Hyppää pääsisältöön

Elokuvalegendan tarjouksesta ei sellistikään voi kieltäytyä

Michel Legrand on säveltänyt tunnetuin seurauksin huikean määrän elokuvamusiikkia. Mikko Franckin johtaman Ranskan radion filharmonisen orkesterin Legrand-uutuus paljastuu yhdeksi koukuttavimmista potrettilevyistä pitkään aikaan, sillä niin maistuvia ovat 85-vuotiaan legendan tätä vuosikymmentä edustavat pianokonsertto ja sellokonsertto.

Michel Legrandin konserttolevyn kansikuva.
Michel Legrandin konserttolevyn kansikuva. Michel Legrand

Kirpeän leikkisä pianokonsertto tuo esiin soittajiston poskettoman taipuisuuden toteuttaa vaativia minisooloja. Toisaalta voi todeta Franckin viitseliäisyyden vaatia tämä kaikki loistokkuus kuuluville ilman typerää ylimarkkeerausta. Tapahtumiahan on paljon ja usein. Ei teos välttämättä ole maailman originellein, mutta on se johdonmukainen rakennelma ainakin. Sekös sykähdyttääkin, kun itse juonittua virtuoosisuutta rykäisee tässä konsertossa säveltäjä itse!

Myös sellokonsertto jättää kaikkea muuta kuin kalsean tuntuman - pianokonserton kohdalla näet kun voidaan kerrankin puhua ironisesta lämmöstä. Sellokonsertto seurasi Legrandin tähänastisessa kolmen konserton tuotannossa harppukonserttoa. Uudella albumilla se soi jälkimmäisenä ja kontrastoivana.

Nostalgiseen laulavuuteen sopii epätyypillinen loppu. Ei mahtailua, ei raskaita torvia, vaan ensin sello käy aivan erillisenä osana vuoropuhelun pelkän pianon kanssa, ja lopuksi viisiosaisuuden täydentää aivan puhdas valituslaulu säästeliään säestyksen kanssa. Solisti Henri Demarquette on soittajana täysverinen muotoilija. Jos tilanne vaatii veistä, hän sitä myös käyttää. Vuonna 1970 syntynyt Demarquette kertoo levyn kansiteksteissä myös nuorentuneensa tässä yhteistyössä, joka alkoi, kun nestori Legrand tuli itse viisi vuotta sitten tarjoamaan konserttoa hänelle, alkupisteestä lähtien.

Michel Legrand: pianokonsertto; sellokonsertto. - Michel Legrand, piano, Henri, Demarquette, sello, ja Ranskan radion filharmoninen ork./Mikko Franck. (Sony, 88985393722)

Kuuntele Uudet levyt 13.10.2017, toimittajana Tatu Tamminen.

 • Ondine-galleriassa Erkki-Sven Tüürin ääniveistoksia

  Levyarvostelu

  Erkki-Sven Tüür on sukupolvensa menestynein virolaissäveltäjä maailmalla, ja se on paljon sanottu, koska kilpailua riittää. Tüür ei ole menestynyt tuurilla, vaan vahvalla ja tunnepitoisella nykymusiikilla, jonka selväpiirteiset, plastiset ja säihkyvät pinnat muodostavat kuin abstrakteja metalliveistoksia. Ondine on jo hetkisen tehnyt yhteistyötä Tüürin kanssa, ja uusimmalla levyllä Tapiola Sinfonietta esittää Tüürin kolme tuoretta, laajaa, kansainvälistä tilausteosta: alttoviulukonserton Illuminatio, kahdeksannen sinfonian sekä erikoisen nokkahuiluteoksen Whistles and Whispers from Uluru.

 • Tanja Tetzlaff tekee Rautavaaran paatoksesta herkkää

  Levyarvostelu

  Einojuhani Rautavaara kuuluu levy-yhtiö Ondinen profiilisäveltäjiin. Isot orkesteriteokset Ondine saattoi levylle tuoreeltaan Rautavaara-buumin aikaan, mutta kamarimusiikissa riittää tekemistä. Tanja Tetzlaffin ja Gunilla Süssmannin vakiintunut sello-piano -duo on nyt levyttänyt Ondinelle Rautavaaran teoksia sellolle ja pianolle, ja uutuus antaa mukavasti uutta sävyä tulkintaperinteeseen.

 • Louis Andriessen palauttaa uskon nykyoopperaan

  Levyarvostelu

  Hollantilainen pitkän linjan säveltäjä Louis Andriessen säveltää niin ihmeellistä nykyoopperaa, että se menee läpi paitsi Euroopassa myös Yhdysvalloissa, jossa suurille avantgarde-tuotannoille on vaikea löytää rahoitusta ja yleisöä. Andriessenin uusin ooppera, groteski näyttämöteos Theatre of the World, syntyi Hollannin oopperan ja Los Angelesin filharmonikkojen yhteistuotantona, ja sepä onkin toden totta niin hyvä, etten lainkaan ihmettele kulttuurirajat ylittävää menestystä. Minullekin se palauttaa uskon nykyoopperaan, jopa ilman kuvaa, pelkkänä Los Angelesin filharmonikkojen levytyksenä.

 • Simon Rattlen keräämä Haydn-kummallisuuksien galleria

  Levyarvostelu

  Kapellimestari Simon Rattle rakastaa Joseph Haydnin musiikkia, ja haluaa julistaa kaikelle maailmalle, kuinka suuri musiikillinen keksijä ja uudistaja Haydn oli. Tätä tarkoitusta varten Rattle on valikoinut Haydnin sinfonioista, oratorioista ja oopperoista radikaaleimmat ja oudoimmat osiot, ja koostanut niistä liki tunnin mittaisen orkesterimatkan. Lontoon sinfoniaorkesterin levyttämänä valikoimasta muodostuu kummallisuuksien galleria, mutta hieno sellainen.