Hyppää pääsisältöön

Sisarukset todistavat - hän on tulta ja Tarrodia!

Ruotsin nuoreen säveltäjäsukupolveen kuuluvan Andrea Tarrodin musiikissa on kaikki olennaiset uusimpressionismin elkeet: tarkkaan mietittyä, rehellistä tunnelmapoukkoilua ja äänenvärikkyydellä ratsastamista. Juuri siksi hänen musiikkiaan kuuli vastikään myös valtava BBC Proms -festivaalin kuulijajoukko, niin Lontoossa kuin erilaisten Proms-konserttilähetysten kautta. Tarrodilla onkin nyt suurehkon läpimurron vainu päällä.

Dahlkvist-jousikvartetin levy / Andrea Tarrodin musiikkia
Dahlkvist-jousikvartetin levy / Andrea Tarrodin musiikkia jousikvartetti,Andrea Tarrodi

Ruotsalainen on asettunut lievästi kallelleen orkesterimusiikkiin päin, mutta on nyt saanut levytallenteen kautta valokeilan myös kamarimusiikilleen. Länsinaapuristamme ponnistava Dahlkvist-kvartetti esittää Tarrodin kolme tähänastista jousikvartettoa ja kehystää tätä cd-levyjuoksutusta myös kahdella muulla sävellystuotannon maistiaisella.

Levyssä parasta onkin se minkä maun kaikki raidat jättävät yhtenä kaarena. Soolosellosävellys Luciérnaga on ihanteellinen lopetus, kun sen esittää Hanna Dahlkvist, yksi kolmesta kvartettinsa sisarus-Dahlkvistista.

Materiaalissa varsinaiselta namupalalta tuntuva jousikvartetto numero kaksi, Madárdal, on kuitenkin tietynlaisen pysähtyneisyyskuvauksen keskellä reippaanlaista rytmiheiluntaa. Etenkin unkarilaiset kansanlaulutunnelmat yllättävät, vaikka Tarrodin tavassa soitattaa jousta ilmenee paikoin muitakin sahaavia irtiottoja - ei wau-efektinä, vaan somasti äänenvärimarkkeerauksen sivussa.

Toinen kvartetto on levyn ainoa moniosainen sävellys, ja sen päätösosa koostuu ruotsalaisen ja unkarilaisen puolen kohtaamisesta. Ilmankos, kun nämä kansanmusiikin tasolla tässä esitellyt puoliskot ovat myös yhtä kuin Tarrodin henkilökohtainen syntymätausta. Dahlkvist-kvartetin soitto herättää todelliseen eloon sen linnunlaulun, jota teoksen erillinen nimi tarkoittaa unkarista käännettynä.

Andrea Taroddi: kamarimusiikkia jousisoittimille. - Dahlkvist-kvartetti. (dB Productions Sweden, dBCD180)

Kuuntele Uudet levyt 13.10.2017, toimittajana Tatu Tamminen.

  • Säveltäjä Aarre Merikanto liittyy valkoisiin ja ryhtyy taistelijaksi

    Keväällä 1918 nuori Merikanto on jo nimeä luonut taiteilija.

    Syksyllä 1917 uraansa aloitteleva säveltäjä Aarre Merikanto on osallistunut valkoisen kaartin harjoituksiin. Hän on valmis puolustamaan ase kädessä 6. joulukuuta julistettua itsenäisyyttä. Helmikuussa 1918 hän osallistuu Kirkkonummen taisteluihin.

  • Ondine-galleriassa Erkki-Sven Tüürin ääniveistoksia

    Levyarvostelu

    Erkki-Sven Tüür on sukupolvensa menestynein virolaissäveltäjä maailmalla, ja se on paljon sanottu, koska kilpailua riittää. Tüür ei ole menestynyt tuurilla, vaan vahvalla ja tunnepitoisella nykymusiikilla, jonka selväpiirteiset, plastiset ja säihkyvät pinnat muodostavat kuin abstrakteja metalliveistoksia. Ondine on jo hetkisen tehnyt yhteistyötä Tüürin kanssa, ja uusimmalla levyllä Tapiola Sinfonietta esittää Tüürin kolme tuoretta, laajaa, kansainvälistä tilausteosta: alttoviulukonserton Illuminatio, kahdeksannen sinfonian sekä erikoisen nokkahuiluteoksen Whistles and Whispers from Uluru.