Hyppää pääsisältöön

Rap-tulokas Pesso tutustui Pikku G:hen seurakuntapiireissä ja ryhtyi tekemään biittejä – nyt hengellinen musa on vaihtunut uusiin teemoihin

Pikku G antoi Pessolle hänen ensimmäisen musiikkisoftansa. Se oli alkusysäys musiikkiuralle, joka on muuttanut muotoaan paljon. Hengelliset lyriikat jäivät jo ennen suurta levy-yhtiötä.

Rap-tulokas Pesso käytti teininä hänelle säästetyt moporahat levysoittimeen ja osti kirpputoreilta vinyylilevyjä. Se oli konkreettinen valinta kohti musiikkiuraa. // Kuva: Ninni Suomalainen/YleX

Universal Musicin alla toimivan Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkö Mikko Kuoppala eli Pyhimys kiinnostui Pesson demoista pari vuotta sitten. Siitä alkoi uusi jakso Hyvinkäältä kotoisin olevan 28-vuotiaan Miika Pesson eli artistinimeltään Pesson elämässä.

Pesson lapsuudessa ja nuoruudessa rap ei ollut suosittua Hyvinkäällä. Siksi nuori räppäri teki musiikkia vähän salassa kotona, eikä huudellut siitä kenellekään. Koulun esityksessä hän soitti Apulantaa, koska se oli siihen aikaan muodikkaampaa kuin räppi.

- Nuorempana mua hävetti sanoa, että teen räppiä. Jostain syystä sitä pidettiin vähän nolona, jos olisi ollut rokkibändi tai varsinkin punk-bändi, se olisi ollut paljon kovempi juttu siellä. Yökoulussa soitimme joitain Apulannan biisejä muille, Pesso kertoo YleX:lle.

Pessolla oli silti pari frendiä, jotka tekivät räppiä.

- Yksi mun nuoruuden kavereista oli Pikku G:nä tunnettu Henkka. Hän teki silloin jo biittejä ja opin sen taidon Henkalta. Sain häneltä myös ensimmäisen musasoftan. Asuimme eri paikkakunnilla, mutta tunsimme seurakuntapiireistä.

Kristinusko on aina ollut tärkeä osa Pesson elämää. Ennen se kuului vahvasti myös musiikissa, mutta parin vuoden ajan räppäri on keskittynyt kirjoittamaan muista teemoista.

- Varmaan kaikki ovat teini-iässä yhden tien kulkijoita. Koin, että koska se on tärkeä osa elämää, siitä täytyy kirjoittaa. Totta kai myös halusin tehdä niin, mutta siitä tuli myös sellainen juttu, että näin näitä asioita täytyy näissä piireissä tehdä.

Pesson uusissa biiseissä kulma on erilainen. Syy muutokseen tuli Pesson sisältä. Hän halusi uusia haasteita kirjoittajana.

- Olin kirjoittanut tosi paljon hengellisen aihepiirin ympärillä. Samanlaista tekstiä oli niin helppoa kirjoittaa, ettei se tuntunut enää rehelliseltä. Halusin kirjoittaa jotain, mikä menee oman sydämen läpi.

Nuorempana Pesso fanitti Fintelligensiä ja Rähinän meininkiä muutenkin. Nyt 28-vuotiaana hän ei pitänyt Rähinää edes vaihtoehtona, kun hän alkoi miettiä levydiiliä.

- Rähinä on kasvanut tosi erilaiseen suuntaan vuosien myötä, enemmänkin ajattelin jotain Monspia.

Nykyään Rähinälle levyttävät muun muassa Uniikki, Spekti, Nelli Matula, Brädi ja Elastinen. Monspin kiinnityksiin puolestaan kuuluvat Kube, Stepa, Haamu, Kalifornia-Keke ja Atomirotta.

Pesson tavoitteena on julkaista debyyttialbumi ensi vuonna Universal Musiciin kuuluvan Johanna Kustannuksen kautta. Levyn ensimmäinen maistiainen on Tiistai-niminen biisi. Pesson mukaan kaikki muutkin levyn sinkut on jo tehty valmiiksi seuraavia julkaisuja varten.

- Muutaman mutkan kautta mun biisejä päätyi Mikko Kuoppalan korviin. En ollut edes ajatellut, että mikään isompi levy-yhtiö olisi kiinnostunut julkaisemaan mun musiikkia.

Tällä hetkellä Pesso keskittyy täysillä omaan rap-uraansa, mutta tuottaa samalla myös PastoriPikeä, Prinssi Jusufia ja Biniyamia.

Pesson keikkakokoonpanoon kuuluu artistin itsensä lisäksi Lake Jons -yhtyeestä tuttu rumpali Mikko Pennanen.

- Hän soittaa rumpupadia ja muita laitteita, joilla saadaan luotua elävämpää soundia.

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.