Hyppää pääsisältöön

Lyyrisyyden lahjoja Yhdysvalloista

Omaan neoromantiikkaansa vahvasti uskova säveltäjä Jennifer Higdon tunnetaan paitsi Pulitzer-palkitusta viulukonsertosta, etenkin tiuhaan esitetystä sävelrunosta blue cathedral. Kuuden vuoden takaisesta orkesteriteoksesta All Things Majestic uhkaa tulla ainakin kotimaa Yhdysvalloissa kolmas hitti. Naxos-yhtiön uutuuslevy tarjoaa entistäkin laajempaa kuuluvuutta, vaikkei kyse olekaan sävellyksen ensilevytyksestä.

Nashvillen sinfoniaorkesterin levyn kansikuva.
Nashvillen sinfoniaorkesterin levyn kansikuva. Jennifer Higdon

All Things Majestic on täyspehmoilevaa täytemateriaalia, jota kuunnellessa tulee lähinnä kysyneeksi: vain tälläkö voi säveltäjä pärjätä ison veden takana? Luonto ja kansallispuistot ovat tämän sävellyksen taustalla, ja osien nimet viittaavat tarkkoihin paikkoihin. Paikoitellen teos ei voisi paljoa enempää kuulostaa jonkinlaiselta tyylialluusiolta - ajatellen nyt vaikkapa jotakin sadan vuoden takaista eurooppalaista musiikkia.

Jos jokin on sitten aidosti amerikkalaista, niin ainakin Higdonin osoittama uskallus suoltaa äärimmäisen haaveellisen kuuloista musiikkia. Tästä pohjalta Curtis Institute of Musicin sävellyksenopettaja onkin jatkanut omaa linjaasta tiettynä teosspesialistina, siis konserttosäveltäjänä. All Things Majestic saa Nashvillen sinfoniaorkesterin levyllä seurakseen vuoden 2005 oboekonserton ja vuoden 2014 alttoviulukonserton, molemmat ensilevytyksinä.

Majesteetillisuus ei ole laatusanana oikeastaan kaukana konsertoista, mutta niitä lienee paras kutsua pienellä sävyerolla juhlallisiksi ja valitettavasti myös väsyttävän sokerikuorrutteisiksi. On kuitenkin todennäköistä, että ainakin yksiosainen oboekonsertto saa pitkän elinkaaren jatkossakin. Alttoviulukonserton solististemma on pitkälinjainen, ja yleistasoltaan sävellys taas virtaa energisten rytmien avulla. Tämä on poikkeuksellisesti sellainen kolmiosainen konsertto, jossa hitain osa on ensin ja sen jälkeen tempot nousevat.

Jennifer Higdon: Alttoviulukonsertto; oboekonsertto; All Things Majestic.- Roberto, Díaz, alttoviulu, James Button, oboe, Nashvillen SO/Giancarlo Guerrero. (Naxos, 8.559823)

Kuuntele Uudet levyt 13.10.2017, toimittajana Tatu Tamminen.