Hyppää pääsisältöön

Lobbaamista ei Suomessa säädellä lainkaan

Kolme kansalaisjärjestöä käynnisti perjantaina kansalaisaloitteen lobbarirekisterin saamiseksi Suomeen. Järjestöt ovat Open Knowledge Finland, Avoin ministeriö ja Transparency Finland.

Suomi on edelleen maa, jossa lobbaamista ei säädellä laeilla eikä rekistereillä. Aihe on ollut viime aikoina kouriintuntuva kun eduskunta on kieltäytynyt antamasta vierailijalistojaan julkisuuteen.

Eduskunnan kansliatoimikunta toki päätti torstaina, että eduskunnan vierailijatiedot ovat julkisia – mutta vain mikäli niitä päivän aikana kysyy. Jos tietoja ei ole pyydetty, vierailijalistat tuhotaan.

Eduskunnan kävijätietojen avoimuus on yksi yksityiskohta laajemmassa avoimuuskeskustelussa. Vierailijatietojupakka on nostanut jälleen esiin keskustelun lain ja lobbausrekisterin tarpeesta myös Suomessa.

Eduskuntatalo sivusta kuvattuna.
Eduskuntatalo sivusta kuvattuna. Kuva: Yle eduskunta,Eduskuntatalo

Esimerkiksi EU:ssa on käytössä komission ja parlamentin yhteinen avoimuusrekisteri, jossa on 11 000 rekisteröintiä. Rekisteri on vapaaehtoinen, mutta käytännössä komissio edellyttää virkamiehiltä, että he tapaavat ainoastaan rekisteröityneitä lobbareita.

”Lobbauksellahan on hirvittävän huono maine ja kyse on kuitenkin täysin legitiimistä tavasta osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Ilman lobbausta esimerkiksi poliitikoilla olisi paljon vähemmän tietoa, miten säätely vaikuttaa heihin, joita asia viime kädessä koskee”, akatemiatutkija Emilia Korkea-aho Helsingin yliopistosta sanoo MOT-ohjelmassa Lobbarit ilman rajoja.

Akatemiatutkija Emilia Korkea-aho, helsingin yliopisto.
Akatemiatutkija Emilia Korkea-aho, helsingin yliopisto. Kuva: Yle Emilia Korkea-aho

Lobbauksen yhteydessä puhutaan myös pyöröoviefektistä. Sillä tarkoitetaan esimerkiksi virkamiehen siirtymistä julkisen sektorien työpaikasta yksityiselle sektorille. Tätä on tapahtunut paljon esimerkiksi terveysalalla, mutta myös puolustusvoimissa. Joukko eläköityneitä upseereja on siirtynyt Suomelle hävittäjien tarjoavien yritysten konsulteiksi.

”Siinä on julkisen ja yksityisen edun välinen ristiriita. Näyttää vähän pahalta, että ne jotka siirtyvät, vievät mukanaan sen tiedon jonka he ovat saaneet ja käyttävät sitä sitten uuden työnantajan hyväksi”, Emilia Korkea-aho sanoo.

MOT: LOBBARIT ILMAN RAJOJA
TV1 maanantaina 16.10. klo 20

Lisätty linkkejä 16.10.2017 -TL
Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 17.10.2017 MK

Kommentit