Hyppää pääsisältöön

En kaipaa karjalanpiirakkaa lomalla

Toimittaja Liisa Vihmanen.
Toimittaja Liisa Vihmanen. Kuva: Yle Kuvapalvelu liisa vihmanen

Se alkoi omituisella kurlutuksella vatsassa. Iltapäivällä se jo pakotti minut sänkyyn, jossa tärisin kuumehorkassa vaatteet päällä. Vatsaani oli eksynyt jokin pieni ja näkymätön bakteeri Syyrian Maaloulassa, ravintolan näköalaterassilla nautitun lounaan kutsumattomana lisukkeena.

Bakteeri oli ehkä kambylo, ehkä ei. En koskaan käynyt lääkärissä mutta kuten niin monet muutkin, googlasin netistä oireita ja tein diagnoosin. Loppumatkan elin banaaneilla, riisillä ja jugurtilla. Kaikki muu ruoan haju etoi välittömästi. Apteekista sai ravintoliuosta, joka piristi.

Näin voi käydä, vaikka olisi kuinka varovainen. Ja usein olemme matkalla varovaisia juuri väärässä kohtaa. Uskomme, että hotellin seisovasta pöydästä on turvallista syödä, mutta emme uskalla koskea kadulla valmistettuun ruokaan. Väärin. Mitä lämpimämpi maa on kyseessä, sitä varmemmin seisovan pöydän ruoka on sananmukaisesti seisonutta.

Nautin matkustamisesta, uusista paikoista ja eksoottisista aterioista. En kaipaa karjalanpiirakoita kun reissaan Aasiassa tai Euroopan suurkaupungeissa. Tiedän kokemuksesta, että huonolla tuurilla voin saada vatsataudin ja pilata sillä monta päivää. Mutta sen jatkuva ajatteleminen olisi sama, kuin jos kotona jokaisissa liikennevaloissa odottelisi aina kauhulla sitä kännikuskia joka liiskaa minut katuun kun ylitän tietä vihreillä valoilla.

Myönnän, että olen ottanut riskejä ruokaillessani lomakohteissa, enkä aina muista sitä käsidesiäkään, vaikka se sattuisi olemaan laukussa. Pyrin myös juomaan hanavettä aina, kun sitä ei erikseen kielletä. Euroopassa tai Yhdysvalloissa en osta pullovettä, koska se on turhaa.

Liisan kassi ja reppu.
Liisan kassi ja reppu. Kuva: Liisa Vihmanen reppumatkailijat (turistit),kassit

Sen sijaan matkavakuutuksesta en luista. Se kannattaa olla voimassa aina ja kaikkialla. Matkatavaroita en aina vakuuta, sillä tuhansia ja tuhansia kilometrejä reissannut reppuni sekä sekalainen kokoelma vaatteita ja hygieniatarvikkeita eivät ole sen arvoisia. Kännykkää ja lompakkoa arvokkaampaa tavaraa en yleensä kuljeta mukanani. Satunnaiset lääkärissäkäynnit eri puolilla maailmaa ovat nekin sujuneet hyvin.

En rohkaise ketään hölmöilemään matkoilla yhtään sen enempää kuin kotonakaan. Moni kuitenkin tekee juuri niin. Suomesta tullut turisti saattaa olla niin kova jätkä, ettei etelän hyttysistä välitä. Ei, vaikka pitäisi. Meillä hyttysestä saa kutisevan näppylän, etelässä se voi levittää malariaa tai dengue-kuumetta. Ja jos et kotimaassa tapaa rapsutella kulkukoiria, älä tee niin muuallakaan. Nyrkkisääntö on myös se, että kun et kotimaassakaan maksa seksistä, älä tee sitä edes matkalla, äläkä varsinkaan humalassa.

Tautinen matka oli minulle ensimmäinen uuden Akuutin osa, jota pääsin tekemään. Oli helpottavaa huomata, meiltä Suomesta saa pätevää hoitoa jos jonkinlaiseen eksoottiseen paiseruttoon.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!