Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Rakenna soitin! pääkuva

Kitaranrakennusblogi, osa 3: Työkaluja, neuvoja ja kirjallisuutta

Niko Laurila neuvoo Jonni Roosia kitaranrakennuksessa.
Niko Laurila neuvoo Jonni Roosia kitaranrakennuksessa. Kuva: Erik Vierkens/YLE kitarat,sähkökitara,soitinrakennus,Rakenna soitin!

Olen jo muutamien vuosien ajan ostanut halvalla eteen tulevia puutyökaluja ilman sen kummempaa tarkoitusta. Päätettyäni rakentaa kitaran, uskoin niille tulevan käyttöä. Autotallin perukoilla minulla oli avaamaton käsisirkkeli pakkauksessaan, pienehkö yläjyrsin, pienoispora ja akkuporakone. Rakentamisen alkuvaiheessa näiden käyttökelpoisuus kitaranrakennukseen oli kuitenkin minulle epäselvää.

Erään käytetyn kitaran kauppoja puuhatessa tutustuin espoolaiseen Niko Laurilaan, jolla on paljon kokemusta kitaroiden rakentamisesta. Päädyin ostamaan Nikolta huomattavan hyvän tehdasvalmisteisen jazzkitaran. Ihmeteltyäni, miksi hän halusi luopua sellaisesta kitarasta, selvisi, että koska hän teki itse paljon kitaroita, ei kotona ollut tilaa niin isokoppaiselle soittimelle - lähinnä koska se ei ollut itse tehty. Nikolla ei myöskään ole tilaa isommille puuntyöstökoneille, mutta niitä hän ei edes tarvitse: kaikki tarvittava löytyy työväenopiston puutyöpajasta.

Nikolta sain kuulla Espoossa sijaitsevasta Omnian Nikkariverstaasta, jossa hän on rakentanut kaikki kitaransa. Vastaavanlaisia paikkoja lienee muuallakin Suomessa. Omnian Nikkariverstas on avoinna noin neljä päivää viikossa, ja siellä on myös ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilökunta opastamassa laitteiden oikeaan ja turvalliseen käyttöön.

Pelit ja vehkeet

Kitaran rakentamisessa tärkeimpiä koneita ovat oiko- ja tasohöylät, vannesaha, jyrsimet sekä pylväsporakone. Vaikka kaupoissa on näitä laitteita tarjolla runsaasti edullisina, kiinalaisina versioina, aihetta sivuavat nettikeskustelut päätyvät yleensä samaan johtopäätökseen: halpakoneissa on ongelmia enemmän kuin pienessä kylässä. Ammattitasoiset laitteet puolestaan maksavat tuhansia, joten niitä hankkivat vain pitemmälle ehtineet harrastajat ja ammattilaiset. Omia, kohtuuhintaisia työkaluja halajavan houkuttelevimmaksi vaihtoehdoksi jää vanhojen ammattilaislaitteiden osto käytettynä, mikäli itsellä on sopivat työpajatilat. Nämä laitteet ovat yleensä äänekkäitä ja suurikokoisia.

Kirjallisuutta

Netistä löytää kitaranrakennusneuvoja joka lähtöön, varsinkin englanniksi. Silti hyvät opaskirjat ovat tarpeen. Kirjaston varastokokoelmasta löysin vanhan Melvyn Hiscockin Make your own electric guitar -kirjan, jonka luin kannesta kanteen. Kirjassa esitellään useamman eri kitaramallin rakennus, mutta ohjeet eivät ole kovin yksityiskohtaisia. Paljon tarkemmat ohjeet saa kotimaisesta, Korpi-Instrumentsin julkaisemasta Sähkökitaran rakennus -kirjasta. Vaikka tämä kirja esittelee ainoastaan telecaster-tyyppisen kitaran rakentamisen vaiheet, ovat ohjeet sen verran havainnolliset, että päätin käyttää kirjaa pääasiallisena oppaana myös omassa projektissani. En kuitenkaan rakenna telecasteria, vaan mielessäni alkoi väikkyä täydellisen stratocasterin rakentaminen.

Oppaana täydellisen straton maailmaan olen käyttänyt amerikkalaisen fuusiokitaristin Scott Hendersonin nettisivuja, joiden kautta hän on jo vuosia vastannut ihmisten lähettämiin kysymyksiin. Kysymykset vastauksineen on koottu sivuille epäjohdonmukaiseksi tekstiviidakoksi, mutta sähkökitaran sointiin liittyvistä kysymyksistä kiinnostuneelle sivusto on kullan arvoinen. Eikä vähiten huumorinsa vuoksi. Tämäkin (huono) vitsi on sivustolta peräisin:

Miksi kutsutaan ihmistä, joka tykkää hengailla muusikoiden seurassa?
Rumpaliksi.

Yhteisöllisyys on tärkeä osa soitinrakennusharrastusta

Soitinrakentamisessa yhteisöllisyydestä on paljon iloa. Apua ja neuvoja tarvitaan usein, ja aina on joku, joka tietää, miten jokin ongelmatilanne ohitetaan. Siksi kannattaa soluttautua esimerkiksi nettifoorumeille ja soitinrakennuksen harrastajien ryhmiin. Englanniksi ehdoton nettifoorumi on Telcaster-kitaroiden ympärille syntynyt TDPRI-sivusto, joka nimestään huolimatta kokoaa yhteen muistakin kitaroista kiinnostuneita harrastajia ja ammattilaisia. Esimerkiksi TDPRI:n Tele-technical -ryhmässä on paljon soitinrakentamiseen liittyvää tietoa. Linkki sinne on tässä.

Kotimaiset soitinrakennusharrastajat keskustelevat Facebookin Soitinrakennusharrastajat-ryhmässä, jonne pääseminen edellyttää kutsua joltakin ryhmän yli tuhannesta jäsenestä. Vireästi toimivassa ryhmässä esitellään omia tuotoksia ja vaihdetaan tietoutta.

Nykyisin saatavilla oleva tieto, ja työkalut tekevät soitinrakentamisen opettelusta helpompaa kuin koskaan ennen. Vielä muutama vuosikymmen sitten tietoa ja työkaluja oli vain harvoilla, eikä silloiseen kulttuuriin kuulunut osaamisen jakaminen samalla tavalla kuin nykyisin. Nykyisin olennainen tieto on useimmiten vain muutaman näppäimenpainalluksen päässä.

Blogin seuraava kirjoitus on jo julkaistu, pääset sinne tästä!

Tästä pääset blogin ensimmäiseen kirjoitukseen!