Hyppää pääsisältöön

Seitsemän nuorta kapinallista

Seitsemän veljestä". Martti Suosalo (Aapo), Jarmo Mäkinen (Tuomas), Tero Jartti (Eero), Kai Lehtinen (Juhani), Taisto Reimaluoto (Timo), Jari Pehkonen (Simeoni) ja Pertti Koivula (Lauri).
Seitsemän veljestä". Martti Suosalo (Aapo), Jarmo Mäkinen (Tuomas), Tero Jartti (Eero), Kai Lehtinen (Juhani), Taisto Reimaluoto (Timo), Jari Pehkonen (Simeoni) ja Pertti Koivula (Lauri). Kuva: Yle/Antero Tenhunen Seitsemän veljestä,Yle Elävä arkisto

Mitä jos ei luettaisikaan Seitsemää veljestä suomalaisen 1800-luvun talonpoikaiselämän roisina kuvauksena, vaan tulkittaisiin veljeksiä yhteisöön sopeutumattomina kapinallisina tai peräti hylkiöinä, muukalaisina ja suvaitsevaisuuden opettajina.

Saitko sinäkin Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaanin luettavaksesi äidinkielen tunnilla? Monen teinin mielestä tylsempää, vanhanaikaisempaa ja maalaisjunttimaisempaa kirjaa saa hakea. Opettajan Aleksis Kiveä ja teosta kohtaan osoittama kritiikitön palvonta viimeistään villitsi nuoret lukulakkoon. Romaani olisi kannattanut tarjoilla toisin. Ehkä moni fiksu äidinkielen opettaja toimiikin nykyään niin?

Niin patalaiskaa sekä ruumiin että sielun puolesta tai sellaista tahdonvoiman sankaria ei maailmasta varmasti löydy, joka jaksaisi lukea kirjan Seitsemän veljestä― Agathon Meurman, aikalaiskritiikkiä
Boken Seitsemän veljestä.
Boken Seitsemän veljestä. Kuva: Yle/Jessica Edén Aleksis Kivi,Seitsemän veljestä,Lapinlahden sairaala

Kirjassa on paljon samaistumispintaa paikkaansa yhteisössä etsivälle. Romaani voisi kiinnostaa nuoria lukijoita enemmän, jos heitä ohjaisi huomaamaan veljesten kapinoinnin yhteiskuntaa ja vallitsevia tapoja kohtaan. Veljeksissä on paljon rosoista punk-energiaa ja nokkelaa ivaa. Tappelun nujakointia ja muuta toimintaa romaanissa riittää, jos sen siivilöi esiin paljon puheen alta. Kaikkein nuorimpia lukijoita voisi villitä etsimään teoksesta haukkumasanoja - niitä riittää ja ne ovat kekseliäitä.

konnan sikiö, napakärsä, kakkaveikko, morakka, turski, tansmestari, lautapääporsas...
― Aleksis Kivi
Foto från Ryhmäteatteris uppsättning av Sju bröder på Sveaborgs sommarteater.
Foto från Ryhmäteatteris uppsättning av Sju bröder på Sveaborgs sommarteater. Kuva: Tanja Ahola Ryhmäteatteri,Seitsemän veljestä

Moni voi myös samaistua seitsikossa aika ajoin ilmenevään herkkyyteen, toverilliseen veljeyteen ja estyneeseen suhtautumiseen vastakkaiseen sukupuoleen. Tyttöjen kannattaa lukea romaania vertauskuvien kautta, eikä takertua sen miesvaltaisuuteen ja ohueen naiskuvaan. Tai sitten siihen juuri kannattaa tarttua, ja miettiä miten tarinan voisi siirtää tähän päivään. Silloin voisi lukea rinnalla vaikka Riina Katajavuoren Wenla Männistö -romaania.

Radioteatteri esittää: Wenla Männistö
Radioteatteri esittää: Wenla Männistö radioteatteri esittää: wenla männistö

Kannattaisi Kiven nerouden sijaan korostaa sitä tosiasiaa, että Kivi sai laajempaa tunnustusta vasta kuolemansa jälkeen. Kiven kohtalo väärinymmärrettynä edelläkävijänä herättää varmasti lukijoissa sympatiaa. Kiveä voisi korostetusti mainostaa kielellisten kokeilujen ja rohkean heittäytymisen mestarina. Hänen tuotantonsa syntyi aivan liian aikaisin, jotta sitä olisi osattu laajemmin arvostaa ja ymmärtää. Aikalaiskritiikkiä tutkimalla pääsisi sisälle 1800-luvun kulttuuriskandaaleihin ja sieltä voisi löytää yhtymäkohtia tämän päivän ristiriitaisiin kritiikkeihin tai henkilökohtaisuuksiin meneviin someraivokohtauksiin. Kiven vastustajista kannattaa tutustua ainakin August Ahlqvistiin ja Agathon Meurmaniin.

Kivi käyttää kirjapainoa poeettisena peräsuolena― Agathon Meurman

Kivi oli kirjallisessa tuotannossaan tinkimätön, eikä ajan auktoriteettien ohjailtavissa. Aikalaisille Kivi oli liian raju. Nuori kansallisuusaate sai sivistyneistön romantisoimaan suomalaista kansanluonnetta ja rahvaan ominaisuuksia. Raa’alle realismille ei vielä ollut sijaa. Kivi oli ensimmäinen, josta nyt sanottaisiin: “antoi äänen niille, joilla sitä ei ole”

Jouko Turkan ohjaama tv-sarja "Seitsemän veljestä". Veljekset kuusikon suojassa: Taisto Reimaluoto (Timo), Martti Suosalo (Aapo), Kai Lehtinen (Juhani), Tero Jartti (Eero), Jari Pehkonen (Simeoni), Jarmo Mäkinen (Tuomas) ja Pertti Koivula (Lauri).
Jouko Turkan ohjaama tv-sarja "Seitsemän veljestä". Veljekset kuusikon suojassa: Taisto Reimaluoto (Timo), Martti Suosalo (Aapo), Kai Lehtinen (Juhani), Tero Jartti (Eero), Jari Pehkonen (Simeoni), Jarmo Mäkinen (Tuomas) ja Pertti Koivula (Lauri). Kuva: Yle / Antero Tenhunen antero tenhunen

Yksi mahdollinen tulkinta liittäisi veljekset tuoreella tavalla ajankohtaiseen pakolaiskysymykseen. Veljekset voidaan ajatella valtaväestön joukkoon sopeutumattomiksi muukalaisiksi. Koska muukalaisia he olivat, kylän ulkopuolella omilla tiluksillaan, omalla tavallaan yhteisön traditioista piittaamatta eläessään.

Minderåriga ensamkommande flyktingar i Aten.
Minderåriga ensamkommande flyktingar i Aten. Kuva: Yle/Jessica Stolzmann Ateena,pakolaiset

Muukalaisuus herättä paikallisväestössä pelkoa, suurempaa kuin vihollisuus, koska muukalaisten käyttäytymistä ei voi ennakoida, hän on tuntematon ja siksi ratkaisematon. Helposti ajatellaan, että muukalaiset tulisi joko sopeuttaa, eristää tai poistaa. Tai sitten yhteisön pitää ottaa muukalaiset joukkoonsa, kasvattaa omaa suvaitsevaisuuttaan ja olemisen tapojen kirjoa.

Aristoteleen kantapään vieraana on filosofi, politiikan tutkija ja tietokirjailija Mikko Lahtinen, joka on tutkinut 1800-luvun aatehistoriaa. Hän osaa kertoa miten Aleksis Kivi sijoittui aikansa kirjallisiin piireihin, ja mikä oli hänen suhteensa fennomaaneihin. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Tina Cavén.

Kommentit
 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Taidetta vai mainostemppuja? Banksy valtasi New Yorkin kuukaudeksi

  Dokumentti seuraa salaperäisen taiteilijan happeningia.

  Teeman kuukauden dokumentti seuraa salaperäisen katutaiteilijan kuukauden mittaista vierailua New Yorkissa vuonna 2013. Teemalla sunnuntaina 20.1. klo 12.00, Areenassa 70 päivää Banksy on taiteilija, joka eräiden mielestä ei ole taiteilija; graffitimaalari, joka joidenkin mielestä on myynyt koko aatteen; outsider, joka on tehnyt seinämaalauksista salonkikelpoisia.

 • Egenland palkittiin vuoden 2018 matkailutekona

  Ohjelma täynnä suomalaista sisua ja jääräpäistä intohimoa.

  Matkailutoimittajien Kilta on valinnut Egenlandin vuoden 2018 matkailuteoksi. Kilta kiittää Egenlandia siitä, että ohjelma on tehnyt tuntemattomia matkailuhelmiä ja niiden taustavaikuttajia tutuksi, sekä innostanut kotimaan matkailijaa kokemaan jotain odottamatonta.

 • Avaruusromua: Luovuus on kuin marmorilohkareen hahmottelua

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaisia.

  "Mieleni on täynnä sykettä ja värähtelyä. Olen tuskin alkanut luonnostella, kun ajatus seuraa toista". Näin lainaa säveltäjä Pjotr Tsaikovskia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Luovuus ei rajoitu vain historian suuriin hahmoihin, kuten Darwiniin tai Picassoon. Luovuutta on jokaisella ihmisellä". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Robert J. Sternbergia kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 ulkomaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Green Book -elokuvan tähti Mahershala Ali: "Rasismi elää edelleen voimakkaana"

  Elokuvat voivat avata oven keskustelulle.

  Näyttelijä Mahershala Ali on ensimmäinen muslimi, joka on palkittu Oscar-patsaalla. Hänen voittokulkunsa jatkuu lahjakkaana pianistina Green Book -elokuvassa. Tuoreimmat voitot ovat tulleet Critics Choice ja Golden Globe -gaaloista. Hän loistaa myös The True Detective -sarjan kolmannella kaudella. Molempien töiden ytimessä on rasismi, jonka kohteeksi Ali myöntää joutuvansa edelleen.

 • Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen halusi paaviksi mutta ryhtyi taiteilijaksi, koska halusi muuttaa maailmaa

  Nuori feministi unelmoi suuria Lähi-idässä

  Jo kymmenvuotiaana, orastavana feministinä Saudi-Arabian aavikolla Kirsimaria E. Törönen aavisti kutsumuksensa. Koulussa hän ilmoitti aikovansa paaviksi, mutta havahtui pian että taiteilijana hän voi paremmin muuttaa maailmaa. Yli neljännesvuosisadan taiteilijana toiminut, Mikkelissä vaikuttava, Kirsimaria E. Törönen tietää omakohtaisesti millaista sitkeyttä kuvataiteilijana itsensä ja perheensä elättäminen vaatii.

 • Olisiko teillä hetki aikaa keskustella Elviksestä?

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti."

  "Aika kiehtovan oloinen tyyppi. Kuka hän oli? Oikeasti." Elvis Presleylle omistetun Teemalauantain pitkä dokumentti saa Pekka Laineen – sittenkin – innostumaan.

 • Avaruusromua: Luovuudelle on turha etsiä yhtä selitystä

  Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaisia.

  "Oivalluksen hetki on jännittävää kuin nopea autonajo". Näin lainaa filosofi Bertrand Russellia amerikkalainen psykologian professori Eliot Dole Hutchinson, vuonna 1952 suomeksi ilmestyneessä kirjassaan Luova ajattelu. "Jos aikaa ei ole kiireettömään pohdintaan, asioiden sulatteluun ja luovaan hautomiseen. seurauksena on yksiselitteisesti pinnallisuuden ja typeryyden lisääntyminen". Näin siteeraa amerikkalaista psykologia Howard Gardneria kasvatustieteen professori Kari Uusikylä, vuonna 2012 ilmestyneessä kirjassaan Luovuus kuuluu kaikille. Avaruusromussa kuunnellaan menneen vuoden 2018 kotimaista satoa. Toimittajana Jukka Mikkola.