Hyppää pääsisältöön

Tänään vietetään epäonnistumisen päivää − näin sitä on mokailtu

Urheilutoimittaja Mikko Hannula lyö kädellä otsaansa. "Voi rähmä!"
Ikimuistoinen perjantai MM-turnauksessa 1998. Pariisi, Ylen auto, väärä pysäköintipaikka ja Mikko Hannula olivat kohtalokas yhdistelmä. Urheilutoimittaja Mikko Hannula lyö kädellä otsaansa. "Voi rähmä!" Kuva: Rami Moilanen/YLE toimittaja,Mikko Hannula,kommellukset

Kansainvälinen epäonnistumisen päivää vietetään 13. lokakuuta. Jos kärsit triskaidekafobiasta (numero 13:n pelko) vai paraskevidekatriafobiasta (perjantain 13. päivän pelko), ehkä tänään pelkosi toteutuvat. Epäonneksi olkoon!

Perjantain 13. päivän myytti

Perjantain ja 13. päivän pelkoa herättävä myytti on kehitetty kristinuskon opinkappaleista. Kun Jeesus ja opetuslapset olivat koolla viimeisellä ehtoollisella, oli pöydän ääressä 13 ihmistä. Jeesus naulattiin ristille perjantaina. Yhdistelmää ruvettiin kuitenkin pelkäämään vasta 1800-luvulla.

Viime vuosisadalla kaunokirjallisuudessa epäonniselle viikonpäivälle ja päivämäärälle keksittiin selitys, joka perustuu Temppeliherrojen ritarikunnan verisen lopun alkuun. Perjantaina lokakuun 13. päivänä vuonna 1307 Ranskan kuningas Filip IV määräsi satamäärin temppeliherroja pidätettäviksi. Ritareita kidutettiin, jotta he paljastaisivat oletetut salamenonsa. Osa päätyi roviolle. Upporikkaan yhteisön varat takavarikoitiin kätevästi katoliselle kirkolle, kun ritarikunta lopullisesti lakkautettiin 1312.

Espanjassa ja Kreikassa epäonnea tiistaisin ja Italiassa 17. päivänä

Espanjassa kolmastoista päivä on todella paha vasta, jos se sattuu tiistaille. Samoin kreikkalaisessa kulttuurissa tiistai on kehnossa maineessa. Tiistai on viikon kolmas päivä ja huonokin onni tulee kolmen ryppäissä.

Turkissa sijaitseva Konstantinopoli (nyk. Istanbul) on myös vallattu pariin otteeseen juuri tiistaina ja 13. päivänä.

Italiassa numero 13 on onnennumero. Huonoa onnea sen sijaan tuo numero 17, joka roomalaisittain merkitään XVII. Kirjaimien paikkaa vaihtamalla muodostuu kätevästi sana VIXI "olen elänyt" eli viittaus kuolemaan.

Epäonnea keikalla

Perjantain 13. päivän kunniaksi Puoli seitsemän kysyi vieraana olleelta Aili Ikoselta tämän ikimuistoisimpia mokia. Pari hassua sattumusta löytyi.

Eräällä keikalla Ikosella oli yllään Marilyn Monroe -tyyppinen mekko. Klassisessa "Pu-pup-pi-duu" -kohdassa Ikonen nosti kätensä ilmaan - ja huomasi mekon valahtaneen juuri sopivan ikävästi alaspäin.

Epäonnea töissä

Yleisradion työntekijät Jenni Poikelus (YleX), Jenny Lehtinen (Vaakakapina) ja Mikko Hannula (Yle Urheilu) ovat myös kokeneet, miten asiat voivat mennä pieleen. Syynä voi olla niin pieni asia kuin sormi on väärällä napilla, väärässä kohdassa heitetty vitsi tai kiireinen auton pysäköinti Pariisissa.

Turha kiire pois kansallisena tapaturmapäivänä

Perjantai 13. päivä on myös vuosittainen Tapaturmapäivä. Kuluneen vuosikymmenen aikana työtapaturmia on pystytty vähentämään. Sen sijaan työmatkatapaturmia sattuu vuosittain yli miljoona.

Vuoden 2017 Tapaturmapäivä kiinnittäkin suomalaisten huomion kiireen aiheuttamiin tapaturmiin ja niiden ehkäisyyn.

(historiatietojen lähde: Wikipedia)

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän