Suuryritysten lobbarit pystyvät vaikuttamaan Euroopan unionin lainsäädäntöön vielä täytäntöönpanovaiheessa. Jopa aivan pienillä, prosentin kymmenyksen suuruisilla muutoksilla voi yritykselle olla iso taloudellinen merkitys.
”Siellä on semmoinen temmellyskenttä, jossa suuryritykset saa liikkua aika vapaasti ja sinne se demokraattinen kontrollikin ulottuu aika huonosti”, sanoo oikeustieteen tohtori ja akatemiatutkija Emilia Korkea-aho Helsingin yliopistosta.
Perinteisesti ajatellaan, että mitä varhemmin lakiin vaikutetaan, sen paremmin saa äänensä kuuluviin. Esimerkiksi Suomessa valiokuntien asiantuntijakuulemisiin mennessä lakiluonnosten linjat on jo pitkälle määritelty. Valiokuntakuulemisvaiheessa on mahdollista vaikuttaa enää pieniin yksityiskohtiin.
”Jos olet hävinnyt lain valmisteluvaiheessa, jos et ole siinä vaiheessa saanut sitä mitä haluat, voit aloittaa pelaamisen uudelleen täytäntöönpanovaiheessa. Voit vielä vaikuttaa, miten lainsäädäntöä sovelletaan käytäntöön”, sanoo Korkea-aho, joka on tutkinut kemikaalisäätelyä EU:ssa.
”Kemikaalialalla me saatetaan puhua aineiden pitoisuuksista, mikä ero on 0,6:lla tai 0,7:llä. Maallikolle vaikuttaa, että eihän sillä ole mitään väliä, mutta yritykselle sillä saattaa olla iso merkitys ja siitä saattaa tulla isoja voittoja tai tappioita.”
Esimerkiksi ympäristöjärjestöillä on Korkea-ahon mukaan sen verran vähän resursseja, että ne eivät pysty enää satsaamaan lobbaukseen lain täytäntöönpanovaiheessa.
”Meillä on vain vähän tutkimusta, joka kohdistuu täytäntöönpanovaiheen lobbaukseen. Tarvittaisiin lisää tietoa, mitä siellä tapahtuu”, Korkea-aho sanoo.
Lobbausta Suomessa tarkastellaan MOT -ohjelmassa Lobbarit ilman rajoja maanantaina kello 20
Lisää tietoa kemikaaliteollisuuden lobbauksesta ohjelmassa MOT: Vaaralliset kemikaalit – sallittu!
Lisää ohjelmasta
- Lobbarit ilman rajoja: käsikirjoitus
- Lobbaamista ei Suomessa säädellä lainkaan
- Näin lobataan eduskunnassa -katso kärkinimet
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan
- Vanhusten turvallisuus vaarantunut, työvuorolistoilla kikkailtu – Esperi Caren lippulaiva on saanut jatkaa, vaikka ongelmia on ollut kymmenen vuotta