Hyppää pääsisältöön

Kepparit kunniaan! Hobbyhorse Revolution -dokumentin kolmikko ylittää vaikeatkin esteet

Selma Vilhusen ohjaama dokumenttielokuva Hobbyhorse Revolution (2017) kertoo kolmesta nuoresta, joita yhdistää Suomessa viime vuosina laukan lailla kasvanut ilmiö: keppihevosharrastus.

Elokuvan päähenkilöt asuvat eri puolilla Suomea. Kyseessä on kepparien parissa kokenut trio, jolle myös ratsastus oikealla hevosella on tuttua.

Aiskulle huippuhetkiä ovat suomenmestaruuskilpailut. Hän matkaa kaksiin kisoihin Lahteen ja Tampereelle, mikä tietää sinnikästä harjoittelua – ja sekuntipeliä jo kisoihin ilmoittautuessa, sillä paikat viedään käsistä.

Alisa on konkari nettivideoiden tekemisessä. Hän alkoi julkaista videoita YouTubeen noin kahdeksan vuotta sitten, ja videot ovat innoittaneet monia harrastajia.

Taiteellisesti lahjakas Elsa puolestaan käyttää harrastustaan inspiraation lähteenä piirtäessään. Haaveissa siintää opiskelupaikka kuvataidelukiossa.

Keppihevoset ovat vakava asia kolmikolle. Kepparit ovat heille liikuntaa, jopa kilpaurheilua, käsityötä ja sosiaalista toimintaa. Heille harrastus voi tarjota apua vaikeissakin elämäntilanteissa. Niihin nimittäin dokumentin henkilöt ajautuvat joko arkielämässään tai harrastuksen parissa.

Suomi on keppareiden kärkimaa

  • Keppihevosharrastuksen suosio on tiettävästi maailmanlaajuisesti suurin Suomessa: harrastajia on arviolta 10 000. Suomen keppihevosharrastajat ry:n puheenjohtajan Venla-Maria Uutelan mukaan arvio perustuu keppihevostilien määrään Instagramissa.
  • Suomen keppihevosharrastajat ry järjestää vuosittain keppihevosten koulu- ja esteratsastuksen suomenmestaruuskilpailut.
  • Yhdistys järjestää myös valmentajakoulutusta ja tuomarikokeita.
  • Keppihevonen oli suosittu lasten lelu jo antiikin Kreikassa.
  • Keppihevoset olivat viime ja toissa vuosisadalla yleinen poikien harrastus, ennen henkilöautojen ja leikkiautojen valtakautta.
  • Keppihevosia harrastetaan myös ainakin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Sveitsissä, Britanniassa, Australiassa ja Yhdysvalloissa.

(Lähde: Keppareiden kyydissä, Sinimaaria Kangas & Lucia Stenger, Aula & Co, 2016)

Kiusaajat ovat olleet harrastajien riesana

Ikävä kyllä aina on myös niitä, joille toisen intohimoinen harrastus tarjoaa tilaisuuden kiusata. Vähätteleminen tai vakavakin kiusaaminen ovat kolmikolle tuttua. Esimerkiksi Aisku ei edes halua jakaa tietoa harrastuksestaan kaveripiirille. Alisa taas jättää kiusaajat omaan arvoonsa.

Vallankumous vaatii rohkeutta. Elokuvassa nähdään, miten keppihevosvoimat lähtivät äänekkäästi liikkeelle Alisan masinoimassa kadunvaltauksessa toissa keväänä.

Parisataapäinen kepparijoukko marssi Helsingin keskustasta Kaivopuistoon ja kävi matkan varrella julistamassa sanomaansa Tuomiokirkon portailla: “Kepparit kunniaan!”

Alisa Aarniomäen järjestämän flash mobin osallistujia kävelee Helsingin keskustassa keppihevosineen. Alisalla megafoni kädessään.
Keppariharrastajat toivat toissa keväänä ilosanomansa Helsingin kaduille. Alisa Aarniomäen järjestämän flash mobin osallistujia kävelee Helsingin keskustassa keppihevosineen. Alisalla megafoni kädessään. Kuva: Shawket Alzare flash mob,keppihevoset,keppihevonen

Harrastajien joukko jatkaa edelleen kasvuaan, ja jopa ulkomailla seurataan suomalaisten keppihevostelijoiden toimintaa somessa. Kotimainen ilmiö on huomattu myös ulkomaisessa mediassa.

Hobbyhorse Revolution TV2:ssa sunnuntaina 15.10. klo 20, uusinta tiistaina 17.10. klo 19. Katsottavissa Areenassa 10.4.2018 asti.

Muokattu 15.10.2017 klo 18.45: lisätty tieto TV2:n esitysajoista.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua