkimotarinoiden päähenkilöiden elämässä on tapahtunut kuvausten jälkeen ja kutsuu heidät kylään.

 • Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

  Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

  Nannan pikkuveli teki itsemurhan. Isosiskon mieli särkyi. Hän päätyi yrittämään itsemurhaa ja lopulta mielisairaalaan. Pikkuveli Jussi oli menettänyt juuri veljensä ja joutui nyt pelkäämään siskonsa elämän puolesta. Miltä tuntuu pelätä läheisensä satuttavan itseään?