Hyppää pääsisältöön

Elokuvalegendan tarjouksesta ei sellistikään voi kieltäytyä

Michel Legrand on säveltänyt tunnetuin seurauksin huikean määrän elokuvamusiikkia. Mikko Franckin johtaman Ranskan radion filharmonisen orkesterin Legrand-uutuus paljastuu yhdeksi koukuttavimmista potrettilevyistä pitkään aikaan, sillä niin maistuvia ovat 85-vuotiaan legendan tätä vuosikymmentä edustavat pianokonsertto ja sellokonsertto.

Michel Legrandin konserttolevyn kansikuva.
Michel Legrandin konserttolevyn kansikuva. Michel Legrand

Kirpeän leikkisä pianokonsertto tuo esiin soittajiston poskettoman taipuisuuden toteuttaa vaativia minisooloja. Toisaalta voi todeta Franckin viitseliäisyyden vaatia tämä kaikki loistokkuus kuuluville ilman typerää ylimarkkeerausta. Tapahtumiahan on paljon ja usein. Ei teos välttämättä ole maailman originellein, mutta on se johdonmukainen rakennelma ainakin. Sekös sykähdyttääkin, kun itse juonittua virtuoosisuutta rykäisee tässä konsertossa säveltäjä itse!

Myös sellokonsertto jättää kaikkea muuta kuin kalsean tuntuman - pianokonserton kohdalla näet kun voidaan kerrankin puhua ironisesta lämmöstä. Sellokonsertto seurasi Legrandin tähänastisessa kolmen konserton tuotannossa harppukonserttoa. Uudella albumilla se soi jälkimmäisenä ja kontrastoivana.

Nostalgiseen laulavuuteen sopii epätyypillinen loppu. Ei mahtailua, ei raskaita torvia, vaan ensin sello käy aivan erillisenä osana vuoropuhelun pelkän pianon kanssa, ja lopuksi viisiosaisuuden täydentää aivan puhdas valituslaulu säästeliään säestyksen kanssa. Solisti Henri Demarquette on soittajana täysverinen muotoilija. Jos tilanne vaatii veistä, hän sitä myös käyttää. Vuonna 1970 syntynyt Demarquette kertoo levyn kansiteksteissä myös nuorentuneensa tässä yhteistyössä, joka alkoi, kun nestori Legrand tuli itse viisi vuotta sitten tarjoamaan konserttoa hänelle, alkupisteestä lähtien.

Michel Legrand: pianokonsertto; sellokonsertto. - Michel Legrand, piano, Henri, Demarquette, sello, ja Ranskan radion filharmoninen ork./Mikko Franck. (Sony, 88985393722)

Kuuntele Uudet levyt 13.10.2017, toimittajana Tatu Tamminen.

 • Musiikkiteknologian opiskelija Kaj Mäki-Ullakko: "Tein ensimmäisiä midi-sävellyksiä isäni MikroMikko-tietokoneella."

  Tutustu Sibelius-Akatemian opiskelijaan.

  Kokkolan Estarditaiteen koulu saa pisteet Kaj Mäki-Ullakolta: "Rehtori Alf Mylläri otti minut siviilipalvelukseen ja teorianopettaja Tommi Peltola sai minut kiinnostumaan musiikin teoriasta toden teolla!" Kaj tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalossa 22.11.2017. Kuka? Olen Kaj Mäki-Ullakko, syntynyt Vantaalla 21.12.1987. Aloitin kitaransoiton isäni kitarall

 • EBU:n musiikkivaihto 50 vuotta - ei pelkkää Euroviisua

  Ei pelkkää Euroviisua

  EBU:n eli Euroopan yleisradioliiton musiikkivaihto täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan maanantaina 27. marraskuuta suoralla konsertilla Lontoosta. Mitä tämä musiikkivaihto tarkalleen tarkoittaa? EBU-yhteistyö on paljon muutakin kuin Euroviisuja. Marraskuun 27.

 • "Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken"

  Näppärit jatkavat pelimanniperintöä ja kehittävät sitä.

  Kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä on syntynyt kansanmusiikin keskelle. Hänelle lapsuus oli jatkuvaa musiikin vaikutteiden imemistä. Yksi vahvoista muistoista on pelimannilava. Lapsuuden häistä hän muistaakin nimenomaan pelimannilavan ja sen, miten hän istui kuuntelemassa, kun pelimannit soittivat. - Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken, se oli semmonen juttu, ettei muilla ollut väliä, hän toteaa.

 • Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

  Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

  Kokenut konkari, säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.