Hyppää pääsisältöön

Sisarukset todistavat - hän on tulta ja Tarrodia!

Ruotsin nuoreen säveltäjäsukupolveen kuuluvan Andrea Tarrodin musiikissa on kaikki olennaiset uusimpressionismin elkeet: tarkkaan mietittyä, rehellistä tunnelmapoukkoilua ja äänenvärikkyydellä ratsastamista. Juuri siksi hänen musiikkiaan kuuli vastikään myös valtava BBC Proms -festivaalin kuulijajoukko, niin Lontoossa kuin erilaisten Proms-konserttilähetysten kautta. Tarrodilla onkin nyt suurehkon läpimurron vainu päällä.

Dahlkvist-jousikvartetin levy / Andrea Tarrodin musiikkia
Dahlkvist-jousikvartetin levy / Andrea Tarrodin musiikkia jousikvartetti,Andrea Tarrodi

Ruotsalainen on asettunut lievästi kallelleen orkesterimusiikkiin päin, mutta on nyt saanut levytallenteen kautta valokeilan myös kamarimusiikilleen. Länsinaapuristamme ponnistava Dahlkvist-kvartetti esittää Tarrodin kolme tähänastista jousikvartettoa ja kehystää tätä cd-levyjuoksutusta myös kahdella muulla sävellystuotannon maistiaisella.

Levyssä parasta onkin se minkä maun kaikki raidat jättävät yhtenä kaarena. Soolosellosävellys Luciérnaga on ihanteellinen lopetus, kun sen esittää Hanna Dahlkvist, yksi kolmesta kvartettinsa sisarus-Dahlkvistista.

Materiaalissa varsinaiselta namupalalta tuntuva jousikvartetto numero kaksi, Madárdal, on kuitenkin tietynlaisen pysähtyneisyyskuvauksen keskellä reippaanlaista rytmiheiluntaa. Etenkin unkarilaiset kansanlaulutunnelmat yllättävät, vaikka Tarrodin tavassa soitattaa jousta ilmenee paikoin muitakin sahaavia irtiottoja - ei wau-efektinä, vaan somasti äänenvärimarkkeerauksen sivussa.

Toinen kvartetto on levyn ainoa moniosainen sävellys, ja sen päätösosa koostuu ruotsalaisen ja unkarilaisen puolen kohtaamisesta. Ilmankos, kun nämä kansanmusiikin tasolla tässä esitellyt puoliskot ovat myös yhtä kuin Tarrodin henkilökohtainen syntymätausta. Dahlkvist-kvartetin soitto herättää todelliseen eloon sen linnunlaulun, jota teoksen erillinen nimi tarkoittaa unkarista käännettynä.

Andrea Taroddi: kamarimusiikkia jousisoittimille. - Dahlkvist-kvartetti. (dB Productions Sweden, dBCD180)

Kuuntele Uudet levyt 13.10.2017, toimittajana Tatu Tamminen.

 • Musiikkiteknologian opiskelija Kaj Mäki-Ullakko: "Tein ensimmäisiä midi-sävellyksiä isäni MikroMikko-tietokoneella."

  Tutustu Sibelius-Akatemian opiskelijaan.

  Kokkolan Estarditaiteen koulu saa pisteet Kaj Mäki-Ullakolta: "Rehtori Alf Mylläri otti minut siviilipalvelukseen ja teorianopettaja Tommi Peltola sai minut kiinnostumaan musiikin teoriasta toden teolla!" Kaj tavattiin Kantapöydän opiskelijatreffeillä Musiikkitalossa 22.11.2017. Kuka? Olen Kaj Mäki-Ullakko, syntynyt Vantaalla 21.12.1987. Aloitin kitaransoiton isäni kitarall

 • EBU:n musiikkivaihto 50 vuotta - ei pelkkää Euroviisua

  Ei pelkkää Euroviisua

  EBU:n eli Euroopan yleisradioliiton musiikkivaihto täyttää tänä syksynä 50 vuotta. Pyöreitä vuosia juhlitaan maanantaina 27. marraskuuta suoralla konsertilla Lontoosta. Mitä tämä musiikkivaihto tarkalleen tarkoittaa? EBU-yhteistyö on paljon muutakin kuin Euroviisuja. Marraskuun 27.

 • "Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken"

  Näppärit jatkavat pelimanniperintöä ja kehittävät sitä.

  Kaustislainen pelimanni ja pedagogi Mauno Järvelä on syntynyt kansanmusiikin keskelle. Hänelle lapsuus oli jatkuvaa musiikin vaikutteiden imemistä. Yksi vahvoista muistoista on pelimannilava. Lapsuuden häistä hän muistaakin nimenomaan pelimannilavan ja sen, miten hän istui kuuntelemassa, kun pelimannit soittivat. - Musiikista näköjään tykkäsin yli kaiken, se oli semmonen juttu, ettei muilla ollut väliä, hän toteaa.

 • Vladimir Agopov voitti Lied-sävellyskilpailun 2017

  Katso kaikki palkinnot & finaaliesitykset.

  Kokenut konkari, säveltäjä Vladimir Agopov voitti lauantaina 18.11. pidetyn Yrjö Kilpinen -seuran järjestämän ensimmäisen Lied-sävellyskilpailun laulusarjallaan Four songs to the poems by William Blake. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 5.000 euroa.