Hyppää pääsisältöön

Testaa: Olisiko sinut pakkosteriloitu 1930-luvun Suomessa?

Rotuopin kahdeksat kasvot
Rotuopin kahdeksat kasvot eugeniikka

Millaisin perustein ihmisiä pakkosteriloitiin 1930-luvun Suomessa?

Pakkosteriloinnit olivat eräs 1930-luvun Suomen yhteiskuntapolitiikan ja talouspolitiikan keino, jolla kansantaloutta yritettiin saada paremmin kannattavaksi. Eduskunnassa sterilointilaki meni läpi alkuvuodesta 1935 ja tulos oli konsensusyhteiskunnan riemuvoitto. Sterilointilaki hyväksyttiin selvin luvuin: 144-14.

Rotuopin kahdeksat kasvot on podcast-sarja, jossa kuullaan kahdeksan jäätävää tarinaa niistä perusteluista, joilla elämään arvottomat, idiootit ja imbesillit ovat ajan saatossa valikoituneet ja miten ”älyn galaksia” on aikanaan yritetty luoda.
Sarjassa selvitetään muun muassa, millä perusteilla pakkosterilisaatioita 1930-luvulla ja 1940-luvulla Suomessa tehtiin. Kuuntele sarja Yle Areenassa.

Testaa oma kohtalosi, jos olisit elänyt 1930-luvun Suomessa

Sukupuolesi?

Oletko yli 30-vuotias ilman työpaikkaa ja koulutusta?

Onko sinut tuomittu rikoksesta?

Onko sinulla todettu jokin periytyvä sairaus?

Oletko suomenruotsalainen?

Kumpi Suomea johtaa Jumala vai presidentti?

Lisää ohjelmasta

 • Hotellimuusien matkassa

  Keskustelut luovat teoksia

  Kaksi taiteen tekijää - romaanikirjailija Riikka Pulkkinen ja teatteriohjaaja Hilkka-Liisa Iivanainen - hyppäsivät itselleen uudelle alueelle tehdessään keväällä 2019 podcastin Hotellimuusat Yleisradiolle.

 • Nyt kuunnellaan Yhden yön juttuja

  Mitä mielessä pyörii, kun oikeasti pitäisi jo nukkua?

  Halataanko vai kätelläänkö? Milloin pussataan? Kuka maksaa? Kuka nukkuu silmät auki, kenen on pakko järjestää hammasharjallekin kaveri? Puristaako kuukuppi? Millä peset kasvosi? Miksi mökillä tulee aina näppyjä?

 • Avoin kysymys - konkaritoimittajien opissa

  Kaikki haastattelemisesta.

  Miten Maria Veitola murtaa julkkiksen? Entä Seija Vaaherkumpu poliitikon? “Avoin kysymys” lupaa kertoa kaiken haastattelemisesta. Palkittu toimittaja Olli Seuri haluaa podcast-sarjallaan juhlistaa journalismia, mutta myös edistää journalismin avoimuutta ja hyviä journalistisia käytäntöjä. Diktaattori, julkkis, urheilija, poliitikko, nuori, asiantuntija, tavis.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua