Hyppää pääsisältöön

Valmistaisinko itse marmeladia − hedelmäpensas saattaa löytyä omasta kotipihasta

Valkoinen teekuppi ja marmeladipurkki valkoisella pöydällä.
Valkoinen teekuppi ja marmeladipurkki valkoisella pöydällä. Kuva: Tuulianna Tola marmeladipurkki

Lymyääkö pihallasi matala pensas, jonka hedelmät kypsyvät myöhään syksyllä? Mikäli näin on, se lienee ruusukvitteni. Sen kypsistä hedelmistä kannattaa valmistaa esimerkiksi marmeladia.

Ruusukvittenin hedelmät sisältävät paljon pektiiniä ja niistä syntyy marmeladi helposti ilman hillosokeriakin.

Tässä reseptissä on käytetty tavallista taloussokeria ja mausteena vaniljaa.

Marmeladin mausteeksi voi kokeilla myös esimerkiksi kanelia, kardemummaa tai sitruunamehua. Pehmeyttä kirpeään marmeladiin saa korvaamalla kolmasosan ruusukvitteneistä porkkanoilla.

Kvittenmarmeladi

1 kg kvitteneitä
300-400 g sokeria
vaniljatanko
1 dl vettä

1. Halkaise kvittenit neljään osaan ja poista siemenet.

2. Kaada hedelmät kattilaan ja lisää vesi, sokeri ja vaniljatanko. Keitä noin 15 min, kunnes kvittenit ovat kypsiä ja kokonaan pehmeitä.

3. Soseuta keitos sauvasekottimella ja säilö puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä marmeladi kylmässä.

4. Tarjoile esim. paahtoleivän tai kaurakeksien kanssa.

Jos et käytä kaikkia ruusukvitteneitä, jätä loput hedelmät esille: hedelmistä lähtee hyvä tuoksu!

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän