Hyppää pääsisältöön

Elokuvalegendan tarjouksesta ei sellistikään voi kieltäytyä

Michel Legrand on säveltänyt tunnetuin seurauksin huikean määrän elokuvamusiikkia. Mikko Franckin johtaman Ranskan radion filharmonisen orkesterin Legrand-uutuus paljastuu yhdeksi koukuttavimmista potrettilevyistä pitkään aikaan, sillä niin maistuvia ovat 85-vuotiaan legendan tätä vuosikymmentä edustavat pianokonsertto ja sellokonsertto.

Michel Legrandin konserttolevyn kansikuva.
Michel Legrandin konserttolevyn kansikuva. Michel Legrand

Kirpeän leikkisä pianokonsertto tuo esiin soittajiston poskettoman taipuisuuden toteuttaa vaativia minisooloja. Toisaalta voi todeta Franckin viitseliäisyyden vaatia tämä kaikki loistokkuus kuuluville ilman typerää ylimarkkeerausta. Tapahtumiahan on paljon ja usein. Ei teos välttämättä ole maailman originellein, mutta on se johdonmukainen rakennelma ainakin. Sekös sykähdyttääkin, kun itse juonittua virtuoosisuutta rykäisee tässä konsertossa säveltäjä itse!

Myös sellokonsertto jättää kaikkea muuta kuin kalsean tuntuman - pianokonserton kohdalla näet kun voidaan kerrankin puhua ironisesta lämmöstä. Sellokonsertto seurasi Legrandin tähänastisessa kolmen konserton tuotannossa harppukonserttoa. Uudella albumilla se soi jälkimmäisenä ja kontrastoivana.

Nostalgiseen laulavuuteen sopii epätyypillinen loppu. Ei mahtailua, ei raskaita torvia, vaan ensin sello käy aivan erillisenä osana vuoropuhelun pelkän pianon kanssa, ja lopuksi viisiosaisuuden täydentää aivan puhdas valituslaulu säästeliään säestyksen kanssa. Solisti Henri Demarquette on soittajana täysverinen muotoilija. Jos tilanne vaatii veistä, hän sitä myös käyttää. Vuonna 1970 syntynyt Demarquette kertoo levyn kansiteksteissä myös nuorentuneensa tässä yhteistyössä, joka alkoi, kun nestori Legrand tuli itse viisi vuotta sitten tarjoamaan konserttoa hänelle, alkupisteestä lähtien.

Michel Legrand: pianokonsertto; sellokonsertto. - Michel Legrand, piano, Henri, Demarquette, sello, ja Ranskan radion filharmoninen ork./Mikko Franck. (Sony, 88985393722)

Kuuntele Uudet levyt 13.10.2017, toimittajana Tatu Tamminen.