Hyppää pääsisältöön

Sisarukset todistavat - hän on tulta ja Tarrodia!

Ruotsin nuoreen säveltäjäsukupolveen kuuluvan Andrea Tarrodin musiikissa on kaikki olennaiset uusimpressionismin elkeet: tarkkaan mietittyä, rehellistä tunnelmapoukkoilua ja äänenvärikkyydellä ratsastamista. Juuri siksi hänen musiikkiaan kuuli vastikään myös valtava BBC Proms -festivaalin kuulijajoukko, niin Lontoossa kuin erilaisten Proms-konserttilähetysten kautta. Tarrodilla onkin nyt suurehkon läpimurron vainu päällä.

Dahlkvist-jousikvartetin levy / Andrea Tarrodin musiikkia
Dahlkvist-jousikvartetin levy / Andrea Tarrodin musiikkia jousikvartetti,Andrea Tarrodi

Ruotsalainen on asettunut lievästi kallelleen orkesterimusiikkiin päin, mutta on nyt saanut levytallenteen kautta valokeilan myös kamarimusiikilleen. Länsinaapuristamme ponnistava Dahlkvist-kvartetti esittää Tarrodin kolme tähänastista jousikvartettoa ja kehystää tätä cd-levyjuoksutusta myös kahdella muulla sävellystuotannon maistiaisella.

Levyssä parasta onkin se minkä maun kaikki raidat jättävät yhtenä kaarena. Soolosellosävellys Luciérnaga on ihanteellinen lopetus, kun sen esittää Hanna Dahlkvist, yksi kolmesta kvartettinsa sisarus-Dahlkvistista.

Materiaalissa varsinaiselta namupalalta tuntuva jousikvartetto numero kaksi, Madárdal, on kuitenkin tietynlaisen pysähtyneisyyskuvauksen keskellä reippaanlaista rytmiheiluntaa. Etenkin unkarilaiset kansanlaulutunnelmat yllättävät, vaikka Tarrodin tavassa soitattaa jousta ilmenee paikoin muitakin sahaavia irtiottoja - ei wau-efektinä, vaan somasti äänenvärimarkkeerauksen sivussa.

Toinen kvartetto on levyn ainoa moniosainen sävellys, ja sen päätösosa koostuu ruotsalaisen ja unkarilaisen puolen kohtaamisesta. Ilmankos, kun nämä kansanmusiikin tasolla tässä esitellyt puoliskot ovat myös yhtä kuin Tarrodin henkilökohtainen syntymätausta. Dahlkvist-kvartetin soitto herättää todelliseen eloon sen linnunlaulun, jota teoksen erillinen nimi tarkoittaa unkarista käännettynä.

Andrea Taroddi: kamarimusiikkia jousisoittimille. - Dahlkvist-kvartetti. (dB Productions Sweden, dBCD180)

Kuuntele Uudet levyt 13.10.2017, toimittajana Tatu Tamminen.

Kommentit
 • Chiaroscuro-kvartetin karheat tulkinnat tekevät vaikutuksen

  Chiaroscuro-kvartetin karheat tulkinnat tekevät vaikutuksen

  Vuonna 2005 perustettu Chiaroscuro-kvartetti (Alina Ibragimova ja Pablo Hernán Benedí, viulu, Emilie Hörnlund, alttoviulu, Claire Thirion, sello) on aiemmilla äänitteillään viihtynyt pitkälti wieniläisklassisen ohjelmiston parissa.

 • Langgaardin haltioitunutta kamarimusiikkia

  Langgaardin haltioitunutta kamarimusiikkia

  Rued Langgaardin (1893–1952) massiivisessa yli 400 teosta käsittävässä tuotannosta riittää halukkaille pöyhittävää vielä pitkäksi aikaa.

 • Tuttua ja tuntemattomampaa Coplandia

  Tuttua ja tuntemattomampaa Coplandia

  BBC:n filharmonisen orkesterin sekä kapellimestari John Wilsonin yhteistyö Aaron Coplandin (1900–1990) verraten laajan orkesterituotannon parissa jatkuu. Neljännessä julkaisussa huomio keskittyy erityisesti säveltäjän lähes neljänkymmenen minuutin kestoiseen kolmanteen sinfoniaan.

 • Olsenin laulusarjassa on vilpittömyyttä

  Olsenin laulusarjassa on vilpittömyyttä

  Tanskalainen säveltäjä ja etnomusikologi Poul Rovsing Olsen (1922–1982) aloitti tyylillisesti aikansa hengessä kaksitoistasävelisyydellä, mutta pyrkimys ilmaisun selkeyteen ja helpompaan omaksuttavuuteen johti siitä luopumiseen 60-luvulla.